Încă din adolescență, de la apariția primelor semne mai proeminente de acnee, am aflat o grămadă de sfaturi despre îngrijirea tenului pentru eliminarea coșurilor.

Multe sfaturi contra coșurilor sunt populare (în sensul că le urmează multă lume, ceea ce mă cam îngrijorează, sincer!), dar… am aflat că sunt complet greșite și… ne fac și mai rău. Deci nasol!

Iată două astfel de practici anticoșuri care sunt chiar periculoase pentru ten. Află și de ce!

Spirt pe față împotriva coșurilor?

Una dintre cele mai nocive practici populare contra coșurilor, total eronate și chiar dăunătoare pentru ten, este ștergerea tenului acneic cu alcool sanitar sau spirt.

Nu e deloc bine să pui pe ten alcool, mai ales alcool sanitar atât de concentrat, chiar dacă ai coșuri. Oricum, alcoolul în general, nici dacă-l bei în mai multe cocktailuri mai „ușurele”, nu prea face bine pielii.

Dar spirtul arde fața groaznic și o usucă excesiv. Apoi, te poți trezi, de la alcool sanitar pe față, cu niște cicatrici imense, de care abia vei mai scăpa. Poate doar cu operație estetică. Pfff…

Am văzut fete care, nu doar că au folosit spirt pe coșuri, dar înainte și le-au mai și stors/rupt, iar apoi au rămas cu niște semne care le-a distrus fața, pur și simplu. Ele ziceau că dezinfectează local, după stoarcerea coșurilor.

Dar, nici prima practică, a unei astfel de proceduri de eliminare a coșurilor prin stoarcere, nu este deloc indicată decât făcută de un specialist, într-un cabinet dermatologic sau cosmetic, dacă ai probleme cu acneea mai severe. Nu vreau să-mi imaginez, apoi, ce înseamnă să aplici și alcool sanitar peste rănile alea. Am rămas eu traumatizată, dar ele…

E bine să aplici usturoi ca să scapi de coșuri?

O altă procedură anticoșuri, cam din aceeași serie cu prima (cu spirtul) este utilizarea usturoiului pe ten.

Nici usturoiul nu este bun pentru pielea sensibilă a feței, pentru că arde și el pielea. Usturoiul, după cum îi spune și numele, ustură și irită pielea. Conține o substanță toxică pentru piele. Pe lângă disconfortul provocat de „parfum”… really.

Deci vă rog eu frumos, nu vă distrugeți fețele, nu faceți asta! Astfel de proceduri fac parte, pentru mine, din seria celor atât de învechite și greșite, cu potențial vătămător și risc de infecții, cum ar fi igiena precară la menstruație și utilizarea vatei pentru asta.

Ce e de făcut ca să mai scapi corect și în siguranță de coșuri?

Pentru a evita apariția coșurilor, trebuie să-ți îngrijești tenul, să-l demachiezi și să-l cureți dimineața și seara cu ceva potrivit lui, chiar dacă nu te-ai machiat (iată aici o serie de recomandări și review-uri de geluri de curățare și alte produse de spălare antiacnee).

Apoi, după curățarea tenului, aplică o loțiune tonică pentru ten gras.

Pe coșuri te sfătuiesc să te dai local cu un baton antibacterial cu ceva corector în nuanța pielii, care să le și mascheze cât de cât. Multă vreme, în adolescență, am folosit batonul corector anticoșuri de la AVON Clearskin. Excelent de bun, acesta rămâne pentru mine cel mai bun produs AVON, și eficient.

avon-clearskin-baton-corector-pentru-tratarea-petelor-si-cosurilor

Tot local, seara, pe coșuri, după curățare și loțiune tonică, mai poți aplica un unguent antiacneic, cum ar fi Duac gel (cred că vei avea nevoie de prescripție de la medic dermatolog pentru el), Skinoren sau Cutaden. Toate acestea se iau de la farmacie.

De asemenea, mai poți ajuta și intern. Mănâncă mai multe legume, fructe și cereale, evită constipația și bea multă apă și ceaiuri de plante.

Citește și alte 6 mituri despre acnee care ar trebui să dispară.

Tu de ce alte practici populare de tratare a coșurilor ai mai auzit? Ai făcut greșeala să urmezi vreuna eronat? Povestește-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii despre experiențele tale în lupta antiacnee! Părerea ta contează cel mai mult pentru noi.

Sursa foto: Unsplash.com/Curology