Deja vacanța de vară e sinonimă cu expunerea la soare și protecția solară. De fapt, nici nu mai trebuie să fie vară ca să vorbim de protecție solară obligatorie. Însă ne ajută să și înțelegem de ce o aplicăm.
Iată mai jos 3 întrebări cu privire la expunerea la soare, la care am încercat să găsim 3 răspunsuri simple, pe înțelesul tuturor.
❤️ Citește despre:
Ce este UV-A?
Razele UV-A pătrund adânc în piele și stimulează producerea pigmentului melanină, adică ne bronzăm.
Din păcate, razele acestea atacă și fibrele care mențin elasticitatea pielii. Urmarea: ridurile de mai târziu.
Mai multe explicații despre ce presupun razele UV citește în acest articol dedicat.
De ce ne ardem la soare?
O arsură începe cu distrugerea celulelor de la suprafața pielii – acestea încearcă să se apere printr-o iritație, se înroșesc, pielea devine dureroasă și se umflă.
Tipurile de piele și arsurile solare
Dacă ești o frumusețe palidă, atunci ești genul de persoană super sensibilă la soare și care ar trebui să folosească mereu o cremă cu un factor de protecție ridicat (cel puțin 30).
Pe zone foarte sensibile (nas, pleoape și buze) aplică sunblocker (ecran total de filtru de protecție solară). Pentru tine, pălăria sau umbrela de soare sunt obligatorii.
Dacă ești genul „european”, care în primele zile riscă foarte ușor să facă arsuri, și tu ai nevoie, la început, de o cremă cu factor de protecție ridicat (cel puțin 30). Bineînțeles, nu trebuie să uiți să folosești crema în mod regulat.
Sunny Girl, dacă ești genul mediteraneean: din acest motiv, protecția proprie a pielii tale este mai ridicată. Însă și tu poți risca arsuri, așa că folosește o cremă cu factor de protecție ridicat. Și pentru tine este valabilă regula: evită soarele de la prânz.
Dacă ești o Black Beauty, pielea ta e mai închisă la culoare și are foarte multă melanină, având astfel o protecție proprie mai mare. Totuși, și pielea ta se poate deteriora. Începe cu o cremă cu factor de protecție 20, chiar și de 15, iar după câteva zile poți trece la o cremă cu un factor de protecție mai mică, precum SPF 10.
Prin utilizarea repetată a cremelor crește factorul de protecție?
Nu, factorul de protecție nu crește prin utilizarea repetată a cremelor! Acesta e un mit…
În circa 30 de minute, pielea absoarbe întreaga protecție pe care o poate înmagazina.
Chiar dacă e o cremă cu protecție solară rezistentă la apă, aplic-o des, deoarece își pierde din efect din cauza apei sărate și a transpirației.
Sursa foto: Unsplash/ Juliia Abramova