Cine nu are un bătrân să și-l cumpere. Așa spune o vorbă din popor. Pentru că sfaturile înțelepte ale unui vârstnic îți pot ușura viața și te pot face mai… frumoasă.
Îți prezentăm câteva rețete de frumusețe aflate de la bunicile noastre și care chiar mai funcționează.
❤️ Citește despre:
1. Comprese cu lapte pentru gât
Laptele este cel mai eficient hidratant. Fiindcă pielea de pe gât este foarte sensibilă și mai subțire, aici semnele vârstei vor putea fi observate mai devreme.
Pentru a preveni apariția lor sau pentru a le atenua pe cele deja existente, aplică zilnic comprese cu lapte fierbinte. Înmoaie un prosop mic în lapte, stoarce-l ușor și înfășoară-l în jurul gâtului. Lasă compresa până când laptele se răcește.
Citește și despre cum să faci băi cu lapte dacă ai pielea uscată.
2. Peeling cu zaț de cafea
E păcat să arunci zațul rămas după ce ai băut cafeaua. Mai bine amestecă-l cu puțin ulei sau puțină cremă și folosește-l ca scrub pentru corp.
Zațul de cafea în formula aceasta va catifela pielea și va stimula circulația sanguină.
Strânge zațul într-o cană, așază-te în cadă și freacă-ți temeinic pielea cu el, pe toate porțiunile expuse ale corpului.
La sfârșit, fă un duș sau o baie, pentru a îndepărta toate urmele de cafea de pe piele.
Uite cum să îți faci inclusiv o exfoliere a tenului cu zaț de cafea.
3. Bere pentru păr
Părul tău atârnă în șuvițe fără nicio formă? În loc să îl tapezi și să folosești tuburi întregi de spumă sau fixativ, poți frezolva problema cu… bere.
Spală-ți părul ca de obicei și clătește-l apoi cu bere. Va calma glandele sebacee, va avea efect de fixare și va conferi strălucire părului.
Pentru a obține efectul dorit, nu clăti părul cu apă după ce l-ai spălat cu bere. Mirosul mai puțin plăcut dispare complet când părul se usucă.
4. Portocale pentru ochi
Când noaptea a fost prea scurtă sau ziua la birou prea lungă, urmarea apare, de obicei, sub forma ochilor umflați și a cearcănelor.
În asemenea situații, o fiertură de portocală are efecte miraculoase.
Taie o portocală în felii, pune-o într-o oală mică, toarnă apă fiartă peste ea, pune capacul și las-o câteva ore.
Înmoaie apoi două bucăți de vată / dischete demachiante în infuzia de portocală, pune-le pe ochi și stai așa câteva minute.
5. Margarină pentru buze
Este de la sine înțeles că buzele uscate și crăpate au nevoie de ceva mai multă grăsime pentru a se regenera.
Grăsimile care stau la baza balsamurilor de buze, a batoanelor de îngrijire a buzelor, sunt conținute, în formă mai pură, în margarină.
Seara, unge-ți buzele cu margarină și vei vedea cum își vor recăpăta aspectul catifelat. Ocazional, în loc de margarină, poți folosi și frișcă, smântână sau miere de albine.
6. Ulei pentru unghii
Ai unghii moi, care se crapă și se rup ușor? Bunicile noastre aveau o soluție pe care merită să o încerci.
Înmoaie-ți unghiile, de două ori pe săptămână, în ulei de floarea-soarelui, în care ai stors o jumătate de lămâie.
După zece minute, șterge-ți mâinile cu șervețele de hârtie. Pentru a obține efectul maxim, spală-te doar după un sfert de oră, astfel încât uleiul să pătrundă bine în unghii.
7. Mască din cartofi pentru ten
Pe lângă gust, cartofii mai au și alte calități. Sub formă de mască, ei pot fi un aliat de nădejde în lupta împotriva ridurilor sau a coșurilor.
În acest scop, pisează cartofii fierți, adaugă puțin lapte, câteva picături de ulei, puțin suc de lămâie și o jumătate de linguriță de smântână.
Aplică amestecul pe față, lasă-l 15 minute și spală-te apoi cu apă călduță. Vei constata că tenul tău este mult mai proaspăt și mai catifelat.
Iată aici și alte măști homemade pe care ți le poți prepara singură acasă.
8. Baie pentru picioare cu săpun de rufe
Este adevărat că săpunul de rufe nu trebuie folosit fără discernământ. Pentru picioare însă, săpunul de rufe poate fi însă foarte util.
Pune o bucată mare într-un lighean cu apă caldă și las-o 5 minute să se înmoaie. După un sfert de oră, pielea întărită de pe călcâie și celulele moarte vor putea fi îndepărtate foarte ușor.
Uite și cum să-ți pregătești picioarele pentru sandale:
9. Piatră ponce pentru călcâie
Piatra ponce rămâne cel mai eficient mijloc de a îndepărta bătăturile și pielea întărită de pe călcâie. Înainte de a o folosi, înmoaie picioarele cel puțin 15 minute în apă caldă. Repetă procedura o dată pe săptămână.
Când pielea este înmuiată, cu piatra ponce freacă bine porțiunile cu piele întărită. Apoi, unge-ți călcâiele cu o cremă hidratantă și încalță șosete din material moale, hidratant.
Dulăpiorul cosmetic al bunicii
În zilele noastre, oferta de produse cosmetice este copleșitoare. Pentru orice problemă cu pielea sau cu părul, mii de firme îți oferă milioane de soluții. Iar, la sfârșit, te trezești cu portofelul gol și, de multe ori, cu o cremă care nu ți se potrivește.
Dar uită-te o dată la bunica: are mai puține riduri decât mama, păr cărunt, dar des și strălucitor, unghii care nu se rup și tenul curat.
Iar dacă arunci o privire în baia ei, nu vezi altceva decât o cutie cu cremă bună la toate și un săpun. Cum îți explici asta?
Noi ne-am tras bunicile de limbă și am aflat ce foloseau ele în loc de:
- exfoliant: mălai, sare de bucătărie, tărâțe de grâu.
- vopsea de păr: infuzie de mușețel sau de frunze de nuc
- șampon: gălbenuș de ou
- balsam de păr: borș
- pastă de dinți: sare de bucătărie sau bicarbonat de sodiu
- anticearcăn: comprese cu mușețel, tei sau albăstrele
- cremă hidratantă: smântână sau caimac de lapte
- loțiune tonică: apă de ploaie
- antiperspirant: bicarbonat de sodiu dizolvat în apă
- cremă de mâini: glicerină
Sursă foto main: Pexels/RODNAE Productions