Machiajul este una dintre „maniile” noastre, ale femeilor. Multe dintre noi însă ignoră faptul că nu este suficient să avem farduri de calitate și „mână bună” sau, altfel spus, știința de a ne machia frumos.

Periuțele, burețeii, pensulițele și câte alte minunății de acest fel, cu ajutorul cărora ne fardăm în fiecare zi, au importanța lor.

Iată un mic ghid al utilității și destinației acestor așa-zise instrumente de machiaj, dar și de sfaturi de bază de urmat în obținerea unui machiaj reușit.

Sfaturi pentru demachiere și retușuri

Tampoanele sau dischetele demachiante ori vata: Dacă înainte femeile foloseau, pentru demachiere, vata, azi există pe piață o mulțime de tampoane sau dischete demachiante.

Făcute tot din vată, tratată cu diferite substanțe care nu irită pielea, aceste dischete demachiante sau tampoane pentru demachiere au diverse forme: (rotunde, dreptunghiulare etc. ) și diverse grosimi: pentru demachierea ochilor – mai subțiri; pentru demachierea feței – mai groase.

Șervețelele demachiante, destul de recente față de alte piese și materiale de demachiere de pe piață, sunt impregnate cu diverse substanțe care demachiază perfect, rapid, și, în același timp, hidratează tenul.

Ce să alegi pentru baza machiajului

Burețeii pentru aplicarea fondului de ten și mai recenții „beauty blender”: cu ajutorul lor, fondul de ten se poate repartiza uniform și se pot face retușuri după aplicarea lui.

Se găsesc în comerț, chiar și în supermaketuri, chiar și în seturi de câte doi sau chiar mai mulți.

Este foarte important ca, după fiecare folosire a burețelului, acesta să fie spălat cu apă călduță și săpun.

Beauty blenderul se spală cu apă, pentru a-și dubla volumul, și înainte de aplicarea fondului de ten cu el.

Pămătufurile pentru aplicarea pudrei și fardului de obraz

Pămătuful mare pentru aplicarea pudrei: poate fi din puf artificial sau natural sau sub forma unui pămătuf-pensulă cu coadă de plastic.

Dezavantajul primului este acela că, neavând coadă, mânuirea lui este uneori greoaie.

Dezavantajul celui de-al doilea este că, spre deosebire de cel fără coadă, suprafața de aplicare a pudrei este mai mică. Și aceste pămătufuri se spală periodic cu apă caldă.

Pămătuful pentru aplicarea fardului de obraz: acesta are dimensiuni mai mici decât cel pentru aplicarea pudrei și poate fi găsit în comerț sub mai multe forme: dreptunghiular, rotund, cu partea de sus dreaptă sau cu partea de sus rotunjită.

Periuțele pentru gene și sprâncene

De regulă, cele din urmă (periuțele de sprâncene) sunt concepute împreună cu un pieptene în miniatură, destinat tot aranjării sprâncenelor.

Se folosesc pentru pieptănarea sprâncenelor, înainte și după pensare.

Periuțele pentru gene: în afară de periuțele pentru aplicarea mascarei, care vin cu tot cu produsul, există în comerț și periuțe separate – majoritatea sunt în formă de spirală, care ajută la separarea genelor.

Pensulele

Pensulele pentru aplicarea rujului au o formă specială, care te ajută la aplicarea mult mai ușoară și mai uniformă a rujului pe buze.

Pensulele pentru sprâncene sunt teșite, subțiri și ajută la uniformizarea fardului și a creionului pentru sprâncene.

Aplicatorul pentru fardul de pleoape

Acest bețișor, dotat la ambele capete cu doi bureței, este metoda ideală pentru a machia pleoapele cu fard pulbere.

Aplicatorul trebuie curățat cel puțin o dată la două zile, deoarece se încarcă cu mai multe culori și cu sebum, fapt care îngreunează, în timp, aplicarea fardului pe pleoape. Mai rău, poate conduce la infecții, în timp, dacă nu-l cureți și igienizezi periodic.

Penseta

Penseta este obligatorie, pentru a avea sprâncene frumoase și pentru a înlătura firele răzlețe de păr.

În cazul în care n-ai mâna formată pentru pensat, este indicat să lași totuși o cosmeticiană să efectueze operațiunea de înfrumusețare a sprâncenelor tale.

Ascuțitoarea pentru creioanele cosmetice

Nu este o ascuțitoare obișnuită. De regușă, este construită în așa fel încât să poată fi ascuțite atât creioanele cosmetice normale, cât și cele mai groase.

Instrumentul pentru curbarea genelor

Acest instrument cu formă destul de ciudată, dar cu efect miraculos, te ajută să accentuezi curbura genelor atât înainte de aplicarea rimelului, cât și după această operațiune.

Succes la machiaj!