Pantofii sunt unul dintre cele mai importante piese din garderobă, fie că ne referim la bărbați sau la reprezentantele sexului frumos.

Dacă în cazul bărbaților de multe ori discutăm despre pasiune pentru încălțămintea sport, în cazul doamnelor, pasiunea pentru încălțăminte este arhicunoscută, de multe ori nici nu mai contează dacă e vorba despre pantofi eleganți sau pantofi sport. Atracția pentru încălțăminte vine nu doar ca urmare a scopului lor evident,  dar și ca urmare a tendințelor în modă, și de ce nu, poate cel mai important, trebuie să avem în vedere și sănătatea picioarelor, asigurându-le o încălțăminte potrivită pentru fiecare activitate desfășurată.

Ca urmare a înclinației oamenilor spre un stil de viață sănătos și nu doar pentru sportivii performanți, avem astăzi fericirea de a putea alege dintr-o gama foarte diversă de modele de pantofi sport.

Pantofii pentru alergare trebuie să fie suficient de comozi pentru a permite o mișcare liberă a piciorului, să se muleze bine pe picior pentru a evita accidentările, dar trebuie să fie confecționați și din materiale de cât mai bună calitate pentru a permite piciorului să respire și să se miște corect.

Care sunt mai exact criteriile pe care trebuie să le bifăm atunci când achiziționăm o nouă pereche de pantofi pentru alergare outdoor?

Talpa incălțămintei are o importanță majoră și depinde foarte mult de tipul alergării. Talpa trebuie să ofere o protecție optimă împotriva șocurilor, însă trebuie să ofere în același timp și flexibilitate în mișcare. Încălțămintea cu talpă groasă este recomandată în special începătorilor, care au nevoie de protecție mai mare în cazul șocurilor, însă pe măsură ce performează, postura din timpul alergării se îmbunătățește, pot folosi și încălțăminte cu talpă mai subțire. De asemenea, pentru alergarea pe suprafață tare, gen asfalt, se recomandă o talpă mai groasă, iar pentru competiții se recomandă pantofii sport cu talpă mai subțire și mai ușori.

pantofi sport

Materialul din care este fabricată încălțămintea se recomandă a fi în primul rând potrivit sezonului. Pe timpul verii, materialele încălțămintei sport trebuie să fie subțiri, să permită aerisirea piciorului. Un material mai gros, care însă permite o bună aerisire este indicat a avea încălțămintea folosită pentru alergarea în zona montană. În general însă, materialele trebuie să fie ușoare, să nu devină o povară în timpul antrenamentelor de alergare.  Un material impermeabil care să facă față și ploilor poate avea încălțămintea pe care o purtați pe condiții de umiditate excesivă.

Nike Downshifter 7 W

[button url=http://l.profitshare.ro/l/3995247 target=blank icon=check]Incaltaminte de alergare Nike Downshifter 7 W pentru femei[/button]

Forma piciorului care poate indica și pronația piciorului (convențională, subțire, sau plină și lată). Pronația reprezintă mișcarea pe care piciorul o face prin sprijinirea călcâiului pe sol și deplasarea spre centrul de greutate al piciorului,pentru a împinge din nou călcâiul de pe sol. Urma pe care piciorul o lasă pe sol, ușor de observat și pe urmele tocite ale încălțămintei. În cazul unei pronații convenționale, urma piciorului prezintă o curbură discretă în zona boltei piciorului.

În cazul acestei pronații se recomandă încălțăminte de formă semi-curbată, pentru a ajuta piciorul să păstreze o poziție corectă și să obțină maxim de eficiență în alergare. Pronația insuficientă este redată de un contur slab al tălpii pe sol, un contact redus cu solul. Acest tip de pronație determină piciorul să se deplaseze cu vârful orientat spre exterior și se recomandă folosirea pantofilor sport cu formă curbată, care aduc piciorul la forma potrivită. Pronația exagerată reprezintă o urmă plină și lată a tălpii pe sol. În acest caz, laba piciorului este orientată spre interior, și este idicat să folosiți pantofi cu formă dreaptă.

Incaltaminte de alergare pentru femei Adidas Kanadia 8 TR

[button url=http://l.profitshare.ro/l/3995251 target=blank icon=check]Adidas Kanadia 8 TR[/button]

Greutatea aproximativă a unor pantofi sport este de 300g, ceea ce înseamnă, că în timpul unei competiții ar trebui să purtați pantofi cu 50-100 g mai ușori.

Pantofi alergare 4F OBMS300

[button url=http://l.profitshare.ro/l/3982053 target=blank icon=check]Pantofi alergare 4F pentru bărbați[/button]

Pantofi alergare Nike Downshifter 7 pentru femei

[button url=http://l.profitshare.ro/l/3982059 target=blank icon=check]Pantofi alergare Nike Downshifter 7 pentru femei[/button]

Mărimea încălțămintei sport ar trebui să fie mai mare cu un număr, tocmai din acest motiv se recomandă ca pantofii să fie probați și nu achiziționați online, caz în care nu puteți fi siguri de confortul pe care vi-l poate oferi încălțămintea. În timpul alergării, piciorul se mișcă lejer și trebuie ca mărimea să permită această flexibilitate. O încălțăminte fixă va fi destul de rigidă și nu va lăsa piciorul să se miște în voie, ceea ce ar putea afecta și eficiența în timpul alergării.

Bugetul nu este deloc de neglijat, mai ales că o încălțăminte bună costă destul de mult. Desigur, suma se justifică în confortul pe care îl obțineți și în lejeritatea mișcărilor ce duc la performanțele căutate. Recomandat ar fi să țineți cont de toate indicațiile și să nu cedați în favoarea unei perechi ieftine care nu ar putea să ofere aceleași facilități. Sunt foarte multe reduceri care pot fi urmărite, momente în care puteți achiziționa pantofi sport de calitate.

Distanța parcursă este un criteriu de care trebuie ținut cont atunci când trebuie să schimbați încălțămintea. De obicei, după 600 km spuma din interior nu mai are aceleași proprietăți, nu mai poate oferi aceeași susținere tălpii piciorului, motiv pentru care ar trebui să schimbați încălțămintea. De asemenea, pentru o utilizare optimă, în cazul în care obișnuiți să alergați zilnic, se recomandă să alternați încălțămintea, pentru ca spuma din interior să revină la forma inițială.

Deși ar părea simplu, la prima vedere, alegerea unei perechi de pantofi de alergare outdoor poate fi destul de dificilă, întrucât sunt multe aspecte care trebuie bifate. S-ar spune că alergatul este un sport destul de simplu, fiind accesibil tuturor, însă nu este chiar așa. Pentru a obține rezultate cât mai bune, picioarele treuie să fie protejate de încălțăminte adecvată formei, sezonului, materialele trebuie să permită o aerisire optimă s.a.m.d. Urmăriți deci perioadele de reduceri pentru a achiziționa mai convenabil cea mai potrivită pereche de pantofi sport, în cazul în care vreți să obțineți rezultate optime.