Alunițele pot prezenta un risc ridicat de probleme de sănătate și diverse afecțiuni, așa că află cum să le tratezi și cum să previi situații neplăcute.

Cred că mai toți avem alunițe și, cum vine vara, ar trebui să ne preocupe tot mai mult chestiunea lor, modul în care să le protejăm de razele nocive ale soarelui pe cele cu o mai mare expunere, cu imposibilitate de acoperire și cu un mai mare risc de afecțiuni astfel.

Așa că m-am gândit să dezbatem puțin chestiunea alunițelor. Și eu am, și foarte mulți apropiați și prieteni. Din ce am citit și m-am mai informat, am mai întrebat la dermatologul meu, am încercat să rezum niște răspunsuri la următoarele în legătură cu alunițele:

Ar trebui să ne îngrijoreze petele brune de pe spate?

De cele mai multe ori, petele brune apar în partea de sus a spatelui și pe decolteu. Din păcate, nu sunt întotdeauna prea estetice și n-au nimic în comun cu alunițele. Însă sunt în mod sigur un semn că stai prea mult la soare! Dacă ai de gând să faci plajă și în acest an, nu uita să îți pui în valiză câteva tuburi de cremă protectoare un un SPF cât mai ridicat!

Nu te speria, te vei bronza, pentru că razele soarelui nu vor fi „ecranate” total, prin factorul de protecție.

Ce să fac atunci când alunița se mărește?

Dacă alunița s-a îngroșat, dacă s-a întins, dacă și-a deformat conturul, dacă s-a înconjurat de o pată roșie, dacă te mănâncă și, în sfârșit, dacă și-a schimbat aspectul, mergi la dermatolog care se va grăbi să o scoată. Măcar pentru liniștea ta.

Nu trebuie să te sperii nici de această dată, extragerea n-a provocat niciodată cancer. Mai întâi, va fi examinat conturul aluniței, cu mare atenție, pentru a se descoperi un eventual melanom malign – un cancer al pielii.

Dacă am ochi albaștri sau verzi, pielea albă și foarte multe alunițe care se înmulțesc, înseamnă că risc mai mult când stau la soare?

În această situație, o piele mai deschisă la culoare (cu mai puțin pigment natural melanină) este mai expusă la risc pentru alunițele existente sau poate favoriza apariția altora noi. De aceea, va trebui mai întâi să treci pe la dermatolog pentru a verifica fiecare aluniță în parte.

E cazul să te îngrijorezi dacă o parte dintre ele și-au făcut „casă” pe palme, tălpi și mucoasele bucale.

Melanomul este ereditar?

Dacă, din nefericire, unul din membrii familiei a fost atins de melanom malign, atunci este posibil să nu te ocolească nici pe tine.

De aceea, apelează regulat la un dermatolog bun, fă-i vizite constant și roagă-l să îți facă mai multe fotografii pentru a putea urmări evoluția.

Crema solară protejează melanomul?

O cremă solară cu factor de protecție ridicat „ecranează” numai trupul de razele soarelui, dar nu împiedică acțiunea ultravioletelor (cele care îți dau o culoare arămie) să intre în profunzime.

De altfel, acțiunea lor îmbătrânește prematur pielea… Așa că alege produse cosmetice de calitate înaltă cu un grad cât mai mare de SPF, înainte de a te expune la soare.

Și nu uita nici când ieși în oraș, în timpul zilei, să îți protejezi tenul cu o pălărie sau cu șapcă, tot de razele soarelui! 😉