Mult timp aflat în preferințele mele de parfumuri de top, Miss Dior Eau de Parfum nu poate lăsa rece pe nimeni. Chiar dacă e numit astfel, se bucură de nenumărate aprecieri nu doar în rândul domnișoarelor, cât și al doamnelor. De fapt, parfumul nu a fost creat pentru domnișoare, ci are acest nume cu un scop, referința fiind cu totul alta. Descoperiți mai jos mai multe și de ce a ajuns parfumul Miss Dior de la Christian Dior în topul parfumurilor „clasice”, de reper, pe care orice iubitor de parfumuri ar trebui să îl aibă în colecție.

Deși e un mare clasic în rândul parfumurilor de top, Miss Dior a cunoscut, de-a lungul timpului, nenumărate transformări. Iar versiunea apă de parfum / eau de parfum, pe care o avem astăzi în vedere aici, mai are foarte puține în comun cu primul parfum creat de către Christian Dior, lansat în 1947, exact după succesul de răsunet al designerului, prin colecția New Look.

Lansat inițial în 2012 și reinterpretat de nenumărate ori în ultimul deceniu, parfumul Dior Miss Dior a avut o reinventare completă în septembrie 2021, cu noua apă de parfum Miss Dior. Eu am versiunea anterioară, din 2017, cea care a înlocuit Miss Dior Eau de Parfum din 2012, și despre aceasta vă vorbesc aici.

Povestea parfumului Miss Dior

În Granville, 1924, o fetiță strigă „Tian, Tian”, în timp ce aleargă prin peluzele moi de la Villa Les Rhumbs, casa de vară a familiei ei. Când se apropie de casa roz și gri, se oprește să se uite la o fereastră deschisă, zâmbind cu încrederea unui copil care știe că va fi mereu prețuită.

apă de parfum Dior Miss Dior EDP versiunea din 2017_de Francois Demachy_review și păreri

El a urmărit-o în scurtul său traseu grăbit de picioarele îndesate, aproape împiedicându-se, într-un neclar de dantelă englezească, în timp ce ea se grăbea să-și găsească fratele preferat.

Ei vorbesc. Încântat să aibă o scuză pentru a se întrerupe de la studii, Christian își face ordine, își usucă stiloul și părăsește rapid camera elegantă pentru a se alătura lui Catherine în grădină.

Luând mâna scumpei sale surori, el ascultă vorbăria ei. Norii s-au ridicat, împinși de o briză caldă a mării. Căldura soarelui a eliberat în aer parfumul a o mie de flori. Mult sub ele se simte o mare azurie, care strigă.

În amintirile lor, soarele va străluci mereu la vila de vară a familiei.

Mult după aceste evocări, în 1944, la Paris… amintirile se concretizau. Până ce Franța să ajungă în război, vila și grădinile parfumate sunt vândute pe măsură ce averea familiei se estompează. Christian este nevoit să plece în 1942 și își găsește de lucru la Paris.

El și Catherine împart un apartament pe Rue Royal, dar în timp ce Christian îi îmbracă pe cei bogați și de succes, Catherine este un membru hotărât al Rezistenței, care adună și transmite informații despre mișcările trupelor germane.

În iunie 1944, norocul lui Catherine se termină, este arestată de Gestapo și torturată, dar nu-și dezvăluie secretele. Toată vara, Christian face încercări frenetice, dar tragic de nereușite, de a-și elibera sora. Niciunul dintre vizitatorii bine conectați la casa de couture a lui Lucien Lelong, în care lucrează, nu este dispus să ajute o tânără condamnată pentru trădare de către forțele de ocupație.

apă de parfum Dior Miss Dior EDP versiunea din 2017_de Francois Demachy_review și păreri

Într-o zi de august, Catherine devine unul dintre cei peste 2000 de bărbați și femei din închisorile La Santé, Fresnes și le Cherche-Midi, care sunt duși la Gare de Pantin și înghesuiți în vagoane de vite, cu destinația Buckenwald și Ravensbruck. Călătoria este dureros de lentă, deoarece trenul se oprește frecvent pentru a lăsa trenurile germane de aprovizionare să treacă în drum spre front, iar aeronavele aliate amenință deasupra capului.

Timp de un an nu există nicio veste despre Catherine. Singurul răgaz pe care Christian îl are din cauza anxietății constante este de la un… clarvăzător, care îl asigură că Catherine se va întoarce.

Apoi, în mod miraculos, pe 27 mai 1945, primește un telefon: Catherine se află într-un tren pentru refugiați, sosind în dimineața următoare la Gare de l’Est, Paris.

Catherine a petrecut multe luni lucrând în condiții atroce la lagărul de la Ravensbruck, apoi la faimoasa fabrică de explozibili de la Torgau, o mină de potasiu din Prusia și o fabrică de aviație din Leipzig. În mai puțin de un an, ea a îmbătrânit un deceniu.

Emaciată și epuizată, Catherine se întoarce cu Christian la 10 Rue Royale. Fără să-și dea seama cât de multe luni de foame ar fi afectat-o, Christian a procurat cu grijă ingrediente rare din timpul războiului și i-a pregătit masa ei preferată: un sufleu cu brânză pe care nu-l poate mânca. Ar fi trecut câteva luni până ca ea să poată mânca mâncare atât de… bogată. Departe de ochii ei, el plânge.

„Gândește-te la toată frumusețea rămasă în jurul tău și fii fericit.” (Anne Frank) – Aceste cuvinte par să fi inspirat povestea parfumului Miss Dior.

Odată cu sfârșitul ororilor războiului, Catherine nu este unica în dorința pentru înfrumusețare continuă și devine cel mai mare avocat al fratelui ei, deoarece el reușește să creeaze un lux nerușinat de feminin, folosind câțiva metri de țesătură și broderie. Modelele „New Look” din 1947 creează senzație în întreaga lume.

Admirația fraților este reciprocă. În 1947, Christian le-a comandat primul său parfum, cu instrucțiuni clare, lui Jean Charles și Paul Vacher, să „creeze un parfum care să fie ca dragostea” și îl numește „pentru Catherine, sora lui”. Mirosul este creat din note de gardenie, galbanum și bergamotă; garoafă, iris, iasomie, lăcrămioare, trandafir și narcisă – un omagiu potrivit amintirilor comune ale lui Catherine și Christian, despre o grădină de flori din Granville.

apă de parfum Miss Dior by Christian Dior versiunea din 2017_review și păreri

Parfumul este pulverizat zilnic la noua casă de pe Avenue Montaigne și devine parfumul haute couture al capitalei modei.

În timp, Catherine s-a mutat din Paris, dedicându-și timpul creării grădinii perfecte la noua ei casă din Callian, Provence. După moartea prematură a fratelui ei la 52 de ani, Catherine ajută cu mândrie la înființarea muzeului de la Villa Les Rhumbs, prin donația unei rochii frumoase care a aparținut mamei lor și ea devine patronul mult respectat al muzeului.

Desigur, vitejia lui Catherine în timpul războiului a fost recunoscută cu Croix de Guerre; Crucea de Voluntar Combatant a Rezistenței; crucea combatantă; medalia regelui pentru curaj în cauza libertății (din Marea Britanie); și a fost numită „chevalière a Legion d’Honneur”.

Catherine „Miss Dior” a murit în 2008.

Dior Miss Dior EDP: cum se prezintă

François Demachy, care este nasul Dior din 2006, a reluat procesul recreării Miss Dior, iar în 2017 Miss Dior a luat forma Eau de Parfum, care a reimaginat acel parfum original, care a fost inspirat de propria soră a designerului, Catherine:

„Miss Dior întruchipează feminitatea, trupul și sufletul ideal. Catherine Dior era sora iubită a lui Christian Dior, care poseda un tip de eleganță pariziană, care era în același timp spontană, impertinentă și rafinată. Ceea ce avea, de asemenea, era o inteligență mare și un curaj imens. Luptător de Rezistență și fost deportat, ceea ce l-a marcat pe Christian Dior pentru totdeauna… Această imagine a unei femei puternice și frumoase reprezintă bazele domnișoarei Dior.”

François Demachy, nasul Dior care a recreat parfumul Miss Dior

Deschiderea parfumului, în varianta din 2017, este și mai plină de viață, plină de note citrice asertive. Inima florală este un duo senzual și puternic de trandafiri de Grasse și trandafiri Damascena. Această variantă (din 2017, de care vă vorbesc și azi) este mai apropiată de parfumul original decât versiunea sa recentă, din 2021.

cum este Dior Miss Dior apă de parfum versiunea din 2017_review și păreri

Piramida parfumului Dior Miss Dior Eau de Parfum din 2017 este construită astfel:

  • Note de vârf: piper roz, portocală roșie, portocală dulce, mandarină, bergamotă de Calabria, lămâie
  • Note de mijloc: trandafir cde Grasse, trandafir de Damasc, frunze de iasomie
  • Note de bază: paciuli și lemn de palisandru

Miss Dior EDP face parte din familia de parfumuri Chypre Floral de damă și e un parfum cu adevărat de clasă. Notele de paciuli de la bază îl fac cu adevărat un parfum elegant, clasic și classy.

Pe deasupra acestor note de inimă și de bază care îl mențin ca parfum clasic, elegant, avem o portocală roșie (sângerie), o portocală dulce și o mandarină ce îi conferă prospețime și arome potrivite în orice anotimp.

Citricele sunt și cele care conferă notele ce reușesc să îl transforme într-un parfum preferat și de mine, eu fiind, în general, adepta parfumurilor pe bază de citrice. Dar acestea sunt ambele note de vârf și se estompează destul de repede.

Trebuie să vă amintiți că domnișoara Dior este la fel de pariziancă, pe cât este o fată provensală. Christian Dior a scris la fel, cu mult lirism, spunând că Miss Dior s-a născut într-o noapte de vară în Provençe, o noapte caldă, când natura pe care a iubit-o atât de mult i-a inspirat primul parfum.

Casa Dior are multiple rădăcini istorice în Grasse. Regiunea Grasse a fost un tărâm de refugiu pentru familia Dior în anii 1930 și când Christian Dior a devenit un succes la nivel internațional, a considerat încă zona aceasta ca fiind un paradis.

„La Colle Noire a fost un paradis de liniște pentru el. A putut să planteze hectare de flori, viță de vie și copaci, dar mai presus de toate, a plantat câmpuri întregi de lavandă, iasomie și, bineînțeles, trandafir de mai. Astăzi, Château de La Colle Noire și-a redeschis porțile și am replantat trandafirul de mai acolo, al cărui absolut strălucește în inima Miss Dior EDP. Am încheiat cercul și sunt convins că și Christian Dior ar fi încântat să vadă că domeniul lui este din nou un loc orbitor de frumusețe, schimburi de bucurie și împărtășire de cunoștințe, pentru că aceasta era cea mai mare dorință a lui.”, a mai declarat François Demachy, după crearea Miss Dior Eau de Parfum în 2017.

Cum s-a mai menționat, Miss Dior Eau de Toilette, lansat ulterior versiunii Miss Dior EDP a lui Demachy din 2017, în 2019, este surioara apei de parfum Miss Dior, mai dulce, mai ușoară și mai înflăcărată. 🙂

Apa de parfum Dior Miss Dior EDP vine într-o sticlă dreptunghiulară elegantă de sticlă, gravată pe fund/în partea de jos cu modelul clasic de picioare de cocoș/ „houndstooth”.

apă de parfum Dior Miss Dior_review și păreri

Parfumul are un capac din acril transparent împodobit cu o fundă argintie și care deține deasupra inițalele Christian Dior. Lichidul de parfum are o culoare delicată de galben-chihlimbar/ambră, amintind de whisky, caldă și moale, amintind și de o piersică bine coaptă; e o culoare clasică pentru un parfum.

Aș zice că este un parfum impresionant vizual, construit robust, puternic și impozant și prin design, nu doar miros. Designul rămâne însă atât de elegant și de feminin! 🙂

Miss Dior EDP (2017) e un parfum perfect pentru iarnă, frumos toamna, destul de greu pentru primavară-vară. E romantic și confortabil.

A mai fost comparat cu Chanel Coco Mademoiselle Eau de Parfum Intense.

Miss Dior Eau de Parfum: primele impresii

Sunt o mare înrăită a parfumurilor, mai ales de la case de modă celebre, iar când vine vorba de un Dior sau Chanel, devin foarte pretențioasă. 🙂

De altfel, în ultima vreme, parfumurile de la case de modă mari au devenit foarte populare, e o tonă de marketing în jurul lor, le găsești cam în orice magazin de profil pe rafturile din față și au reclame inclusiv pe panourile de la metrou.

apă de parfum Dior Miss Dior EDP versiunea din 2017_review și păreri

Deci te fac puțin să te îndoiești că le-ai vrea, dacă arată totul în jur ca și cum ar fi fost create pentru toată lumea – or, un cunoscător și iubitor de parfumuri nu prea își dorește parfumuri care să fie purtate de toată lumea. (Bine, aici intervine mult și parfumeria de nișă…).

Noroc că Chanel și Dior se îndepărtează puțin mai mult, față de alte branduri mari de parfumuri, inclusiv prin preț, de zona asta de popularizare a parfumurilor. În plus, această variantă Miss Dior, EDP, ca apă de parfum, e cu totul altceva, de un alt nivel față de alte parfumuri de designer.

Miss Dior nu e un parfum de nișă, dar e prea interesant și puternic ca să cadă sub o umbrelă de parfum de designer. 🙂

Experiența mea cu Miss Dior Eau de Parfum

Miss Dior ocupă topul preferințelor mele când e vorba de parfumuri, de foarte multă vreme, încă de pe vremea când nu mi-l prea permiteam sau nu era chiar o prioritate să mi-l achiziționez. Între timp, nu doar că prioritățile mele s-au schimbat, dar și preferințele când vine vorba de anumite parfumuri. Cu toate acestea, Miss Dior a rămas în top alegeri. 🙂

De fiecare dată când port Miss Dior, nu doar că îl simt de dimineața până seara, fără să-mi obosească nasul (culmea!), dar sunt întrebată mereu ce parfum port. 😉

apă de parfum Miss Dior de la Christian Dior_review și păreri

Mirosul în sine este un deliciu cald, cremos, care se topește în piele ca untul moale. Este îmbietor, reconfortant și intens, păstrând note de parfum clasic.

Greșeala pe care o fac multe persoane la început cu acest parfum este să nu-i dea timp să se afirme și să considere că nu le e potrivit. La prima pulverizare, este strălucitor, spumant, fructat și plin de dulceață și energie – nu lucruri pe care tind să le asociez cu un parfum de lux. Totuși, acordă-i puțin timp și se va simți ca acasă.

Aroma de apă de parfum Miss Dior este echivalentul sentimentului de îmbrățișare a unei pături de cașmir, pe canapea, într-o duminică după-amiază, când casa este curată și angajamentele tale sociale de weekend au fost bifate: este confortabil, primitor și cozy.

Deși are în notele de mijloc trandafiri (de Grasse, recunoscut pentru Dior; e din genul de trandafir de mai + de Damasc), eu nefiind iubitoare de parfumuri cu trandafiri :D, Miss Dior rămâne un parfum în top preferate de mine, pe zi ce trece și oricâte alte parfumuri faine aș descoperi, care se mai adaugă topului.

Să știți că oricum, aceste note de mijloc pe bază de două tipuri de trandafiri sunt echilibrate de notele fresh de frunze de iasomie și, mai ales de acordurile de citrice (preferatele mele), din notele de vârf, care și conferă parfumului aroma unui parfum Chypre, chiar dacă floral.

Îmi mai plac mult notele de piper roz și lemn de palisandru din această versiune a Miss Dior Eau de Parfum.

Deși se deschide cu notele de citrice, simțindu-se în special portocala și bergamota, se duce repede înspre o aromă puternică și cuprinzătoare, de parfum greu, clasic, ca în genul Chanel No. 5. Dar nu rămâne acolo și nici nu are un miros puternic de pudră sau săpun clasic. Însă nici nu are prospețimea specifică florilor proaspăt tăiate.

cum este apa de parfum Dior Miss Dior EDP versiunea din 2017_review și păreri

Cu toate acestea, la un moment dat se simte bine acel paciuli pământesc (în loc de paciuliul cremos, aproape a la Chanel din Miss Dior 2012) și lemnul de trandafir, care împart baza, dând acestui parfum o senzație foarte caldă și ușor pudrată. Dar doar ușor.

E un parfum al contradicțiilor, din punctul meu de vedere și al preferințelor mele, de regulă. Având în vedere că, alături de Chloé Nomade Eau de Parfum, acesta e parfumul meu preferat, dar având trandafir în proporție destul de mare ca să dea notele de mijloc / inima acestui parfum, dar simțindu-se și ușor pudrat, și plin de citrice, pot să îl consider o plăcere paradoxală pentru mine, care nu preferă de regulă parfumurile de trandafir sau pudrat spre clasice, după cum tinde să se ducă și această versiune Miss Dior EDP.

E un parfum bogat, opulent, rezistent, plin de nuanțe și fațete. E un parfum clasic, dar căruia i s-a adăugat și multă personalitate și fațete moderne.

Îmi place la nebunie faptul că se menține ca aromă pe piele toată ziua – uneori, îl mai simt și a doua zi. Și nu își prea modifică aroma pe parcursul zilei. Se transformă doar de la un stadiu de note la altul, în câteva ore, cum e firesc, dar se menține după cum își afișează caracterul de la început: puternic și elegant.

Cred că e cel mai puternic, rezistent și longeviv parfum de designer pe care îl am, concurând, poate, la acest nivel, doar cu Chanel. Siajul este la fel de bun, deși, la un moment dat, cred că îmi obosește nasul și nu mai simt că ar lăsa prea mult în urma sa. Totuși, eu îl mai simt de-a lungul pielii.

Miss Dior EDP (2017) e intens și notabil de puternic. Din acest punct de vedere, face parte și din seria parfumurilor economice: 2-3 spray-eri sunt suficiente ca să se simtă și să se mențină întreaga zi, fără probleme. Nu e deloc nevoie să insiști sau să faci refresh cu el pe parcursul zilei, nici chiar în zilele reci. Se menține la fel de bine și nu se transformă aproape deloc.

Eu îl am din 2019 și încă pare că e la început. Într-adevăr, folosesc în paralel și alte parfumuri, nu mă dau în fiecare zi cu el, dar… da, fiind atât de puternic, e și la fel de economic.

Apa de parfum Dior Miss Dior EDP se găsește – în versiunea din 2021 (cea mai recentă) – în oferta online, la preț bun, a următoarelor magazine online de profil:

Concluzii pentru apa de parfum Dior Miss Dior EDP 2017

Din punctul meu de vedere, MIss Dior EDP, în versiunea din 2017, e un parfum pe care să îl alegi la propria nuntă, să te reprezinte. Din ce vezi, istoria lui nu are nicio legătură cu ideea că ar trebui purtat doar de domnișoare; ba, tocmai, această denumire și parfumul în sine, cu toată istoria sa, denotă feminitate, gingășie, eleganță.

Adâncă în note, puternică și chiar puțin grea, această versiune a lui Miss Dior este perfectă pentru vremea rece. Reușește să se concentreze în jurul unui trandafir catifelat, intens, fără să se simtă săpunos, prea pudrat, și prezintă o bază lemnoasă fără a se simți demodat. Cu toate astea, amintește mult de parfumurile clasice, care au scris istorie.

Un parfum puternic, rezistent întreaga zi (chiar mai mult!), care nu se transformă pe parcursul purtării, de la prima pulverizare.

E un parfum în topul preferințelor mele – și nu numai – pe care clar nu pot să nu vi-l recomand! E și un clasic ca mix de arome și dată fiind povestea, deci de colecție, clar.

Tu ai încercat această versiune de Miss Dior Eau de Parfum (din 2017)? Cum ți se pare? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii.

Surse info: thegoodlifefrance.com