Dacă ar fi întrebăm orice gospodină, cu siguranță că pe lista celor mai neplăcute activități, care să fie și mari consumatoare de timp, s-ar număra și călcatul. Și asta pentru că activitatea este una migăloasă, de multe ori plictisitoare, și chiar frustrantă, mai ales când e vorba despre vreun material ce se șifonează la prima mișcare.

Aici intervine răspunsul la întrebarea: „Ce-i așa grozav la o stație de călcat?

Grozavă este diferența între un fier de călcat obișnuit și o stație de călcat. Grozav este modul în care hainele sunt întinse impecabil la o singură trecere a stației deasupra lor. Grozav este că poate fi reolvată și problema hainelor ce au nevoie de un fier de călcat veritical. Și nu în ultimul rând, grozav este faptul ca un astfel de aparat, nu doar calcă, ci și dezinfectează hainele.

Cum funcționează o stație de călcat?

O stație de călcat este formată dintr-o unitate externă sau boiler, care are rolul de a genera aburi, și un fier de călcat conectat la acesta. Ideea stațiilor de călcat este  de fapt o încercare reușită de a aduce în casele noastre, aparate de călcat asemănătoare celor din atelierele de croitorie. Aici, datorită volumului mare de haine și a necesității de a livra haine impecabile, se folosesc de foarte mult timp aparate masive, atașate la unități externe destul de mari, care reușesc sa întindă hainele perfect cu ajutorul presiunii foarte mari a aburului emis de boiler. Dimensiunile sunt cu siguranță adaptate, astfel încăt stațiile de călcat să nu constituie în sine o piesă de mobilier. Principiul după care funcționează presupune ca în interiorul rezervorului apa să fie încălzită, iar apoi aburul generat să ajungă de acolo la fierul de călcat prin intermediul unui furtun cu care sunt conectate, și ulterior, prin presiune, să fie eliminat aburul pe hainele ce trebuie călcate. Rezultatele sunt uimitoare.

[button url=http://l.profitshare.ro/l/4092302 target=blank icon=arrow-right]Stații de călcat la promoție aici[/button]

Caracteristici importante în alegerea unei stați de călcat

Nu ar mai fi nevoie de argumente suplimentare în afara celor enumerate mai sus, pentru nici o persoană care, deși își dorește să aibă haine impecabil călcate, nu vrea să petreacă foarte mult timp făcând aceasta activitate. Poate doar câteva detalii suplimentare legate de criteriile pe care ar trebui să le aibă în vedere când decide achiziționarea unei stații de călcat.

Presiunea și cantitatea de aburi

În primul rând, ar trebui luată în calcul presiunea. O stație de călcat bună ar putea să aibă o presiune chiar și de 6 bari, sau mai mult, ceea ce este perfect mai ales în cazul materialelor foarte groase, care în condițiile anterioare, aveau nevoie să fie întoarse pe ambele părți pentru a le asigura o întindere perfectă. La fel de importantă este și cantitatea de aburi. Pentru ca stația să fie pregătită a face față chiar și celor mai solicitante provocări, ar trebui să aibă aproxiativ 200 grame de abur pe minut, și la nevoie, în cazul cusăturilor duble, de exemplu, să poată suplimenta cu încă 400 grame pe minut, comparativ cu un fier de călcat bun care oferă 40-80 grame pe minut, și poate plusa cu un jet de încă 200 grame pe minut.

Sistemul de dispersie a aburului se referă la găurile din talpa fierului de călcat, care ar trebui să fie foarte multe, însă de dimensiuni foarte mici, de ordinul micronilor.

Rezervorul de apă

Rezervorul de apă trebuie să fie cât mai mare pentru a asigura o activitatate de călcare  fără întreruperi de alimentare. Un minim de 1,5 litri de apă ar trebui să fie suficient pentru aproximativ 2 ore de călcat.

Pentru ca stația de călcat să fie cât mai durabilă, materialele boilerului și a talpei fierului trebuie să fie de foarte bună calitate. Talpa ar fi indicat să fie din ceramică, fiind dovedit a fi cea mai rezistentă la zgârieturi, și nici nu tinde să se lipească de haine, iar unitatea centrală este recomandat să fie constrută din oțel inoxidabil, cel mai rezistent la depuneri.

Foarte importante sunt și lungimea cablului de alimentare, sistemul de curățare a depunerilor, foarte important pentru o folosire îndelungată, și oprirea automată , ca și funcție de siguranță.

Foarte multe detalii ar trebui urmărite pentru a alege o stație de călcat eficientă, și care să treacă testul timpului. Din cele enumerate mai sus, puteți să selectați deja un număr de modele, pe care le puteți restrânge apoi după criteriul preț sau design.