Se tot vorbește în ultimii ani de dualitatea Slow Fashion versus Fast Fashion. Sigur ai auzit și tu. Dar știi ce reprezintă fiecare, la ce se referă și de ce sunt atât de mult și des aduse în atenție ambele, mai ales prin asociere unul cu celălalt. Hai să aflăm împreună mai multe!

Cum la noi industria modei este într-o continuă dezvoltare, iar cei mai buni croitori de altădată, de care cu greu dai, s-au transformat oricum în „designeri”, nu e de mirare că moda e tot mai pe repede înainte și în România.

Ba chiar și designerii români devin tot mai interesați de moda sustenabilă, tot mai pe val în ultimii ani. Ceea ce e de admirat în zilele noastre. Dar și greu, în era fast fashionului și a fast-foodului. totul e fast…

Deci v-ați prins cumva.

Ce e Fast Fashion?

Marile branduri care au acaparat piața modei – precum cele din grupul Inditex (Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Bershka) contribuie la Fast Fashion – de fapt, asta înseamnă.

Acestea creează piese vestimentare pe bandă rulantă, aliniate trendurilor, inspirate de marile case de modă. Iar, astfel, Fast Fashion ia și mai mare amploare.

Hainele lor sunt uneori calitative, alteori – de calitate mai slabă, pentru că primează cantitatea. Majoritatea sunt create în condiții improprii, uneori de către femei și copii exploatați, din țări sărace, ca să poată menține prețul scăzut, astfel încât oricine să și le permită, în linii mari.

Așa se creează și nevoia de consum și un comportament iresponsabil din partea consumatorilor. Totul se întâmplă rapid, într-un circuit ca de Instagram și alte medii, unde realitatea e bine cosmetizată și machiată, unde tendințele încep și mor la fel de repede.

Moda Fast creează acea urgency, necesitatea constantă și nebunească de a avea și tu, de a-ți dori să aparții la lumea asta, prin urmare, de a cumpăra, în final.

Ce este Slow Fashion?

Slow Fashion, în schimb, este despre creație, inedit și unicitate, mai mult decât despre orice trend de modă, oricum trecătoare.

La un pas mai încet și domol, câștigă și această arie a fashionului tot mai mulți adepți. De regulă, designerii Slow Fashion sunt tineri pasionați, foarte creativi, interesați de calitate, inovație și piese vestimentare și de încălțăminte în ediții limitate sau chiar unicat.

Descoperă branduri de modă românești

Oricum ar fi, moda românească este extraordinar de frumoasă, de ingenioasă, și e apreciată nu doar de publicul românesc. Așa că sunt sigură că va răzbi cu totul și pe partea aceasta, în războiul Fast Fashion versus Slow Fashion. Inclusiv în țara noastră, unde plagiatul e la rang de cinste, în majoritatea cazurilor.

Concluzii și sfaturi de final în privința Slow Fashion versus Fast Fashion

Apreciază mai mult piesele statement, investește în ele, căci sunt nu doar unice, inedite, dar net calitative și bine lucrate (Slow Fashion), decât piesele vestimentare replicate în masă, de milioane de ori, comune, banale și prea puțin calitative (Fast Fashion).

Creează-ți o garderobă-capsulă de piese must have, ușor de combinat, simple și totuși unice. Mai puține, dar ușor de combinat și muuult mai calitative.

Investești mai rar și mai bine, decât în niște piese care, oricum, la următorul sezon, cam ies din tendințe și… iar trebuie să cumperi și să întreții o întreagă industrie a modei, pe prea repede înainte.

Nu-ți lua piese vestimentare pe care să le porți doar o dată sau un sezon. Investește numai în ceea ce poate fi purtat oricând, indiferent de mode, care să poată fi purtat și combinat ușor mai mult timp, sezon după sezon.

Eliberează-ți dulapul de haine și pantofi inutili. Responsabilizează-te purtând creații lucrate responsabil, cu respect atât pentru tine, ca purtător, cât și pentru mediul înconjurător.

Dacă nu ai bani prea mulți pentru piese de designer, adoptă Slow Fashion și altfel: găsești branduri mari și haine de la case de modă inclusiv la second hand sau în magazinele de vintage.

Astfel, reciclezi, ajuți planeta în mod sustenabil, ai și o piesă cool, de designer și de calitate, dar și redai o viață unei piese, prin reutilizarea ei, fără costuri și încurajarea consumului stupid și grotesc. Apoi, chiar poți găsi piese calitative, de firmă, la prețuri excelente, în astfel de magazine. Sunt și cool și muuuult mai ieftine.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

1. Trenci bej-maroniu, scurt, @stradivarius , mărime S, preț 60 lei. 2. Cămașă @reserved , mărimea 36, bleu cu dungi subțiri și picouri. Are un guler simpatic tip Peter Pan și mâneci ușor bufante. Purtată de câteva ori, dar în stare foarte bună. Preț: 50 lei 3. Pantaloni office-casual @camaieu , tip pană ușor bufanți în partea de sus, bleumarin-închis, cu buzunare. Mărime 34 / XS/S. Preț: 35 lei Preloved by @rals.ro . . . . . #preloved #preowned #recycle #rebuy #vintage #stradivarius #reserved #camaieu #pants #trenchcoat #shirt #vintage #hainelamoda #hainevintage #camasableu #camasavintage #gulerpeterpan #trencibej #pantalonicropped #haineieftine #hainedefirma #hainedragute #nulemaiport #camasapreloved #secondchance #trencipreloved

O postare distribuită de Ral’s Closet (@rals_closet) pe

Ce zici? Așa-i că e mai bine? Încearcă și vei simți diferența!

Tu ce piese de designeri români, din circuitul Slow Fashion apreciezi sau chiar deții? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii. Contează foarte mult părerea ta aici!