Cu siguranță ai mai întâlnit cei doi termeni: ulei parfumat, ulei esențial, dar știi și care e diferența dintre cele două?
Aparent, oamenii cred că diferența dintre cele două constă în faptul că sunt doar două nume ale aceluiași lucru. Ei bine, nu este adevărat, cu excepția faptului că ambele sunt uleiuri.
❤️ Citește despre:
Ce este uleiul parfumat?
Oamenii au produs uleiuri parfumate pentru a crea o copie în oglindă a aromei unui ingredient natural, precum esența de trandafir, de exemplu. Acestea sunt fabricate în laboratoare prin amestecarea substanțelor chimice parfumate și a elementelor naturale bogate în aromă.
Aproape toate mărcile revendicate comercial folosesc uleiuri parfumate în parfumurile lor. Multe produse parfumate sintetice sunt realizate cu un singur tip de ulei parfumat. De aceea, multe elemente sunt folosite pentru a crea doar un singur ulei parfumat.
Reacția chimică asupra ingredientelor naturale le face mai puțin volatile și crește durata de viață parfumată a acelor ingrediente. Cu toate acestea, produsele chimice pot dăuna corpului uman și pot duce la reacții precum arsuri ale pielii sau alergii.
Există două tipuri principale de uleiuri parfumate:
Uleiuri parfumate sintetice
După cum sugerează și numele, uleiurile parfumate sintetice sunt produse artificial cu ajutorul unor elemente chimice care nu există în natură. Sunt utilizate pe scară largă în multe parfumuri pentru a-și păstra aroma mai mult timp.
Deoarece aceste uleiuri sunt artificiale, există șansa ca multe componente chimice să creeze un ulei parfumat specific.
Deși uleiurile parfumate sintetice par a fi o alternativă mai bună la uleiurile naturale în ceea ce privește longevitatea, ele nu sunt sigure de utilizat. Acestea sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu piele sensibilă.
Mai mult, nu poți judeca niciodată calitatea uleiurilor parfumate sintetice, deoarece un parfumier ar putea folosi substanțe chimice mai ieftine pentru reținerea aromei.
Uleiuri parfumate naturale
Deși uleiurile parfumate naturale sunt create din elemente naturale, procesul de extracție este încă efectuat în laboratoare, după procesul de izolare. Când este inițiat procesul complex de izolare, componentele parfumate din orice miros natural vin să formeze uleiul.
Mulți utilizatori cred că uleiurile aromatice naturale sunt similare cu uleiurile esențiale. Acest lucru nu este adevărat, deoarece componenta de aromă este cu un ulei neparfumat, pentru a face parfumuri. Exemple de extracte sunt limonenul din lămâi sau geraniolul derivat din trandafiri.
Aceste uleiuri sunt cele mai bune pentru persoanele cu piele sensibilă sau pentru persoanele alergice la anumite arome.
Ce este uleiul esențial?
Uleiul esențial estee cel mai pur ulei creat din ingrediente naturale, fără niciun amestec sintetic. Acestea sunt extrase din pământ folosind diferite părți, cum ar fi flori, rădăcini sau ierburi. Distilarea cu abur este un proces de extragere a uleiului din plante aromatice. Acest tip de extracție nu numai că păstrează aroma acelei plante, dar păstrează și elementele benefice intacte.
Uleiurile esențiale au fost extrase de secole. Vechii egipteni, romani și greci extrăgeau uleiuri esențiale pentru parfum. Deoarece nu este implicată nicio prelucrare artificială, uneori procesul de extracție pentru a face un ulei esențial devine complex.
Multe uleiuri esențiale sunt sezoniere datorită compoziției chimice potrivite a plantei pentru a extrage uleiul. Acest lucru face ca uleiul să aibă o consistență egală pe tot parcursul anului.
Uleiul parfumat versus uleiurile esențiale: care este diferența?
Să vedem diferențele dintre uleiul de parfum și uleiurile esențiale, în diverse situații și stadii.
La ce sunt folosite?
Uleiurile parfumate sunt comune în majoritatea articolelor noastre de uz cosmetic zilnic și nici măcar nu observăm asta. Din ce am explicat până acum, poți ghici cu ușurință că majoritatea parfumurilor, coloniilor și deodorantelor au uleiuri parfumate.
În afară de acestea, uleiurile parfumate sunt folosite și în următoarele produse:
- Săpunuri și loțiuni de corp parfumate
- Lumânări aromatice
- Uleiuri de masaj parfumate
- Odorizante
- Dezinfectanți parfumați pentru mâini
- Șervețele aromatice pentru podea
- Șampoane
- Detergenți de rufe cu parfum
- Săpunuri și lichide de spălat vesela
- Bile de baie parfumate etc.
Poți folosi uleiuri parfumate pentru a-ți face produsele parfumate dorite, cum ar fi săpunuri, lumânări, uleiuri de masaj de casă etc.
Cu toate acestea, dacă ești sensibil(ă) la unele mirosuri sau ai pielea sensibilă în general, fii cu ochii pe produsele cu uleiuri parfumate sintetice, deoarece trebuie să le eviți.
Uleiurile esențiale reprezintă unul dintre cele mai vechi moduri de parfumare și sunt folosite în multe categorii de produse.
Deoarece metodele de extracție păstrează beneficiile naturale ale ingredientului parfumat, utilizarea uleiurilor esențiale este benefică pentru sănătate. De aceea, majoritatea uleiurilor esențiale sunt pentru meditație și aromoterapie.
Experții în uleiuri esențiale împart utilizările sale în trei categorii principale.
Odorizant
Datorită calităților lor aromatice, uleiurile esențiale sunt ideale pentru utilizarea zilnică drept articole parfumate, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Câteva mențiuni de onoare sunt:
- Colonii și parfumuri
- Săpunuri organice
- Difuzoare de arome
- Uleiuri pentru masaj
- Lumânări aromatice
- Uleiuri hidratante
Arome
Deoarece uleiurile esențiale sunt toate 100% naturale, ele pot fi folosite în siguranță în orice produs alimentar, pentru a conferi o anume aromă.
În unele țări, uleiurile esențiale precum uleiul de măsline sau uleiul de muștar sunt excelente pentru gătit.
Medicinal
Un alt beneficiu al uleiurilor esențiale este utilizarea lor în medicină și spa.
Proprietățile naturale ale acestor uleiuri se identifică drept antidepresive, pentru a vindeca durerile de cap și migrenele, ca agenți de relaxare în timpul sarcinii, ca remediu pentru eczeme și alte afecțiuni ale pielii etc.
Unele uleiuri esențiale vindecă inclusiv durerile musculare cronice.
Care este durata de viață a acestor uleiuri?
Comparativ, uleiurile esențiale au o durată de viață mai mare decât uleiurile parfumate.
Cu toate acestea, durata de viață a uleiurilor parfumate depinde și de tipul lor. De exemplu, uleiurile parfumate sintetice au o durată de viață mai mare decât cele naturale. Totuși, diferența nu este uriașă; poate fi dată de durata a câteva luni.
În medie, un ulei parfumat durează de la șase până la optsprezece luni. Durata lor de viață depinde de condițiile de depozitare. Păstrarea lor într-un loc răcoros și întunecat este ideală pentru depozitare.
Poți identifica expirarea uleiului de parfum dacă îi dispare culoarea sau mirosul este stins sau diferit. Dacă ai ulei parfumat, utilizează-l neapărat înainte de data de expirare.
Pe de altă parte, uleiurile esențiale au o perioadă de valabilitate extraordinară, care este 100% naturală. Durata lor de viață poate varia de la 2 până la 15 ani. În plus, speranța de viață a oricărui ulei esențial depinde de condițiile de depozitare, o mai bună păstrare și de longevitate.
În cele din urmă, uleiurile esențiale vor expira din cauza procesului natural de oxidare. Acest proces reduce elementele lor benefice, cu timpul. Dacă observi că uleiul esențial își schimbă culoarea, își pierde aroma sau devine mai puțin gros, este timpul să-l înlocuiești deoarece a expirat.
Arome comune de ulei
Până acum, știm că uleiurile parfumate sunt foarte frecvente în articolele de uz casnic și cosmetic, de la odorizante până la detergenți de curățare.
Există o mare varietate de uleiuri parfumate disponibile pentru utilizare. Unele dintre mențiunile de onoare sunt:
- Trandafir dulce
- Scorțișoară cu mere
- Miros de mașină nouă
- Briză marină
- Mentă
- Portocală condimentată
- Acadea
- Pădure de conifere
Următoarele sunt câteva dintre renumitele plante pentru extragerea uleiurilor esențiale. Beneficiile lor sunt următoarele:
- Ulei de iasomie. Acest ulei poate reduce stresul și anxietatea relaxându-te. Aroma sa este, de asemenea, ușor sedativă.
- Mușețel roman. Această plantă este bogată în calități antidepresive, iar uleiul său îți poate îmbunătăți somnul.
- Lemn de santal. Uleiul esențial de lemn de santal este perfect atunci când ai nevoie de concentrare extremă și claritate mentală.
- Lavandă. Dacă ai probleme cu somnul noaptea, difuzează puțin ulei esențial de lavandă. Acest lucru te va ajuta să dormi, să reduci stresul și să te relaxezi.
- Arbore de ceai. Uleiul esențial pe bază de arbore de ceai este perfect pentru îmbunătățirea imunității și prevenirea infecțiilor.
- Grapefruit. Uleiul esențial pe bază de grepfruit este un booster de energie ideal. În plus, parfumul său te menține fericit, fără stres și activ.
Iată și ce uleiuri cu rol cosmetic nu ar trebui să-ți lipsească din rutina de îngrijire a pielii pentru față.
De unde provin aceste uleiuri?
Uleiurile parfumate sintetice sunt fabricate în laboratoare la scară înaltă cu ajutorul substanțelor chimice pentru a crea o aromă similară cu cea naturală. Majoritatea producătorilor de parfumuri și alți producători de produse de cofetărie le folosesc.
Uleiurile parfumate naturale, pe de altă parte, sunt din ingrediente naturale. Cu toate acestea, laboratoarele le procesează pentru a izola elementele parfumate din ingredientele naturale. La fel ca uleiurile de parfumare sintetice, aceste uleiuri fac de asemenea parte din fabricarea parfumurilor și a altor produse aromate.
Toate uleiurile esențiale provin direct din natură. Creatorul de ulei extrage uleiul din plantă printr-un proces de distilare cu abur și îl oferă într-o sticlă.
Iată de exemplu aici cum să-ți faci acasă ulei de dafin. Iar aici rețeta DIY pentru ulei esențial de vanilie homemade.
Sunt aceste uleiuri sigure?
Daca ai alergie sau pielea ta este sensibilă, atunci este mai bine să eviți toate acele produse cu uleiuri parfumate sintetice. Aceste uleiuri au substanțe chimice și orice contact cu pielea îți poate face rău.
În plus, dacă utilizarea lor este greu de evitat, atunci măcar acoperă-te complet înainte de a le folosi. De exemplu, este mai bine să porți mănuși și o mască de față înainte de a utiliza detergent pentru curățarea podelei. Aceeași precauție este crucială dacă utilizezi un spray parfumat pentru insecte.
Mai presus de toate, cele mai sigure, mai degrabă benefice, uleiuri sunt uleiurile esențiale. Sunt naturale și în forma lor cea mai pură.
Întrebări frecvente referitoare la uleiuri parfumate și uleiuri esențiale
Care este mai bun: uleiul esențial sau uleiul parfumat?
Uleiul esențial este mai bun decât uleiul parfumat.
Motivul este că acesta constituie cea mai pură formă naturală a aromelor, care are o durată lungă de valabilitate, este extrem de aromată și este chiar benefică pentru sănătate.
Pot folosi ulei de parfum în loc de ulei esențial în difuzorul meu?
Aspectul fizic și proprietățile aromatice ale ambelor uleiuri sunt aceleași. Deci, în acest caz, poți schimba uleiurile esențiale cu uleiuri parfumate pentru difuzor.
Cu toate acestea, citește manualul de instrucțiuni al difuzorului înainte de a schimba tipul de ulei.
Pot folosi ulei parfumat pe piele?
Poți folosi ulei parfumat pe piele. Cu toate acestea, este obligatoriu să-l diluezi mai întâi pentru a vedea cum reacționează pielea la parfum. Acest pas este esențial pentru uleiul parfumat sintetic.
Cu toate acestea, uleiul parfumat natural este complet sigur de utilizat.
Unde pui ulei parfumat pe corp?
În general, utilizezi parfum sau uleiuri parfumate pe încheieturile mâinilor, pe gât și în spatele urechilor.
Cu toate acestea, îl poți pune pe haine, pe brațe și pe piept.
În concluzie, diferența dintre parfum și uleiurile esențiale nu este dată doar de denumire. Ambele au proceduri și utilizări diferite.
Majoritatea parfumurilor noastre și a altor produse aromatice conțin uleiuri parfumate. Pe de altă parte, uleiurile esențiale sunt utilizate preponderent pentru masaj și aromoterapie.
Acum întrebarea este: care dintre ele este mai bun? Ei bine, răspunsul este: oricare îți place.
Sursă foto principală: Unsplash/Scentll Co