Dacă și tu ai o relație specială cu acidul hialuronic, iar dacă acea relație dă semne să evolueze într-o poveste aparte de dragoste, ar trebui să știi deja că HA / acidul hialuronic este unul dintre ingredientele despre care vei auzi tot felul de lucruri adorabile.
Acest umectant mătăsos, numit științific acid hialuronic, e un „star” în mai multe formule de hidratare și antiîmbătrânire. E lăudat pentru abilitatea sa de a umple și hidrata pielea, reducând apariția liniilor fine și lăsând, în general, o piele sănătoasă și care arată chiar mai fericită.
❤️ Citește despre:
Ce trebuie să știi despre acidul hialuronic: informații de bază
Dacă adaugi în focus pentru hidratarea pielii ceva cu acid hialuronic din rutina de îngrijire a pielii, vei observa, cu adevărat, o piele mai „fericită”, mai luminoasă. Coșurile vor fi mai puține și se vor vindeca mai repede, iar pielea va străluci.
Iar acidul hialuronic chiar e un ingredient luxos și distractiv totodată, dacă ajungi să lucrezi cu el.
Așa că m-am gândit să învățăm ceva mai multe despre el azi, ca să-l incluzi și tu în rutina ta de îngrijire a pielii, precum și, poate, să îți prepari cu el propriile cosmetice homemade, de ce nu, mai ales dacă îți place să te joci cu astfel de rețete DIY.
Acidul hialuronic (HA) se produce natural în corpurile noastre, cu aproape jumătate de acid hialuronic regăsibil doar în epidermă și dermă, în corpurile noastre.
Acel acid hialuronic pe care îl utilizăm în produsele noastre de îngrijire a pielii e „obținut în primul rând prin fermentare bacteriană și din creasta de cocoș”. Așadar, ar fi bine să citești sau să întrebi producătorul produselor sau distribuitorul de acid hialuronic, dacă îl iei ca ingredient separat, să afli din ce surse provine. Asta dacă vrei ceva vegan.
S-a dovedit că acidul hialuronic este foarte sigur și funcționează bine pe pielea sensibilă. Este chiar extraordinar de bun în a reține apa în piele:
“Acidul hialuronic are o capacitate mai grozavă în a reține apa decât orice alt polimer natural sau sintetic. Un gram de acid hialuronic poate reține până la 6 litri de apă.” (sursă) Wow!
Tipuri de acid hialuronic
Poți să cumperi acid hialuronic într-o varietate de greutăți moleculare diverse. Am găsit acid hialuronic în greutate moleculară joasă (LMW – low molecular weight) – e cel mai comun în versiunea în care îl achiziționezi ca simplu ingredient.
Cu cât e mai mică molecula de acid hialuronic, cu atât mai mult va pătrunde în piele. Multe produse cosmetice profesionale cu formule cu acid hialuronic conțin o varietate de greutăți de HA, pentru a asigura spectrul complet de beneficii – „acidul hialuronic cu o greutate moleculară crescută are o proprietate aparte de umplere a suprafeței dermice, iar acidul hialuronic cu o greutate moleculară joasă este pentru hidratare în profunzime” (sursă).
Acidul hialuronic cu greutate moleculară joasă s-a demonstrat a „crește nivelul de hidratare al pielii deteriorate și a accelera repararea leziunilor” (sursă), în timp ce acidul hialuronic cu greutate moleculară ridicată menține hidratarea la suprafața pielii fără a penetra straturile mai adânci ale epidermei.
Vei mai regăsi, de asemenea, sodium hyaluronate și potassium hyaluronate pe listele de ingrediente; ele sunt, la rândul lor, săruri de sodiu și potasiu ale acidului hialuronic (source).
Sodium hyaluronate este mult mai comun decât „vărul” său, potassium hyaluronate, și e mult mai rapid absorbit decât acidul hialuronic (e și mai ieftin).
Acidul hialuronic este unul dintre cele mai scumpe ingrediente cu care poți lucra – dacă alegi să-ți faci chiar tu propriile cosmetice homemade. E cel puțin 4.5 euro/gram, așa că vei vrea un cântar cât mai precis ca să te asiguri că nu supradozezi cu el. 😉
Cel mai bun mod de a utiliza acidul hialuronic este să-l transformi într-o soluție de 1% și să folosești acel stock în faza de apă, în rețetele tale de cosmetice DIY.
Poți învăța cum să faci cosmetice homemade cu acid hialuronic pentru prima dată de la It’s All in My Hands, dar, pe măsură ce vei mai citi despre acid hialuronic, vei vedea că procedeul stockului / conceptul de stock de acid hialuronic este destul de comun.
Unii distribuitori vând chiar stock de 1% HA, în plus față de pudră, ca să te ajute să nu te mai agiți tu cu baza tip stock. Deci vei plăti pentru luxul unui acid hialuronic pre-hidratat. 🙂
O soluție de 1% HA cu greutate moleculară scăzută e relativ vâscoasă, deși acea vâscozitate „va scădea bine în prezența electroliților” (source). Din acest motiv, acidul hialuronic poate fi folosit pentru îngroșarea anumitor formule , ceea ce poate fi chiar util!
Poți utiliza o soluție plină de 1% HA drept serum propriu-zis, sau poți încorpora hidrosoli și alte soluții hidrosolubile precum panthenol și extracte de ierburi, pentru a crea un tonic hidratant și fain.
Stock-ul de acid hialuronic este de asemenea grozav în loțiuni (pur și simplu înlocuiește o parte din apă cu stock de acid hialuronic). Se poate utiliza chiar și în balsamuri de păr, deși nu știu dacă merită drept costuri. 😉
Acidul hialuronic este un ingredient pentru piele super versatil și inteligent, mai ales dacă ai pielea uscată și vrei să o răsfeți cât mai bine!
Unde găsești acid hialuronic ca bază pentru uz cosmetic?
Așadar, de unde poți cumpăra acid hialuronic? În România, poți alege între acid hialuronic în stare pură, LMW – cu moleculă cu greutate mică – Mayam, aici – preț / 1 gram.
Sau în forma de acid hialuronic 3% forte (stock gata preparat deja) sau gata preparat, cosmetic: The Organic Pharmacy Plump & Hydrate 0,2% – ser hialuronic filling cu pipeta.
Din ce vezi, nu e un ingredient convenabil, deci trebuie să ai grijă mare cu el, să nu-l irosești inutil.
Cum faci stock de 1% acid hialuronic? Rețetă DIY de bază pentru cosmetice homemade cu acid hialuronic
Ai nevoie de:
- 98.5g | 98.5% distilled water
- 0.5g | 0.5% Liquid Germall Plus™
- 1g | 1% acid hialuronic LMW (low molecular weight)
Folosește cel mai precis cântar al tău pentru acest proiect. Îți sugerez să-l alegi cât mai sigur, la o precizie de tipul 0.01g cu o masă maximă de cântărire de 200 grame. Ca un cântar de bijuterii.
Cântărește apa și conservantul Liquid Germall Plus™ și pune-le într-o cupă de măsurare pentru rețete și amestecă pentru a le combina. Cerne acid hialuronic pe deasupra. Rezistă tentației de a amesteca. 😀 Acoperă cupa cu un plastic pentru sigilare și lasă-l pentru câteva ore.
Revin-o și verifică acidul hialuronic periodic, între timp – vei vedea că, treptat, se umflă și devine transparent, pe măsură ce se hidratează.
Poți atinge ușor cu vârful degetului cupa de măsurare pentru a vedea cum plutește în modificarea acidului hialuronic, ceea ce poate fi și destul de amuzant.
Odată ce tot acidul hialuronic s-a hidratat, poți să amesteci. Poți folosi un mixer special pentru a încorpora bine și rapid acidul hialuronic hidratat și plutitor în restul soluției.
Cam asta e tot – pune-l într-o sticluță, eticheteaz-o și păstreaz-o la frigider până când ești gata s-o folosești. Refrigerarea nu mai e neapărat necesară, din moment ce e conservat adecvat, dar parcă te cam doare să nu-l păstrezi în mediu propice, mai ales dacă ai loc în frigider.
Acum ești gata să faci o sumedenie de lucruri adorabile cu acidul tău hialuronic – sau folosește-l doar ca simplu stock, ca atare, pe post de toner hidratant.
Ce părere ai de aceste lucruri despre acidul hialuronic? L-ai folosi și sub aceste forme, ca stock propriu-zis sau ca ingredient în cosmetice homemade, pe care să ți le prepari tu acasă? Sau poate te joci deja cu el pentru a-ți face propriile cosmetice.
Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii despre experiența ta cu acidul hialuronic.
Sursă foto: Unsplash/Alexandra Tran
Surse info:
itsallinmyhands.com
Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate – Research article
labmuffin.com
humblebeeandme.com