Trebuie să recunosc din capul locului că nu sunt deloc un fan al parfumurilor dulci, însă, ca orice om, am și eu câteva excepții inclusiv din acest punct de vedere. Casamorati Lira e un parfum de nișă pentru femei care e un exemplu extrem de elocvent pentru mine din acest punct de vedere.
Dacă mi-a trebuit un parfum de nișă, și încă unul de la un brand semnificativ (Casamorati aparține de Xerjoff, ca brand), ca să creez o excepție în ce privește parfumurile cu note dulci, înseamnă că acest parfum trebuie să fie cu adevărat o operă de artă și cu adevărat un mix foarte bun, fie el și de arome foarte dulci.
Încep din capul locului prin a vă spune că acest parfum, pe care l-am descoperit acum ceva timp la o fostă colegă, m-a atras pentru faptul că mirosea precum o… prăjiturică. Dar nu așa, oricum. Ci mirosul acela de prăjitură proaspăt scoasă din cuptor. Arome de vanilie, caramel, ceva citrice… yummy! Deci un miros de dulce comestibil.
La scurt timp, a ajuns la mine în colecția de parfumuri, inevitabil. Și iată-mă, vreau să vă povestesc despre el, fiindcă e chiar un parfum atât de bun, din foarte multe puncte de vedere!
❤️ Citește despre:
Casamorati 1888 Lira apă de parfum pentru femei: cum se prezintă
Parfumul Lira a fost creat în 2011, ca parte a colecției vintage din cadrul liniei brandului aparținând Xerjoff Group, Casamorati 1888. Trimiterea la Xerjoff se vede după capac. Linia este inspirată de parfumeria italiană din secolul al XIX-lea (de aici și 1888 în denumirea liniei, ca an de inspirație).
„La „Fabbrica di Profumi C.Casamorati”, înființată în Bologna în jurul anului 1888, s-a specializat în parfumuri rafinate și diverse săpunuri de baie sofisticate. În acei ani de producție, Casamorati a primit numeroase premii și recompense prețioase de la marile expoziții naționale și internaționale.”
Website-ul brandului Xerjoff
Lira include note de bergamotă, portocală roșie, lavandă, lemn dulce (liquorice), iasomie, trandafir, scorțișoară, vanilie, caramel și mosc. Notele de citrice sunt, pare-se, cele care echilibrează dulcele caramelului, vaniliei, al lemnului dulce și al moscului.
Ceea ce este uimitor de la început este că, spre deosebire de multe alte parfumuri pe care le am sau pe care le-am mai încercat, în Lira este faptul că pot simți mirosul fiecărei note enumerate. Se desfășoară înaintea nasului meu ca o prăjitură super aromată, care e în plin care e în plin proces de coacere, în avans rapid.
Există la început bergamotă, portocală, lavandă, care oferă un început proaspăt, aproape imediat, deși lemnul dulce și mirodeniile se afișează prin crearea unei atmosfere oriental-gurmande, trandafirul, iasomia – au ceva ce dau impresia aici unei cremozități cu nuanțe de banană a ylang-ylang-ului.
Tot la început, la „deschiderea” parfumului, se simte scorțișoara bine, dar apoi i se îndepărtează destul de repede aroma, ca să rămână vanilia, caramelul și citricele cu lavanda combinate – eu asta simt predominant din acest parfum, pe parcursul zilei.
Noroc că nu prea simt aroma de liquorice (lemn dulce), care nu îmi place deloc, mai ales la gust…
Lărgirea sferei de aplicare a parfumului și adăugarea unei componente de echilibrare, prin note de citrice și florale, care împiedică Lira să fie prea dulce și comestibilă; caramelul și vanilia combinate cu un mosc moale în final, iată, combinația aceasta, prin unele tertipuri de parfumerie aplicate, fac ca Lira să nu fie un miros greu, chiar dimpotrivă.
Nu se „citește” la fel de ușor când te uiți la lista de note, dar miroase absolut delicios, în timp ce este transparent ca o carte de bucate dulci și, cumva, fără… calorii.
Baza parfumului este una gurmand-orientală, fără elemente obraznice aici, dar confortabil și calm, dulce și foarte ușor picant (datorită scorțișoarei), o frumusețe care încântă inclusiv ochiul.
Sticla, robustă, grea, de culoarea caramelului, cu o formă de inspirație vintage, aceeași cu a celorlalte sticle de parfumuri de nișă din linia Casamorati 1888, cu un ciucurel simpatic atașat de ea, vine într-o cutie cartonată solidă, cu imaginea vintage a parfumului – un personaj feminin, ca o muză clasică – reprezentată pe cutie. Cutia aceasta amintește de o carte.
Capacul parfumului, metalic auriu, solid, e același ca și la parfumurile Xerjoff, reprezentativ.
Experiența mea cu parfumul Lira de la Casamorati 1988: impresii
Reușind să convingă chiar și pe cineva foarte reticent la parfumuri dulci (ca mine), nu doar să îl poarte, cât să îl pună și pe lista de favorite, Lira e un parfum fenomenal.
Lira nu e despre dulcele acela greu, grețos, ci e fin, un parfum gurmand ca o pralină sau ca aromele de prăjitură fină. Când îl simți prima dată, pare că ai pășit într-o cofetărie cu delicii care mai de care, atent create, unde permanent se coace ceva bun.
Din punctul acesta de vedere, îl mai plac și pentru că-mi amintește de copilărie, de duminicile în care mama cocea prăjituri super aromate, exact așa cum este Lira de la Casamorati.
Pe cât de plăcut este de la prima pulverizare, pe atât de magic mi se pare cum se simte odată ce pătrunde și se dezvoltă, pentru notele de bază. Se simte atât de bine ca mix de arome pe parcursul zilei! La final, din tot mixul, cel mai puternic rămâne să se simtă vanilia, când, dintre toate, se transformă în ceva dulceag-pudrat, fooooarte cald și plăcut.
Deși e un parfum dulce, chiar echilibrat, dar cu note de caramel, dintre toate notele cu potențial de dulce care să acapareze, vanilia răzbate și se simte cel mai bine și plăcut, chiar și spre final, când nu doar seamănă cu o prăjitură ca aromă, ci și cu o înghețată, o bomboană.
Vanilia menține cel mai bine parfumul Lira și se simte natural și extrem de relaxant, nu ca notele de vanilie obișnuite, foarte dulci și sintetice, grele, din parfumurile de designer / de mass-market.
Am purtat Lira toamna și iarna, dar am prins cu el și zile super calde de toamnă, însă funcționează foarte bine și la temperaturi ridicate, fără a fi prea mult și prea greu. Cred că merge și primăvara, dar, pentru gusturile mele, ce-i drept, nu îl văd un parfum de vară. Acum , depinde de multe, te poți da și vara cu el, poate, dar în cantități mai mici, să nu acapareze.
Siajul său puternic, caracteristic parfumurilor de lux de la brandul Xerjoff, dar și notelor de vanilie și caramel, mosc, în general, este îmblânzit de notele de condimente și de cirice și lavandă. Are un siaj bun, de parfum gurmand, dar cald și intim, nu ca acela al parfumurilor grele, dulci, pe care îl întâlnești în… cluburi.
Puterea sa de rezistență este excelentă; foarte longeviv, îl pot încă mirosi dimineața dacă îl aplic înainte de culcare, sau invers – se simte și noaptea, la culcare, dacă l-am aplicat de dimineața/peste zi. Chiar e foarte rezistent, l-am simțit și 15 ore pe piele după aplicare – iar asta cred că se datorează faptului că e un parfum cu o bază în vanilie ca notă calitativă.
De asemenea, aș putea adăuga că, atunci când port Lira, dorm extraordinar de bine, conferindu-mi o stare de bine și calm. Deci nici urmă de greață și greutate, deși vorbim de un parfum dulce, gurmand.
După cum am spus, fiecare notă este sesizabilă pentru nasul meu, iar parfumul este încă bine amestecat, are o netezime, o suprafață strălucitoare, ca o piatră bine lustruită.
Lira este un parfum care te face să-ți îngropi nasul în încheietura pe care l-ai pulverizat și să stai așa mult și bine, fericit(ă). Mă bucur că face parte din linia Casamorati 1888.
De data aceasta, pare că accentul pare să fie mai puțin pe sticlă și mai mult pe „juice” (mă refer aici doar la celelalte linii Xerjoff). În definitiv, parfumul contează, nu atât sticla, care, de regulă, e mai costisitoare în producție decât crearea parfumului.
Însă sticla Casamorati este încă foarte luxoasă și frumoasă și, cu siguranță, la rândul ei, nu este făcută ieftin, din ceea ce văd. Este de inspirație vintage, ca și parfumul și linia de parfumuri din care face parte.
Totuși, alte sticle de parfumuri Casamorati 1988 sunt mult mai frumoase, aceasta cred că e cel mai puțin atractivă dintre toate. 🙂 Dar nu mă deranjează. Adică… dacă ești un colecționar de parfumuri, s-ar putea să nu te impresioneze (prea mult).
Lira mă relaxează, mă face să renunț la griji și să respir adânc. Și chiar contribuie la un somn mai bun pentru mine.
E un parfum scump, ca majoritatea celor de nișă, mai ales a celor care poartă semnătura Xerjoff. Dar e un parfum care face toți banii. În plus, mă bucur că, spre deosebire de multe de nișă, are și versiuni mai mici, la prețuri mai accesibile, chiar și de 30 ml, sau în seturi de discovery, cu versiuni de 12 ml.
Iată unde poți găsi Casamorati 1888 Lira în ofertă online mai avantajoasă:
Concluzii pentru parfumul de nișă Lira Casamorati 1888
Pentru mine, Lira este preferatul meu când vine vorba de parfumuri gurmande și cred că e singurul parfum dulce care chiar să se afle printre top preferate. E și printre cele mai rezistente parfumuri purtate vreodată, mă pot baza pe aroma lui întreaga zi. 😉
Ca o prăjiturică aromată delicios, este un preferat mai mult ca sigur și pentru că îmi amintește de copilărie, de parfumul cofetăriilor de altă dată, dar și de aromele zilelor când mama cocea prăjituri sau de gogoșile vanilate ale bunică-mii. Lovely!
Deși este definit ca un parfum pentru femei, aș putea spune totuși că, trecând peste mituri, etichete și prejudecăți legate de parfumuri, dacă îți place (mai ales datorită vaniliei) și treci peste faza inițială de după pulverizare a aromei, când vanilia se așază frumos și devine pudrat-cald și foarte plăcut parfumul, îl poți purta și ca bărbat. Soțul meu îl adoră!
Poate cea mai populară ofertă a liniei Casamorati 1888 de la Xerjoff, Lira a devenit un element de bază în lumea parfumurilor moderne gurmande de nișă. Asta în ciuda aspectului și a inspirației din parfumurile de eodinioară, vintage.
Tu ce părere ai? Ai încercat parfumul Lira Casamorati 1888? Sau l-ai încerca? Te atrage? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii.