Abia când începi o rutină de îngrijire a pielii de la A la Z poți spune că ai înțeles niște implicații. Eu una, abia așa am învățat ceea ce vreau să vă povestesc și vouă azi, aici. De asemenea, așa vei învăța și tu, tot din acest articol, cum să începi o rutină de îngrijire a pielii proprie, de care să te ții.

Pentru primii 30 de ani din viața mea, nu am făcut nimic altceva decât să-mi spăl fața cu apă și anumite geluri de curățare a feței. Până când am început să am ceva probleme mai serioase cu acneea. Până atunci, nu prea mi-a trecut prin cap să investesc în îngrijirea pielii.

Părea totul, oricum, non-necesar, scump și copleșitor. Cu nenumărate produse, branduri, ingrediente, rutine și tutoriale la dispoziție, de unde să încep și eu?

Te recunoști, așa-i?

Daaar, când am făcut 30 de ani, am decis să încep să acord o importanță de bază unei astfel de rutine. Pielea mea începea să-mi creeze probleme, iar uneori devenea sensibilă, uscată și tenul mixt. Iar această nouă decadă, de asemenea, m-a făcut să mă gândesc la îmbătrânirea pielii. 😀

De când am început o rutină simplă de îngrijire a pielii, pielea mea a devenit mai sănătoasă, mai fină și mult mai hidratată. Am învățat astfel de ce rutina de îngrijire a pielii este importantă și am început chiar să mă bucur de procesul zilnic pe care îl implică.

Înainte să intru în sfaturile mele de început, te rog să ții cont că eu NU sunt un expert în îngrijirea pielii, de niciun fel. Pur și simplu, aceste sugestii se bazează pe propria experiență și pe cercetarea mea pe problemă.

Dacă ai probleme serioase sau chestiuni legate de piele, cel mai probabil ar trebui să vizitezi un dermatolog, pentru sfaturi avizate în acest sens, de la un profesionist. Dar aceste lucruri au funcționat pentru mine.

Păstrează rutina de îngrijire a pielii cât mai simplă: „less is more”

O rutină simplă o face sustenabilă și accesibilă. Renee Rouleau, estetician al celebrităților, a spus public, la un moment dat, într-un show de televiziune în care a fost invitată:

„Foarte mulți oameni aruncă banii pe produse cosmetice nenumărate, pe care și le aplică toate, în straturi, crezând că așa e mai bine. În mod normal, primele 2 produse aplicate pe piele, în orice rutină, sunt cele care fac cea mai mare diferență.”

Nu e deloc rău să experimentezi, dar nu lăsa treaba aceasta să-ți scape din control. Începe cu cele de bază pentru rutina ta de dimineață și pentru cea de seară:

  • produs de curățare / cleanser: acesta este menit să îndepărteze murdăria, uleiurile secretate de piele, celulele de piele moartă, bacteriile și alte lucruri nedorite care îți blochează porii – totul ca să împrospăteze și lumineze pielea.
  • serum: serurile includ antioxidanți, retinoli și alte ingrediente care scot în evidență complexurile benefice ale pielii tale; ele targhetează probleme specifice precum ridurile sau pigmentația pielii și oferă îmbunătățiri vizibile.
  • produse hidratante și de hrănire: sunt ceea ce numesc englezii și americanii prin cosmetice ca moisturizers – acestea înmoaie și hidratează pielea pentru a preveni uscăciunea, adesea incluzând SPF pentru a ajuta pielea să se protejeze împotriva efectelor nocive ale soarelui.

De îndată ce ai evenit confortabil(ă) cu acești trei pași, poți să extinzi rutina ta de îngrijire a pielii la alte produse ca:

  • tonere (făcute să echilibreze tonul de culoare al pielii și să deschidă porii)
  • creme de ochi (pentru a descrește și reduce zonele umflate din jurul ochilor & pungile de sub ochi – ceea ce în engleză se cheamă puffiness; ajută la iluminarea pielii de sub ochi);
  • ape pentru față / face mists – ajută la hidratare și la absorția de apă în piele.

Pentru a preveni „paralizia” în alegeri de produse, concentrează-te pe un singur brand sau fă rost de kituri de îngrijire a pielii, personalizate pe problema ta de piele.

Unul dintre marile motive pentru care nu am vrut să am o rutină de îngrijire a pielii a fost tocmai acest fapt: sunt mereu prea multe opțiuni din care să alegem! Așa că cel mai bine e să începi să-ți analizezi tenul, să-i observi personalitatea și problemele și să cauți produse din această sferă.

Multe branduri oferă deja kituri care includ produse personalizate pe anumite chestiuni specifice ale pielii: Curology, BareMinerals, SkinCeuticals, Drunk Elephant, Dermacare sunt printre ele. Toate acestea răspund la această problemă mare de start a unei rutine de îngrijire a pielii: simplitate, personalizare, prețuri mult mai rezonabile.

Cercetează, investighează tema unei rutine de îngrijire a pielii, dar nu… prea mult

Orice căutare pe subiectul skincare în Instagram, Google, YouTube sau Pinterest îți va întoarce mii și mii de rezultate.

E foarte ușor să fii absorbit într-un vortex de video-uri, fotografii, articole și sfaturi, tips & tricks. E și distractiv să cauți lucruri pe internet, dar poate să și devină copleșitor și frustrant. 🙂 Ba chiar vei ajunge la sfaturi contradictorii și tone de opinii despre ce ar trebui și n-ar trebui să faci.

Domeniul dermatocosmetic și al dermatologiei este extraordinar de complex, așa că încearcă să nu te lași pradă capcanelor sau mofturilor și să cumperi lucruri doar de fiță. Știu, știu, multe, chiar și eu, aflăm de branduri de îngrijire a pielii utile, din reclamele lor pe Instagram, dar încearcă să investighezi cât mai mult despre acel brand, dincolo de acele reclame, până să cumperi ceva de la el.

Pe de altă parte, mi-am mai luat tot felul de device-uri pentru ten și eu, pe care le-am folosit doar de două ori și sunt destul de convinsă că nu prea fac mare lucru.

Sunt o groază de produse și instrumente de îngrijire a pielii care promit rezultate pe care nu le oferă. De aceea este foarte important să analizezi review-uri și să citești despre ele din cât mai multe surse.

Iar dacă te decizi să mergi mai departe cu un kit de skincare, citește review-uri și testimoniale de pe mai multe site-uri (adesea brandurile adună și gestionează feedback-uri direct la ele pe site). Or, dacă vezi consecvent un bun rating menținut pe internet cu referire la acele produse, atunci poți probabil să ai încredere în brand.

Când te uiți la branduri de îngrijire a pielii și kituri personalizate, caută experiențe și testimoniale de la parteneri, dermatologi și review-uri pe bune, nesponsorizate, pe astfel de produse și tematică – atât la diverse bloguri, cât și la YouTuberi nișați pe beauty.

Pielea fiecărui om e diferită, chiar și pielea unei femei diferă de a alteia

Așa cum fiecare om e unic, fiecare femeie e unică, așa e și pielea noastră. Desigur că oamenii pot avea tipuri similare de piele, dar nu te încrede că ceea ce funcționează pentru altcineva va funcționa și pentru tine.

Poți să culegi idei de la prieteni, dar e clar că nu ar trebui să le copiezi rutina de îngrijire a pielii întru totul. Tutorialele de îngrijire ale celebrităților, la fel, sunt distractiv de urmărit, dar, cel mai adesea, dacă prețurile produselor prezentate nu sunt prea mari ca să ne atingem și noi de ele, atunci rutinele de îngrijire sunt mai mult decât complicate și nu prea avem timp să le urmăm și noi.

Chiar și printre cei cu tipuri de piele similare, există diferențe care decurg din sănătatea pielii și din istoricul acesteia. De exemplu, dacă porți machiaj zilnic, s-ar putea ca, mai degrabă, să vrei un gel de curățare bazat pe uleiuri, pe lângă orice soluție de curățare pe care o folosești tu în mod regulat în rutină.

În schimb, dacă ești genul care mergi mai degrabă pe „fără machiaj”, s-ar putea să vrei să prioritizezi în rutina zilnică o cremă hidratantă cu SPF. Din nou, aici te ajută orice formulă personalizată a rutinei sau un medic dermatolog.

S-ar putea să ai însă nevoie să încerci câteva produse sau combinații de produse înainte să îți găsești ritualul de îngrijire cu care să mergi mai departe, acela potrivit strict pielii tale.

Îngrijirea pielii înseamnă mult mai mult decât atenția pe coșuri

Asta a fost o mare surpriză pentru mine să descopăr. După cum am menționat, am avut noroc o bună perioadă de timp să am pielea (în mare parte) curată, fără acnee. Motiv pentru care nu am simțit niciodată o nevoie prea puternică să-mi pese de îngrijirea pielii.

Dar sunt mult mai multe lucruri legate de piele și de îngrijirea ei decât problema scăpatului de coșuri.

Îngrijirea pielii face atât de mult bine, care nu e chiar vizibil. O rutină de îngrijire a pielii consecventă și potrivită, strictă, echilibrează uleiurile faciale și secrețiile de sebum ale pielii, îndepărtează celulele moarte de piele, curăță porii și hidratează pielea.

O rutină de îngrijire a pielii grozavă are, de asemenea, rol de prevenție a unor probleme, te ajută să ocolești ridurile, efectele razelor solare și debutul afecțiunilor pielii.

Îngrijirea pielii include, totodată, și scalpul. Uscăciunea pielii mele se manifestă adesea pe scalpul meu mai mult decât pe față. Așa că, m-am confruntat cu mătreață și descuamare a pielii capului încă din școala generală.

Șampoanele de hidratare și balsamurile, precum și șampoanele / tratamentele antimătreață, m-au ajutat, dar nu au vindecat niciodată scalpul în totalitate. Apoi, am descoperit tratamente special formulate pentru scalp, formule de produse pe care le masezi pur și simplu în scalp și le lași să acționeze pentru câteva minute înainte de a le spăla.

Ia timp să vezi și să simți beneficiile propriei îngrijiri a pielii. Nu e o rezolvare peste noapte. Mi-a luat aproape o lună până să observ și să simt rezultatele unei rutini pe pielea mea: piele fină și hidratată. Doctorul dermatolog american, Rachel Nazarian, renumit pentru studiile sale în domeniu, declara pentru New York Times:

„Rezultatele se văd doar prin utilizare consecventă.” Iar ca să vezi rezultatele, „în general, propune-ți să folosești un produs de îngrijire a pielii mai mult de cel puțin 6 săptămâni, o dată sau de două ori pe zi, pentru a observa o diferență”.

O rutină de îngrijire a pielii intenționată este importantă!

Ia acest sfat ca atare, de la o sceptică în domeniu, inițial: rutina de îngrijire a pielii e un must. Fie că o păstrezi simplă sau o faci să devină mai complexă, găsește o rutină care se potrivește mănușă cu stilul tău de viață, piele și buget… și ține-te de ea!

S-ar putea ca aceasta să evolueze cu trecerea timpului, așa că fii atent(ă) la pielea ta și ajusteaz-o în funcție de răspunsurile pielii.

Dr. Paul Jarrod Frank, profesor asistent  în dermatologie, explică într-o revistă de profil:

„Ceea ce a funcționat bine pentru pielea ta cu ani în urmă – sau chiar cu 6 luni în urmă – se poate schimba. O bună îngrijire a pielii înseamnă să fii conectat la nevoile pielii tale. Așa că nu insista să te ții de o rutină sau să amesteci mai multe rutine, care au funcționat mereu pentru tine, dacă acum nu se mai văd aceleași rezultate bune ale ei pe pielea ta.”

Chiar și dacă ai o structură perfect balansată a pielii (norocoaso!/norocosule!) sau dacă crezi că nu ai nevoie de îngrijirea pielii (ca mine, în trecut), o rutină de îngrijire a pielii eficientă te va ajuta să îți păstrezi calitatea pielii tale. Ca și mine, s-ar putea să sfârșești prin a îndrăgi acest ritual!

Tu ce rutină de îngrijire a pielii urmezi cu strictețe și de ce? Povestește-ne despre ea în secțiunea de comentarii, din josul paginii. Experiența ta contează foarte mult pentru noi și poate ajuta și alți cititori care se documentează în domeniu. 😉