Pentru mulți oameni, vopsirea părului este un proces simplu. Fie cumperi o cutie de vopsea de la drogherie și îți vopsești părul acasă, fie mergi la un salon pentru a-l face profesional. Ambele sunt opțiuni solide, dar există o altă modalitate de a-ți împrospăta culoarea părului: henna.
Îmi vopseam destul de des părul acasă, dar mai mereu cu vopsea de păr fără amoniac. Cu henna, doar prietenele mele o mai făceau. Dar, recunosc, mi se pare o opțiune tentantă și la îndemână pentru reîmprospătarea părului vopsit, din când în când. Iar dacă o poți aface din confortul casei tale oricând, e cu atât mai atractiv.
Înainte de a lua însă decizia de a mă vopsi cu henna, am zis să cercetez puțin subiectul, să văd ce ar trebui să știu despre vopsirea părului cu henna. Iată mai jos ce am descoperit! Sper să te ajute și pe tine.
❤️ Citește despre:
De ce henna?
În primul rând, henna îți va oferi strălucire în… megawați.
Henna a fost folosită de peste cinci mii de ani, avându-și rădăcinile tocmai în Orientul Mijlociu și Egipt. Modul în care a fost folosită henna a evoluat însă de-a lungul timpului, la fel ca și formulele. Dar se știe de multă vreme că oferă părului strălucire și culoare vibrantă. 😉
De la așteptările pe care ar trebui să ți le setezi și la ce tipuri de păr funcționează cel mai bine, până la cum să împiedici henna să îți păteze pielea în timpul procesului de vopsire, iată ce am aflat.
Ce este henna?
Să începem cu elementele de bază. Khadija Dawn Carryl, fondatoare și CEO Henna Sooq, explică despre henna că provine din planta de henna, care se găsește în mod obișnuit în anumite părți din Africa, India, Pakistan, Yemen și cea mai mare parte a Orientului Mijlociu.
Frunzele sale sunt folosite pentru a vopsi în mod natural părul și pielea, motiv pentru care este un ingredient comun în anumite vopsele de păr și tatuaje temporare.
Co-fondatorul Lush, Rowena Bird, explică că henna mai degrabă „lăcuiește” părul decât să pătrundă în cuticulă, ceea ce îi conferă un luciu de strălucire și o culoare semipermanentă.
Care sunt diferențele principale între vopseaua pe bază de henna și vopseaua de păr obișnuită?
Pe scurt: vopseaua de păr cu care ești obișnuit(ă) pătrunde în cuticulă, în timp ce vopseaua pe bază de henna doar acoperă firele. „La henna naturală, cuticula rămâne intactă, cu henna obișnuită ea e lăcuită pe deasupra”, explică Bird. „Cu vopseaua de păr sintetică, cuticula este deschisă și substanțele chimice modifică pigmentarea din cortexul părului, schimbând permanent culoarea.”
Carryl adaugă că o altă diferență uriașă este că henna nu elimină culoarea naturală a părului, ci mai degrabă se depune pe păr și îl colorează în mod natural.
În timp ce vopseaua de păr convențională funcționează pe toate tipurile de păr, ea poate fi totuși prea dură pentru persoanele cu scalp sensibil și anumite alergii.
Carryl spune că henna previne orice tip de iritație sau efecte secundare negative asupra sănătății și adaugă că este o alternativă eficientă pentru cei care caută coloranți naturali ai părului.
Vopseaua de păr pe bază de henna vine în toate nuanțele de păr?
Henna poate vopsi toate tipurile și nuanțe de păr, dar culoarea finală depinde într-adevăr de culoarea naturală a părului tău și dacă are sau nu tonuri gri.
Cei cu nuanțe de păr gri și mai deschise vor obține tonuri vibrante de roșu-portocaliu, în timp ce cei cu tonuri de păr maro și negru vor obține o culoare mai puțin roșie.
Un lucru pe care Bird spune să-l reținem este că, dacă intenționezi să faci un proces de sinteză în primele două săptămâni după henna, procesul de sinteză va deschide cuticula, împingând henna în interior și modificând-o chimic cu rezultate imprevizibile.
Dacă intenționezi să faci orice procese sintetice pe păr, fă-le mai întâi pe acelea și aplică henna abia după aceea.
Iată ce magazine online să urmărești pentru vopsea de păr pe bază de henna în nuanțe diverse:
Există efecte adverse ale utilizării de henna pe păr?
Atât Bird, cât și Carryl spun că cel mai mare lucru de care trebuie să te ferești când alegi această opțiune pentru colorarea părului este de cât de mult henna poate păta. Cu toate acestea, se pot face multe pentru a preveni pătarea pielii și a hainelor.
Bird sugerează să porți mănuși și un tricou vechi și spune că aplicarea unui unguent sau a unei creme asemănătoare unui balsam, în jurul urechilor și a liniei părului, va ajuta la prevenirea pătării pielii.
De asemenea, e bine să ai la îndemână prosoape de hârtie și prosoape de culoare închisă pentru a șterge rapid orice picături accidentale.
Un alt efect secundar potențial ar putea fi părul prea uscat pe care îl poate genera aplicarea de henna.
Carryl explică faptul că henna conține multe proteine, așa că, dacă părul tău primește prea multe proteine, s-ar putea usca. Aceasta este de obicei o problemă dacă cineva utilizează deja tratamente bogate în proteine, cum ar fi anumite măști de păr.
Cât de mult rezistă henna pe păr?
În funcție de porozitatea părului tău, ambii experți spun că vopseaua cu henna durează între patru și șase săptămâni.
Cu cât este mai poros, cu atât henna va dura mai mult și, pe măsură ce crește, se va estompa frumos, spune Bird. Cei care își vopsesc părul cu henna în mod regulat constată că a lor culoare se formează în timp, creând o culoare mai vibrantă și mai durabilă cu fiecare aplicare. 😉
Care este cea mai bună metodă de a-ți vopsi părul cu henna?
Majoritatea saloanelor profesionale oferă exclusiv vopsele de păr sintetice, așa că dacă vrei să încerci henna, probabil că va trebui să o faci acasă. Din fericire, există vopsele pe bază de henna care sunt ușor de utilizat – trebuie doar să urmezi sfaturile de mai jos.
- Pregătește-ți pielea. După cum am menționat anterior, henna poate păta cu ușurință suprafețele poroase precum pielea. Pentru a preveni accidentele, aplică un unguent în jurul liniei părului și a urechilor pentru a acționa ca o barieră.
- Amestecă henna cu apă fierbinte. Pentru a face pasta, pune pudra sau blocul de henna într-un castron și adaugă apă clocotită. Apoi, amestecă până când henna se eliberează de vopsea și devine o pastă groasă. Așteaptă să se răcească.
- Aplică. Secționează părul prespălat și ușor umed în patru secțiuni. Apoi, ia pasta și maseaz-o în fiecare secțiune în timp ce porți mănuși.
- Așteaptă câteva ore. În funcție de formulă și de culoarea părului tău existentă, este posibil să fii nevoit(ă) să aștepți între două și patru ore.
- Spală-ți părul de vopseaua cu henna. Folosește șamponul, spălarea în comun și/sau balsamul obișnuit pentru a clăti toată henna – pur și simplu evită formulele bogate în proteine pentru a preveni deteriorarea.
Tu ce părere ai? Ai mai folosit henna pentru colorarea părului? Sau ți-ai dori să încerci? Spune-mi despre experiențele și părerile tale în secțiunea de comentarii din josul paginii.
Sursă foto principală: Unsplash/Tengyart