Ce este tăietura în bie sau bascul, cine a creat-o pentru prima dată, în ce context a fost adusă în scenă și de ce a revoluționat moda acest croi. Designerul, fost croitor de renume inițial în Paris și Londra, Madeleine Vionnet, are un mare merit, nu atât de cunoscut însă, fiind cea care a impus bieul.

Am tot citit despre haine cu tăietura în bie, m-am întrebat adesea ce o vrea să semnifice, dar mereu mă luam cu altele și uitam să caut, să aflu cu adevărat la ce se referă. Până azi. 🙂

Ce semnifică bieul?

Evident, la prima căutare mi-a apărut în rezultate definiția din DEX și așa am descoperit că acest cuvânt bie este împrumutat în română din franceză (< fr. biais) și are 3 semnificații:

  1. linie, direcție oblică;

2. locuțiune în bie: „oblic”;

3. concret: fâșie de material textil tăiată oblic, utilizată în croitorie.

În terminologia și dicționarul de croitorie, bie, cu pluralul bieuri, este definit ca „tăietură în diagonala țesăturii, care permite materialului să se ”așeze” mai bine la gulere, la manșete și la tivuri dublate. Fustele cu clini în bie au fost lansate în anii `20-`30”.

Legat de tăietura în bie este și termenul basc care înseamnă „terminație în bie a unei jachete scurte, fixate pe talie”. De altfel, în multe locuri am întâlnit cei doi termeni – bie – basc ca fiind sinonimi. De obicei, o piesă cu basc sau bie este un articol vestimentar care subliniază talia, o pune în evidență, iar bieul / bascul reprezintă clinii tăiați în colțuri care dau volum materialului.

De la tăietura în bie la masiva influență în croiul rochiilor moderne: Madeleine Vionnet

Designerul Madeleine Vionnet (1876 – 1975 – da, a trăit 99 de ani!) a fost supranumit „regina tăieturii pe bie” și pe bună dreptate, căci croiul inventat de ea a reușit să suplinească golul pe care îl crease scoaterea din folosire a corsetelor. Tot din dorința de a scoate în evidență frumusețea corpului feminin. De altfel, ea a fost chiar inițiatoarea deciziei de a elimina corsetele din moda femeilor la acea vreme.

Madeleine Vionnet cea care a creat rochii cu tăietură pe bie precursoarea rochiilor moderne de azi
Madeleine Vionnet, cea care a creat tăietura pe bie și rochia cu basc, precursoarea rochiilor moderne de azi

Sursă foto: The Met / Pinterest

De fapt, Madeleine Vionnet a fost inițiatoarea ideii de rochie, așa cum o purtăm azi, în accepțiunea modernă. Chiar dacă atribuim modele diferite ca fiind specifice unei anumite case de modă sau unui anume designer celebru, datorită tăieturii în diagonală sau tăieturii pe bie,  în The Vionnet House s-au creat majoritatea rochiilor din 1912 până în 1939, în modele ce aveau să ajungă până în prezent. Practic, toate celelalte croiuri de rochii pe care le știm, toate tipurile actuale pe care le atribuim designerilor de azi, sunt inspirate de rochia cu tăietură în bie creată de nu atât-de-faimoasa Madeleine Vionnet.

După cum spunea și Vionnet, prin tăietura bie a impus nu doar o modă, un statement ci un model etern: „Ceea ce am făcut nu e modă. A fost creat pentru a dăinui mereu”.