„Clean beauty” – concept tot mai utilizat în afară, presupune cosmetice și o rutină de îngrijire a pielii fără ingrediente care arată sau sunt suspectate de a dăuna sănătății umane.

Dar, adesea, clean beauty înseamnă și produse de lux, de înaltă performanță și deosebit de încântătoare, indiferent că e vorba de un gel de duș pe care să-l folosești zilnic, un super serum de întinerire care îți lasă pielea strălucitoare sau chiar un ruj, când vrei să te simți și să arăți cel mai bine, indiferent că trebuie să lucrezi de acasă.

Nu mai trebuie să faci compromisuri – tehnologia ne face deja acest bine: nu mai sunt, așadar, scuze pentru companiile de beauty convenționale să continue să facă produse cu ingrediente potențial vătămătoare.

Deși e greu de crezut că marile companii de produse de înfrumusețare convenționale vor include vreodată astfel de ingredienteîn produsele lor, realitatea spune că o vor face: deja e o practică comună și devine necesară, constrânsă și de lege.

În UE, deja sunt interzise prin lege peste 1300 de ingrediente cosmetice.

„Greenwashing” și „clean washing” – noii termeni pe piața de cosmetice sau doar strategii de marketing ale marilor companii de beauty?

Pentru că e ceva la îndemâna și libera alagere a oricui, pur și simplu, companiile de beauty pot utiliza câte adjective vor ca să își facă marketing și să „greenwash” (termen inventat pentru spălarea pe creier a consumatorilor și convingerea privind produsele cosmetice „naturale” de pe piață sau doar marketate ca fiind naturale).

Astfel, pot ascunde, de fapt, mult mai ușor, produsele cosmetice cu potențial dăunător. „Natural”, „verde”/„green”, „eco”, „bio”, „organic”, de exemplu, nu au niște definiții foarte clare peste tot în lume. 😉

Iată însă ce înseamnă „clean beauty” de fapt!

Pentru noi, de pildă, „clean” înseamnă ca un produs cosmetic să nu fie făcut dintr-o listă lungă (sau care să fie în continuă definire) de ingrediente cu legături în ceea ce privește efectele dăunătoare asupra sănătății noastre: de la dezechilibre hormonale și cancer până la iritații ale pielii, de lungă durată.

review apă termală Jonzac de la Lea Nature bio dermatocosmetica păreri personale cu foto

Citește aici review-urile despre produsele pe bază de apă termală bio „curată” de la Jonzac by Léa Nature

Ca să numim doar câteva dintre aceste ingrediente dăunătoare și care trebuie evitate: parabeni, ftalați, PEG, ethanolamine, filtre de protecție solară chimice, parfum sintetic, BHT și BHA.

Ai vrea antigel (propylene glycol) în crema ta hidratantă? Bănuiesc că nu.

„Clean beauty” nu implică absolut niciun compromis în ce privește calitatea, eficacitatea sau luxul, ceea ce o face un lucru… frumos. Apoi, nici nu e firesc să te întrebi ce conține parfumul tău preferat sau crema de față, pentru că știi bine că oricum ai dat și mulți bani pe ea. Tocmai ca să fie „curată”, sigură și să-ți facă bine, în niciun caz rău.

Cele mai importante lucruri despre „clean beauty”

1. De ce „parfumul” nu e un ingredient

Companiilor de cosmetice nu li se solicită să dezvăluie ingredientele care sunt considerate secrete de firmă, și anume parfumul.

Asta înseamnă că orice produs de îngrijire a pielii, produs de machiaj și pentru baie poate conține multiple ingrediente toxice fără nicio mențiune a lor, așa că, atât timp cât sunt considerate parte din formula parfumată (ceea ce include nu doar parfum, dar și alte elemente colorate și experimentale, precum cele care permit ca parfumul să se mențină pe pielea ta).

În ciuda lipsei impardonabile de transparență, ceea ce a devenit evident este că termeni de etichetă păstrați secret de mărci – parfum, aromă – sunt adesea cai troieni pentru mii de ingrediente toxice care sunt folosite în mod obișnuit de către branduri convenționale, făcându-le să fie cel mai mare steag roșu după care să te uiți când faci cumpărături.

2. De ce ingredientele care determină dezechilibre endocrine sunt de speriat

Chimicalele care au abilitatea de a mima hormonii corpului sunt clasificați drept elemente care creează dezechilibre endocrinologice.

Ele includ clase de ingrediente ca parabenii (un conservant utilizat constant în produsele de îngrijire zilnice; toate cuvintele care se termină în -paraben pe etichetele cosmeticelor, ca butylparaben) și ingredientele chimice care asigură filtrul de protecție solară (adesea regăsibile în creme și loțiuni hidratante, de asemenea, sau care se deghizează sub forma parfumului).

După cum sugerează și numele, ingredientele care creează dezechilibrele endocrinologice pot da peste cap sistemul endocrin, cel care reglează ritmul esențial al organismului (metabolismul, starea de spirit și procesele reproductive).

Motivul pentru care elementele pentru dezechilibrul endocrin sunt în mod particular periculoase e contraintuitiv la prima vedere: vin în doze foarte micuțe. Dar tocmai micimea lor e, totuși, lucrul care le permite să de-personalizeze proprii noștri hormoni (la fel de micuți), alterând nivelurile de producție ale hormonilor noștri și modul în care se comportă.

Disruptorii endocrini au fost puși în legătură cu înrăutățiri severe, de lungă durată, ale sănătății noastre, printre care probleme reproducătoare, defecte la naștere, probleme metabolice și cancer.

(Notă pentru părinți: ingredientele care produc dezechilibre hormonale sunt mult mai mult o problemă pentru micuți, cu sisteme de dezvoltare în formare).

3. Prezența carcinogenilor în produsele de înfrumusețare

Ți se blochează mintea, dar e adevărat: în prezent, ingredientele care sunt cunoscute drept carcinogene – adică pot provoca cancer – și multe altele care sunt considerate posibil carcinogene, sunt puse frecvent în produsele de îngrijire personală și în cosmetice. Și e complet legal să fie așa.

Un principal carcinogen de care ar trebui să ne ferim este formaldehyde, care este utilizat drept conservant în produsele de machiaj, pentru păr, corp și îngrijire a pielii.

Ca să facem problema și mai dificilă, formaldehyde nu e niciodată listat pe etichetele produselor; ceea ce apare listat sunt chimicalelel din formulele care eliberează formaldehyde (când adaugi apă, ele se descompun ușor, formând moleculele de formaldehyde).

Uite la ce să te uiți: 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, quaternium-15.

Ce putem face ca să adoptăm „clean beauty”?

Cum am spus, nu avem o legislație privind banarea ingredientelor periculoase pentru sănătate, în rândul cosmeticelor, ceea ce e strigător la cer. Din păcate, în state mari ale lumii nu se interzic nici cele mai periculoase, în fabricarea produselor de îngrijire personală uzuale, dar în România.

Tot ce putem face însă e să încercăm să folosim produse cosmetice cât mai naturale, organice, vegane, cu lista de ingrediente bine pusă la vedere pe recipientele lor.

În acest sens, îți recomand și aceste materiale:

Cosmetice atât de naturale că nu par cosmetice 🙂

Tot ce ne ridică dubii merită investigat, iar acum există platforme și aplicații și pentru asta, care analizează în detaliu listele de ingrediente din cosmetice. Una dintre ele este whtasinmyjar.com

Sursă foto: burst.shopify.com/Nicole De Khors