M-a întrebat o prietenă, în timp ce o machiam pentru un eveniment, dacă știu ce să facă cu punctele albe din jurul ochilor.
I-am răspuns din experiența personală cu astfel de „probleme” și nu ca makeup artist. Dar vă spun și vouă mai jos.

Prietena mea, care m-a întrebat ce să facă cu aceste puncte albe din jurul ochilor are 23 de ani. Spunea că îi tot apar, continuă să apară și nu știe cum să le oprească apariția.

Ea dorea o soluție de la mine, ca makeup artist, având și ceva cursuri de cosmetică la activ. Ei bine, țin să vă dezamăgesc, ca și pe ea: aceasta nu e chiar o problemă cosmetică, iar pentru a o stopa, trebuie căutată cauza și tratată, nu doar efectul. 😉

Punctele albe de pe față, inclusiv din jurul ochilor nu se pot îndepărta decât cu acul, la un cabinet de dermatologie. Procedura se face de către un specialist, punctele se îndepărtează cu un ac steril, sub supraveghere. Deci nu încerca să faci asta acasă, singură, că te poți trezi cu niște infecții de nu te mai vezi vindecată, mai ales dacă îți apar și ție tot în jurul ochilor.

Ele sunt puncte de grăsime, de fapt, deci nu țin de acnee sau o anume afecțiune a pielii. Nici măcar nu e vorba de un tratament cosmetic de urmat ca să scapi de ele.

Punctele albe care apar pe față, punctele acestea de grăsime arată că ai probleme cu alimentația, de fapt. Și da, doar aici poate semăna problema cu acneea, unde mai poți regla afecțiunea și din interior, prin ceea ce consumi uzual.

Ar trebui să începi să elimini grăsimile din alimentație sau să nu le mai consumi în exces: carnea grasă, lactatele prea bogate în grăsimi, mezelurile. Consumă mai multe fructe, legume și cereale.

Apelează și la medic dacă nu dispar, întâi la medicul de familie. Fă-ți analizele și vezi cum stai cu colesterolul, trigliceridele.

Dacă ai un grad de colesterol ridicat, s-ar putea ca, mai mult ca sigur, aceste puncte albe de pe ten să fie un prim semn care să-ți indice problema, care poate degenera în afecțiuni mai grave ale întregului organism, dacă nu vei urma un tratament indicat de un medic specialist.

Îți spun din proprie experiență. 😉 Așa am pățit și eu și s-a dovedit că era o problemă din interior, mi-am făcut analizele și am aflat că stau prost cu colesterolul și am început să urmez o dietă echilibrată, mai săracă în grăsimi. Aaah, și sportul ajută mult. Zilnic, dacă se poate.

Apelează și la un cabinet cosmetic sau dermatologic dacă nu dispar nici după dietă. Sau, mai ales, dacă nu sunt din cauza colesterolului ridicat din organism, dacă analizele îți ies bine. 😉

Sursă foto: Unsplash/ Edgar Nunley