Ce sunt picourile și cum arată un imprimeu cu picouri? Cum îl deosebim de imprimeul retro cu buline?

Denumirea de picou vine din franceză, mai precis din cuvântul franțuzesc picot (care înseamnă un fel de punct în broderie, realizat cu acul)  diminutiv de la fr. pic și se referă la un nod mic cusut în formă de dinte pe un material. Se mai înțelege prin picou și „margine din dantelă în formă de dinte; colț de dantelă”. Astăzi, sensul s-a lărgit și un imprimeu cu picouri desemnează, în fapt, celebrele buline retro, adică un material cu buline mai mici. Sau, popular, le mai numim și picățele.

Cuvântul însă nu mai este foarte utilizat nici în limbajul modei franțuzești, s-a cam renunțat la el. Însă punctul cusut pe dantelării și macrame-uri, pe haine croșetate, încă se mai utilizează. Uneori imprimeul franțuzesc picot are forma unui pătrat micuț și astfel a ajuns să fie considerat imprimeu cu picouri inclusiv acel tip de material cu pătrățele în alb-bleu utilizat în uniformele școlare din clasele primare, încă până prin anii 2000.

Croșeteu cu picouri
Croșeteu cu picouri

În orice caz, apropiat de imprimeul cu buline, imprimeul cu picouri este tot un tip de print retro, clasic în sensul că nu se va demoda prea curând, simplu, dar de efect, jucăuș și mai potrivit chiar și în ținute office, pentru că „picățelele” sunt mai mici și mai puțin observabile decât bulinele. Aici se și deosebesc de fapt bulinele de picouri. Practic, acest tip de imprimeu cu picouri este o alegere bună inclusiv pentru hainele pentru bărbați.

Haine cu imprimeu cu picouri sunt clasice, nu se demodaza, sunt usor de asortat si nu agaseaza optic. Practic, sunt o alegere perfecta cand vrei sa incerci si altceva in afara de haine unicolorate, simple, clasice, atunci cand dress code-ul ti-o permite. Este si un print perfect in mixul de imprimeuri, atat de la moda in acest moment.

Daca nu este adepta/adeptul bulinelor retro, care ti se par prea infantile sau de Barbie, alege cu incredere un imprimeu cu picouri in culori clasice – te va avantaja cu siguranță.