Arsurile solare te fac să suferi și nu sunt nici pe departe estetice. Așa-i că, decât să le tratezi, mai bine să le previi? Iată cum să ai un bronz ca la carte, sănătos și frumos. Fără bătăi de cap!
❤️ Citește despre:
1. Să alegi SPF-ul care ți se potrivește!
Pare o bagatelă, dar faptul că factorul de protecție contează, îl realizezi numai după apariția primelor bășicuțe.
Atunci îți dorești să fi fost mai atentă la cumpărarea loțiunii de protecție solară, s-o fi ales în funcție de nevoile pielii tale și de locul unde-ți petreci vacanța.
Dacă ești o bondină palidă și pleci la mare, se impune să ai în bagaj produse de plajă cu SPF între 20 și 30. Dacă ești o șatenă/brunetă, în primele zile de plajă ai nevoie de minimum SPF 15. În timp, îl poți reduce treptat.
În cazul în care preferi muntele, cu atât mai bine. Dacă ai pielea mai închisă la culoare, SPF 8-10 îți este suficient. După o săptămână de băi de soare, poți ajunge la SPF 5 și, în același timp, poți alege un produs 2 in 1, care să aibă și proprietăți anticelulitice.
2. Să te decizi în privința texturii produsului de plajă. Spray sau loțiune?
Ai pielea uscată și-ți place să te cremuiești din cap până-n picioare? Alegerea potrivită e loțiunea: îți hrănește epiderma deshidratată, te protejează și vei străluci în razele soarelui ca o adevărată modelină. Mai ales dacă, depigmentată fiind, optezi pentru o loțiune cu SPF bun, de 25.
Spray-ul este pentru cele mai grăbite care nu vor să irosească niciun minut prețios de plajă. Se pulverizează pe toată suprafața corpului, se întinde mai ușor și este repede absorbit de piele.
3. Să-i oferi feței un „regim preferențial” cu produse dedicate!
Crema ta hidratantă de fiecare zi are un factor de protecție prea mic în comparație cu necesitățile pielii tale față în față cu soarele arzător de vară.
Nu apela nici la spray-ul/loțiunea de corp, pentru că nu-ți sunt de mare ajutor. Ceea ce-ți trebuie e un produs dedicat feței sau, dacă ești deja rumenă, o cremă antirid cu SPF bun, pentru că, se știe, razele soarelui au efect de îmbătrânire a pielii, în timp.
Nu uita nici de buze: sunt foarte sensibile și au mare nevoie de protecție.
4. Să-ți aplici „ecranul” solar ca la carte!
Nici să nu te gândești să te ungi cu loțiune/spray abia după ce aterizezi pe plajă. Indiferent de textura produsului, filtrul UV își face efectul în 15-20 de minute de la aplicare.
Deci, e logic, pune-l pe tine cu ceva vreme înainte de a ieși din cort / camera de hotel, ca să-i dai răgazul să-și intre în rol.
5. … și să-l reaplici după un timp!
Chiar dacă pe flacon scrie waterproof sau water resistant, produsul ce-ți asigură protecția solară trebuie aplicat din nou după ce ieși din apă, mai ales dacă obișnuiești să te mai ștergi și cu prosopul.
Cât despre pielea sensibilă, e de la sine înțeles că are nevoie de multă protecție, împrospătată din timp în timp.
6. Să nu folosești autobronzantul pe post de filtru UV!
Să vii deja bronzată la plajă e super cool, dar nu lăsa ca bronzul din flaconul de autobronzant să te păcălească tocmai pe tine că n-ai avea nevoie de protecție solară, că te arzi de nu te vezi. :))
Situația poate sta puțin diferit în cazul cremelor autobronzante pentru față cu SPF, dar, MARE ATENȚIE!, puține produse de acest gen au protecție solară încorporată.
Dacă ți-ai pierdut răbdarea în așteptarea bronzului, ia-ți un aliat: acceleratorul de bronz pentru plajă.
7. Să stai la soare cu măsură: descoperă beneficiile pauzelor!
Nicio supradoză nu e recomandată, nici cea de soare. Căldura excesivă poate face ravagii chiar și pe pielea acoperită de filtru solar.
În consecință, câns simți că te arzi, nu suferi cu stoicism în numele bronzului suprem, ci ia o măsură ca să te răcorești: cel mai bine ar fi să faci o baie la fiecare 30 de minute și apoi să-ți reaplici produsul de protecție solară.
8. Să știi totul despre razele UVA și UVB!
În termeni simpli, razele UVB produc înroșirea și arderea pielii, în timp ce razele UVA duc la îmbătrânire prematură, fără ca efectul lor să fie vizibil imediat – în timp însă, îți vor apărea mai multe riduri. Ai prins ideea, așa-i?
Trebuie să-ți protejezi pielea în egală măsură de razele UVA și UVB. Citește cu atenție eticheta și prospectul produsului de protecție solară înainte de a-l cumpăra. Uită-te să conțină vitamine și un complex de apărare anti-UVA/UVB ultrahidratant.
9. Să nu neglijezi niciodată utilitatea cosmeticelor de tip aftersun!
Produsele cosmetice aftersun au o formulă special concepută să catifeleze și să calmeze pielea „părjolită” de soare.
Pentru a-și face pe deplin efectul, trebuie să-l aplici la 15 minute după ce ai plecat de la plajă.
10. Să eviți să stai la soare în orele de vârf!
Un institut de cercetare din Marea Britanie, care se ocupă cu studierea cancerului, a lansat la un moment dat o campanie intitulată SunSmart, care se adresează tuturor celor îndrăgostiți de bronz, fie el natural, de la soare sau de la neonul cu ultraviolete ori chiar din flacon (autobronzul).
Experții spun că marele pericol survine odată cu imprudența de a face plajă între orele 11:00 și 16:00.
Tu cum te pregătești de vară? Ce sfaturi și reguli urmezi înainte de a te expune la soare? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii! Părerea ta contează cel mai mult pentru noi.
Sursă foto: Unsplash/Tower Paddle Boards