Născută la 19 august 1883, în localitatea franceză Samur, Gabrielle Chanel (poreclită Coco) avea să devină cea dintâi doamnă a modei.

Rămasă orfană de la vârsta de 6 ani, Coco și-a trăit copilăria și adolescența într-o mănăstire de maici, după care a plecat la Paris pentru a-și câștiga existența.

În anul 1913, a deschis primul butic la Deauville, în care oferea cumpărătorilor haine de lux și accesorii create chiar de ea. Succesul a fost deplin, îmbinarea între nou și clasic, curajoasă la acea vreme, a fost mult apreciată.

top genți clasice Chanel

Ea este cea care a lansat jerseul, trenciul / trench-coatul, costumele pentru femei și o serie întreagă de bijuterii, cu modele inspirate din baroc, apreciate de atunci și până în prezent: se vând și acum la sume fabuloase și aceasta în ciuda faptului că „Marea Doamnă a Modei” adora… diamantele.

Eleganța severă a stilului său a consacrat-o pe Coco Chanel pentru totdeauna. Industria Chanel, prin casele de modă, afacerile cu textile și laboratoarele de parfumerie, oferă în prezent locuri de muncă pentru 3500 de persoane.

Chanel No. 5, parfumul legendar lansat de ea în anul 1922, a avut și are un succes fenomenal.

Deși prezentă în mai toate paginile ziarelor și revistelor vremii, subiect pentru numeroase cărți, viața lui Coco a avut o perioadă mai puțin cunoscută. A revenit însă, după o pauză din cauza războiului, în anul 1954, când a lansat jacheta Cardigan, clasicul costum Chanel (din pepit, tweed, cu nasturi din metal), gențile și alte accesorii.

Coco Chanel nu a fost niciodată căsătorită, dar a avut zeci de prieteni și amanți, majoritatea din rândul notorietăților și artiștilor parizieni.

A murit în 1971, la Paris, lăsând în urma sa cel mai mare imperiu al modei pe care l-a cunoscut vreodată omenirea.

Sursă foto: Pixabay/Erika Beautydea