Despre ce e colagenul, cum să ne păstrăm pielea elastică, ce vitamine sunt bune pentru piele și cum să ne îngrijim pielea și tenul ca să evităm cât mai multe riduri.

Știați că femeile produc mai puțin colagen decât bărbații? Astfel se explică de ce, în cazul femeilor, ridurile apar mai devreme decât în cazul bărbaților. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, anual pierdem 1% din colagen. DE aceea, apar și ridurile, dar și alte probleme cu tenul. Însă îmbătrânirea naturală a tenului poate fi totuși amânată, urmând câteva reguli simple. Hai să aflăm mai multe!

Factorii care influențează sănătatea pielii

Pielea, cel mai mare și mai important organ al corpului, are proprietatea de a se întinde și a reveni la forma inițială. Se numește eleasticitate. 😉 Iar această caracteristică apielii are întotdeauna legătură cu sănătatea, tonusul și forța mușchilor pe care îi îmbracă. Și, după cum bine știi deja, sunt convinsă, tot ceea ce mâncăm influențează tenul. Da, e o foarte mare dependență între alimentație și piele, în mod special, ca să nu mai spun de legătura și cu restul corpului.

Dermatologii sunt de părere că pielea începe să își piardă din elasticitate după vârsta de 25 de ani. E vârsta la care celulele epidermei își cam încetinesc activitatea, iar hormonii determină o subțiere a pielii. Și cam așa pare să fie. Mie, de pildă, mi s-a cam schimbat pielea după 25 de ani, în sensul că pe ten aveam puncte negre și acnee ocazională, doar în anumite momente ale lunii. Apoi, dintr-o dată, un dezechilibru s-a creat și au început să îmi apară coșuri din ce în ce mai urâte și mai greu de eliminat. Acum încă mă lupt să le elimin, mai ales urmele: pete și cicatrici de la acnee, care s-a mutat și pe chipul meu la un moment dat. Am fost de curând la dermatolog, mi-a prescris deja un tratament cu care, de când îl urmez (câteva zile), pot spune că pielea mea se împacă genial. Și văd deja rezultate. Vă voi povesti despre consultația mea la dermatolog cât de curând, dar într-o postare ulterioară. Deocamdată, aștept să văd cum evoluează totul.

Ce trebuie să facem ca să ne păstrăm pielea elastică și frumoasă?

Pentru că, după cum menționam deja, și cum observăm cu toții, ceea ce mâncăm are impact asupra a ceea ce corpul reflectă, e elementar de știut care sunt vitaminele benefice pielii și pe care trebuie să ai grijă să le incluzi zilnic în dieta ta. Din fericire, am mai făcut în liceu niște ore opționale de chimia vitaminelor care, deși sună pompos, au fost un deliciu și extrem de utile. Practic, ne-a învățat despre fiecare vitamină în parte, unde o găsim și la ce folosește, precum și la ce deficite și dezechilibre în organism poate duce lipsa unei anumite vitamine în corp.

De exemplu, vitaminele A, E, B3 și K au foarte multe beneficii pentru piele și sunt necesare în mai multe probleme specifice tenului și pielii în general: acnee, piele uscată, pete roșii, ten uscat.

Pe lângă includerea acestor vitamine în dieta zilnică, mai sunt câteva metode prin care poți menține colagenul în structura pielii, astfel încât aceasta să rămână cât mai elastică timp îndelungat:

  • o dietă care să presupună consum de aminoacizi de calitate, disponibili în produse de origine animală. Spre exemplu, un singur ou, fiert, nu prăjit, asigură necesarul de proteine zilnic, așa că nu mai e nevoie de consum în plus de lapte sau de carne.
  • mișcarea sau orice formă de activitate fizică – efectuată cât mai regulat. E recomandat să faci minimum 30 de minute de mișcare zilnic. Acest fapt conduce la o mai bună eliminare a toxinelor din organism, care, neeliminate, determină, în final, afecțiuni ale pielii – coșuri, acnee, iritații – sunt forme prin care acestea încearcă să se elibereze din organism, dacă nu sunt eliminate prin mișcare și, implicit, transpirație.
  • evită dulciurile, pentru că au un efect nociv asupra colagenului din piele. Înlocuiește dulcele cu fructe și legume proaspete – acestea contribuie la menținerea sănătății și elasticității pielii.
  • Atenție la razele ultraviolete! Acestea duc mereu la distrugerea colagenului înainte de vreme. E motivul pentru care expunerea la soare trebuie făcută cu moderație, iar pielea trebuie pregătită pentru acest lucru cu vreo două săptămâni înainte. În orice sezon am fi, nu ieși din casă fără să aplici pe ten o cremă cu factor de protecție solară, care să ofere protecție UVA și UVB. Astfel, contribui la menținerea elasticității pielii.
  • Renunță la fumat și alte obiceiuri sau vicii dăunătoare. Fumatul conduce la îngustarea vaselor de sânge din piele, iar oxigenul din piele, precum și alți nutrienți vitali, sunt reduși semnificativ. Rezultatul e un ten tern și o reducere a fermității pielii.

Ce Vitamine sunt bune pentru piele

După cum spunea și anterior, vitaminele A, B3 și E trebuie neapărat incluse în dieta alimentară, pentru că sunt cele mai necesare pielii și, în special, tenului. O să povestec sumar despre fiecare mai jos:

  • vitamina A sau retinolul: o mulțime de creme de noapte antiîmbătrânire și loțiuni conțin această vitamină, întrucât este cel mai aprig dușman în lupta cu îmbătrânirea pielii. Retinolul stimulează regenerarea celuleor pielii și îmbunătățește elasticitatea pielii.
  • vitamina E: un puternic antioxidant, neutralizează radicalii liberi ce distrug celulele, protejează împotriva razelor ultraviolete, ameliorează aspectul de piele înroșită și diminuează ridurile.
  • vitamina B3: este vitamina care reduce acneea și petele de după acnee, precum și petele maronii de pe ten.

ce vitamine sunt bune pentru piele

Rutina de îngrijire a tenului

Auzim zilnic despre rutina de îngrijire a tenului, însă câți o și aplicăm? Pentru că, pe lângă un regim alimentar potrivit, pielea ta are nevoie să duci și un stil de viață sănătos în general, care să contribuie la cu succes la păstrarea sau redarea elasticității sale.

Pielea este un organ alcătuit dintr-o rețea de fibre proteinice – colagen și elastină. Ridurile apar pentru că are loc degradarea colagenului, a elastinei și a acidului hialuronic. Astfel, pentru refacerea structurii pielii, este esențială diminuarea ritmului în care acești compuși se degradează. Ca să încetinim acest proces natural de îmbătrânire a pielii, trebuie să contribuim la păstrarea în interiorul corpului, în proporții cât mai specifice, a colagenului nostru natural. Doar așa, ridurile vor apărea mai târziu.

De regulă, cremele și alte loțiuni pe care le utilizăm zilnic, precum și orice alte produse cosmetice pe care le aplicăm pe piele, atât dimineața, cât și seara, înainte de culcare, trebuie obligatoriu să conțină colagen, pentru a echilibra astfel pierderea naturală a colagenului, odată cu înaintarea în vârstă. Găsește-ți o cremă / loțiune hidratantă cu colagen potrivită și fă-ți o rutină din a o aplica zilnic cu încredere!