Așa-i că ai da orice pentru o ședință de relaxare prin aromaterapie? Dar dacă totodată ți-ai hidrata și pielea? Am pregătit rețete pentru 8 cosmetice homemade geniale pe bază de uleiuri esențiale de aromaterapie. Pe tine care te atrage?

În zilele noastre, produsele de înfrumusețare din magazine conțin adesea o imensitate de ingrediente, majoritatea dintre ele putând fi chiar sintetice.

Pentru că aceste tipuri de produse au adesea nevoie de conservanți, pe lângă alte ingrediente, din cauza, în primul rând, a „vieții” lor mai îndelungate pe raft, este cu atât mai ușor (și mai natural) să îți creezi propriile tale produse de înfrumusețare cu uleiuri esențiale acasă.

Rețetele de produse de înfrumusețare cu aromaterapie pe care ți le propun azi aici nu conțin conservanți, dar ar trebui să reziste timpul recomandat dacă folosești ingrediente de calitate, dacă ai o bună igienă (atât atunci când creezi produsele, cât și când le folosești).

Am urmărit un pic din ghidurile unui aromaterapist certificat în crearea unor asemenea produse homemade de beauty și iată 8 cosmetice homemade geniale cu rol de aromaterapie, pe care le poți face acasă cu uleiuri esențiale. Toate aceste produse sunt de utilizat doar de către adulți.

Uleiuri esențiale de aromaterapie găsești în cea mai mare varietate AICI, iar recipiente pentru orice tip de cosmetice homemade sunt AICI.

Apă tonică facială cu aromaterapie pentru uz zilnic

Apa tonică facială este predominant concepută din apă. Îți recomand să-ți faci un tonic facial simplu cu efect de aromaterapie cu hidrosoli sau cu uleiuri esențiale. Am lăsat rețeta mai jos, în ambele variante, în cazul în care vrei să experimentezi.

Apa și uleiul nu se amestecă, în mod natural, așa că asigură-te că incluzi un solubol (dispersant de uleiuri esențiale) sau polisorbat când combini uleiuri esențiale cu apă.

Vei mai avea nevoie și de o sticlă de sticlă cu cap de spray-ere de 120 ml, pentru a începe.

 1. Opțiunea de rețetă cu hidrosol:
 • 60 ml hidrosol de trandafir de Damasc (Rosa Damascena)
 • 30 ml hidrosol de geranium / mușcată (Pelargonium graveolens)
 • 30 ml hidrosol de tămâie (Boswellia carteri)

2. Opțiunea de rețetă cu ulei esențial:

Aceasta reprezintă o diluție în proporție de 1% întrucât este folosită pentru față:

 • 120 ml apă distilată
 • 1 lingură de solubol sau polisorbat
 • 5 picături de ulei esențial de trandafir (Rosa Damascena)
 • 9 picături de ulei esențial de geranium / mușcată (Pelargonium graveolens)
 • 10 picături de ulei esențial de tămâie (Boswellia carteri)

*Dacă nu ai ulei esențial de trandafir sau e prea scump, poți să mărești cantitatea de ulei esențial de geranium / mușcată, ca să compensezi. 

Mod de preparare:

Adaugă toate ingredientele într-o sticlă cu capăt de spray. Sigilează și agită bine. Agită înainte de fiecare utilizare.

Mod de aplicare:

Spală-te pe față înainte de fiecare utilizare. Pulverizează o cantitate mică de toner pe o dischetă demachiantă. Șterge ușor fața și zona gâtului. Evită să te dai în zona ochilor.

Așteaptă ca tonerul să se usuce înainte de a aplica orice alte produse. Folosește-l de două ori pe zi, dimineața și seara, ca parte din rutina ta de îngrijire a pielii.

Atenție: Ai grijă să nu îți aplici produs în ochi. Dacă apar iritații ale pielii, nu mai utiliza acest produs.

Cremă de față pentru zi cu efect de aromaterapie

O cremă de față de zi cu efect de aromaterapie este creată din uleiuri de diluție, apă și multe alte ingrediente.

Ca să îți faci propriile creme cosmetice de aromaterapie, îți recomand să cumperi o cremă de față uzuală, cât mai simplă și naturală în compoziție, fără arome și conservanți, de la orice brand de cosmetice preferat.

Vei avea nevoie de un borcănel de 120 ml pentru a începe. Aceasta este o compoziție cu 1% rată de diluție și este perfectă pentru față.

Ingrediente:

 • 120 ml cremă de față simplă, fără aromă
 • 10 picături de ulei esențial de santal (Santalum album)
 • 10 picături de ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia)
 • 4 picături de ulei esențial de portocală dulce (Citrus sinensis)

Indicații:

Adaugă toate ingredientele în borcănel. Amestecă-le bine și sigilează cu capacul. Spală-te pe fță înainte de orice utilizare. Dacă folosești un toner sau un ser, aplică-l dinainte.

Adaugă o cantitate mică de cremă în palmă și masează ușor peste întreaga față. Evită să o aplici peste ochi. Folosește crema de două ori pe zi, dimineața și seara, ca parte a rutinei tale de îngrijire a pielii.

Atenție: Ai grijă să nu-ți intre în ochi. Dacă apar iritații ale pielii, întrerupe utilizarea.

Ser facial de aromaterapie pentru uz zilnic

Un ser facial de aromaterapie e în primul rând creat din uleiuri de diluție a uleiurilor esențiale, dar poți adăuga uleiuri esențiale variate pentru beneficii suplimentare.

Dacă utilizezi un ser pentru față, îți recomand să optezi pentru unul bazat pe o rețetă cu ulei de diluție în formulă lejeră sau pe unul pe bază de ulei de diluție în formulă consistentă.

Vei avea nevoie de o sticlă cu spray de 30 ml pentru început.

Această rețetă se bazează pe o rată de diluție de 1% întrucât e folosită pentru față.

Ingrediente necesare pentru serul de față cu uleiuri esențiale de aromaterapie:

 • 22 ml de ulei de diluție de migdale dulci (Prunis dulcis)
 • 7.5 ml de ulei de diluție din semințe de măceș (Rosa canina)
 • 2 picături de ulei esențial de neroli (Citrus aurantium var. amara (flos))
 • 3 picături de ulei esențial de Petitgrain (Citrus aurantium var. amara (fol))
 • 1 picătură de ulei esențial de portocală dulce (Citrus sinensis)

Instrucțiuni:

Adaugă toate ingredientele în sticla cu spray. Pune-i dopul și agită bine. Agită înainte de fiecare utilizare. Spală-ți fața înainte de orice utilizare. Dacă folosești un toner facial, aplică întâi tonerul.

Pulverizează o cantitate mică de ser pe o dischetă de bumbac. Șterge ușor fața și zona gâtului. Evită să îți pulverizezi în ochi. Folosește acest ser de două ori pe zi, dimineața și seara, ca parte a rutinei tale de îngrijire a pielii.

Atenție: Ai grijă să nu pulverizezi în ochi. Dacă apar iritații ale pielii, întrerupe utilizarea. Nu utiliza un astfel de ser dacă ai alergie la nuci și alte fructe uscate.

Ulei de corp aromaterapeutic pentru utilizare zilnică

Uleiurile de corp sunt atât luxuriante, cât și hrănitoare pentru piele. Întocmai ca serurile pentru față, sunt realizate în primul rând din uleiuri de diluție, dar poți adăuga uleiuri esențiale pentru beneficii în plus.

Ai, de asemenea, mai mare libertate în ceea ce privește ingredientele pentru realizarea de uleiuri de corp decât pentru seruri faciale, întrucât poți utiliza uleiuri de diluție grele, dacă le preferi.

Vei avea nevoie de un borcan de 120 ml ca să începi.

Ingrediente:

 • 120 ml de ulei de jojoba (Simmondsia chinensis)
 • 14 picături de ulei esențial de geranium (Pelargonium graveolens)
 • 10 picături de ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia)

Spray de corp de aromaterapie homemade cu utilizare zilnică

Spray-urile de corp pentru aromaterapie, exact ca spray-urile faciale, sunt compuse în primul rând din apă. Poți utiliza fie hidrosoli, fie uleiuri esențiale cu apă pentru a-ți crea proprul spray de corp preferat cu rol aromaterapeutic.

Din nou, îți las mai jos ambele opțiuni pentru a crea un astfel de spray.

Apa și uleiul nu se combină în mod natural, așa că ai grijă să incluzi un solubol sau polisorbat când combini uleiuri esențiale cu apă.

Vei avea nevoie de o sticlă cu pulverizator de 120 ml pentru conținut.

 1. Varianta cu hidrosol:
 • 15 ml hidrosol de lavandă (Lavandula angustifolia)
 • 30 ml de hidrosol de mirt (Myrtus communis)
 • 60 ml hidrosol din lemn de cedru (Cedrus atlantica)

2. Varianta cu ulei esențial:

Aceasta este o variantă cu rata de diluție 1%, întrucât se utilizează pentru față.

Ingrediente:

 • 120 ml de apă distilată
 • 1 linguriță de solubol sau polisorbat
 • 12 picături de ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia)
 • 4 picături de ulei esențial de mirt (Myrtus communis)
 • 8 picături de lemn de cedru (Cedrus atlantica)

Instrucțiuni:

Adaugă toate ingredientele în sticla cu spray. Înșurubează dopul și amestecă bine. Agită înainte de fiecare utilizare. Folosește zilnic după plac.

Atenție: Ai grijă să nu pulverizezi în ochi. Dacă apar iritații ale pielii, întrerupe utilizarea. Nu-l utiliza în timpul sarcinii.

Scrub homemade exfoliant pentru corp cu efect aromaterapeutic pe bază de zahăr

Eu ador scruburile pe bază de zahăr. Folosesc în prezent și pe cel de față și buze de la L’Oreal Paris Smooth Sugars – cel cu trei tipuri de zahăr fin și semințe de kiwi. Sunt perfecte pentru exfolierea celulelor de piele moartă de pe corp.

Pe cel pe care ți-l recomand acum nu îl folosi însă pe față, ci doar pe corp!

Ai nevoie de un borcan de 120 ml.

Ingrediente:

 • 85 grame de zahăr brut turbinado (Zahărul turbinado este obținut prin zdrobirea trestiei de zahăr pentru a obține un lichid, care apoi este încălzit și evaporat, rezultând un sirop gros. Acesta este cristalizat și introdus într-o centrifugă pentru a elimina excesul de sirop rezultând cristale de o culoare brun-deschis. Acesta este grunjos în mod natural și devine astfel un ingredient excelent pentru scrub.
 • 22 ml de ulei din sâmburi de caisă
 • 7.5 ml de ulei de măceșe (Rosa canina)
 • 9 picături de ulei esențial de geranium (Pelargonium gravolens)
 • 5 picături de ulei esențial de neroli (Pelargonium gravolens var. amara (flos))
 • 10 picături de ulei esențial de mandarină (Citrus reticulata)

Instrucțiuni:

Amestecă toate ingredientele în borcan. Aplică scrubul pe corp pe pielea umedă, pur și simplu, folosind mișcări circulare mici. Lasă-l pe piele pentru 10 minute și apoi clătește.

Atenție: Dacă pielea se irită, clătește scrubul imediat.

Săruri de aromaterapie pentru relaxarea picioarelor – preparate în casă

Sărurile de aromaterapie sunt grozave pentru relaxarea picioarelor obosite într-un bol cu apă caldă.

Vei avea nevoie de un borcan de 240 ml.

Ingrediente:

 • 240 ml de săruri de la Marea Moartă sau sare Epsom (sare amară/sulfat de magneziu) – sare Epsom se găsește AICI.
 • 1 linguriță de solubol sau polisorbat
 • 18 picături de ulei esențial de Petitgrain (Citrus aurantium var. amara (fol))
 • 20 de picături de ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia)
 • 10 picături de ulei esențial de mentă (Mentha spicata)

Instrucțiuni:

Amestecă toate ingredientele în borcan.

Adaugă o lingură de săruri într-un vas cu apă caldă, destul de larg pentru a-ți întinde picioarele pe toată talpa. Amestecă sărurile în cerc prin apă înainte de a-ți pune picioarele în vas.

Așază picioarele în vas și relaxează-le în apă timp de 10 minute. Înlătură picioarele și usucă-le cu un prosop prin tapotare.

Atenție: Dacă apar iritații ale pielii, nu mai folosi acest amestec de săruri homemade.

Ulei parfumat de aromaterapie făcut acasă

Un ulei parfumat de aromaterapie poate acționa inclusiv ca un parfum personal, customizat pe gustul și personalitatea ta, în loc de unul pe bază de arome sintetice.

Începe cu acest amestec de aromaterapie.

Notă: Parfumurile de aromaterapie sunt create la un grad de diluție mai ridicat decât alte produse obișnuite de aromaterapie pe care le aplici în cantități mai mici pe porțiuni mai limitate ale corpului.

În orice caz, e mai bine să începi cu o rată de diluție mai scăzută dacă ai piele sensibilă de regulă. Sau predispusă la iritații.

Ai nevoie de o sticluță de 10 ml cu aplicator.

Ingrediente:

 • aprox. 10 ml de ulei esențial de jojoba (Simmondsia chinensis)
 • 5 picături de ulei esențial de paciuli (Pogostemon cablin)
 • 7 picături de ulei esențial de vetiver (Vetiveria zizanioides)
 • 8 picături de ulei esențial de portocală dulce (Citrus sinensis)

Instrucțiuni:

Adaugă întâi uleiul de jojoba în sticluța cu aplicator tip roll-on. Adaugă picăturile potrivite din fiecare din celelalte uleiuri esențiale. Fixează aplicatorul strâns. Înșurubează capacul și agită bine.

Aplică cu roll-onul o cantitate mică din amestec pe încheieturi. Aplică-l de fiecare dată când simți nevoia.

Atenție: Dacă apar iritații ale pielii, nu îl mai folosi.

Toate aceste produse cosmetice homemade pe bază de uleiuri esențiale trebuie păstrate în locuri răcoroase, ferite de lumină.

Cosmeticele pe bază de apă trebuie utilizate în 1-2 săptămâni.

Ce părere ai? Care e produsul cosmetic homemade de aromaterapie care te atrage cel mai mult și ți-ai dori să îl folosești? Ai făcut până acum cosmetice cu uleiuri esențiale acasă? Scrie-ne în comentarii părerea ta!