Cum arată rochiile de mireasă și costumele de mire tradiționale în zone diferite ale lumii.

Când te gândești la o nuntă în general, primul gând în ceea ce privește costumația mirilor este rochia de mireasă albă și costumul de mire tip tuxedo. Nu e nimic în neregulă cu aceste costumații, însă în acest timp, în lume, încă se mai respectă unele tradiții, în care cuplurile logodite nu urmează această „regulă”. În realitate, în nenumărate culturi ale lumii, ținutele de nuntă tradiționale arată mult mai diferit de cele de la noi, contemporane. Prea puține de fapt urmează acest look de nuntă bazat pe conceptul vestic de haine ceremoniale de nuntă.

Deși multe femei din întreaga lume aleg o rochie albă de mireasă și mulți bărbați se îmbracă în costum de mire, tradițional vorbind, hainele de nuntă ale mirelui și miresei au arătat mult mai diferit de-a lungul istoriei pe întregul Glob. De exemplu, în India, femeile poartă adesea ca mirese un sari de culoare roșu-purpuriu. Unele cupluri din Ghana optează, în schimb, pentru culori deschise, dar cu imprimeuri puternice. Iar mirii din Scoția poartă de regulă kilt – celebra „fustă” scoțiană tradițională.  Bărbații japonezi își pun pe ei kimono-ul, la nunta proprie.

Așadar, m-am gândit să urmăresc puțin, la început din pură curiozitate mai ales, să văd cum se îmbracă la nuntă mirii și miresele în alte culturi de ale noastre, să vedem cât de diferite sunt costumele tradiționale de mire și mireasă pe întreg mapamondul. Iată mai jos cum își sărbătoresc oameni din culturi diferite de prin toată lumea ceremonia matrimonială la nivel de îmbrăcăminte. Unele costumații tradiționale de mire și mireasă din lume sunt de-a dreptul fascinante: moda îmbrăcămintei de nuntă în lume este un subiect cu adevărat surprinzător.

Costumele de mire și rochia de mireasă în India

În India, miresele poartă de regulă roșu, ceea ce reprezintă răsăritul soarelui și Marte — planeta asociată cu mariajul. Se crede că aceste simboluri sunt și cele care aduc inclusiv fertilitate și prosperitate.

costumatii de nunta in India

Cum se îmbracă mirele și mireasa în Japonia?

În timpul unei ceremonii tradiționale de nuntă în Japonia, de regulă mireasa poartă un kimono alb denumit uchikake. Și mirele poartă, de asemenea, un kimono, precum și niște hakama, un fel de pantaloni pliați, și un haori, care seamănă cu o jachetă.

Ambele costumații tradiționale japoneze pentru nuntă, atât pentru mire, cât și pentru mireasă, sunt deosebite și fascinante.

costume japoneze de nunta

Costumația tradițională de nuntă în Ghana

Cuplurile matrimoniale din Ghana poartă adesea o ținută ceremonială de nuntă asortată, chiar din același material, cu același imprimeu. Create din kente (un tip de material din lână toarsă manual în Ghana), trăsăturile de bază ale outfiturilor sunt cu patternuri și design foarte colorat, în culori vii, puternice și pline de viață. Sărbătoresc astfel viața.

costume de nunta in Ghana

Ce poartă la nuntă mirele și mireasa din Indonezia?

Pentru ceremoniile de nuntă tradiționale din Jakarta, mirii și miresele indonezieni tind să se acopere în bijuterii aurii strălucitoare, pentru un look foarte regal. Ideea acestora este să egaleze sau să depășească, cel puțin în ziua nunții, condiția de rege și regină.

cum se imbraca mirele si mireasa in Indonezia

Mirele și mireasa în Polonia

În Łowicz, un orășel foarte tradițional și plin de farmec din centrul Poloniei, costumațiile tradiționale de mireasă includ un o pălărie și, eventual, un „voal” speciale, care au propria lor ceremonie (numită “oczepiny”) – o ceremonie care se desfășoară în cadrul slujbei de nuntă efectiv.

Costumația este și ea foarte remarcabilă, cu motive folclorice florale, pline de viață și voie bună.

mire si mireasa in centrul Polonia

China și costumele de nuntă

La nunțile chinezești tradiționale, miresele și mirii optează adesea pentru ținute roșii, pentru că din punct de vedere tradițional, culoarea roșu simbolizează în mod norocos dragostea și prosperitatea.

tinutele traditionale de nunta in China

Costumații tradiționale de mire și mireasă în Portugalia

Miresele portugheze poartă în mod tradițional o tunică împodobită cu bijuterii filigranate. Mirii poartă de obicei un costum de culoare închisă, o cămașă albă și o pălărie.

costumatie de mireasa si mire in portugalia

Ce poartă miresele în Estonia?

Multe viitoare mirese în Estonia urmează o tradiție străveche care le dictează să poarte o coroniță pe cap asortată de obicei cu rochii cu motive etno foarte colorate.

cum se imbraca mireasa in estonia

Cum se îmbracă mirii în Peru?

La nunțile peruviene, culoarea este regină. Femeile poartă polleras de culoare deschisă (fuste de lână lucrată manual) și bărbații poartă niște podoabe capilare/veștminte pe cap. Atât mirele, cât și mireasa poartă de asemenea pelerine sau poncho tradiționale peste portul lor.

nunta in peru cum se imbraca traditional

Nunta tradițională în Sri Lanka: ce se poartă

Mireasa din Sri Lanka poartă un sari și o podoapă de cap numită Nalapata. Mirele va purta o pălărie în 4 colțuri, o jachetă din catifea și un mul anduma – o bucată de material alb, lung, înfășurat în jurul taliei.

costume de nunta traditionale in sri lanka

Nuntă specifică din Hawaii

Atât miresele cât și mirii din Hawaii poartă ghirlande colorate din flori în jurul gâtului. În plus, viitoarele mirese poartă de obicei rochii lungi, albe, pe când mirii poartă de regulă cămăși albe largi și pantaloni lejeri asortați.

cum se imbraca mirele si mireasa in hawaii

Mirele în Scoția: portul tradițional

În Scoția, un mire poartă de regulă un kilt tradițional, peste care adaugă în partea de sus o jachetă, o cămașă și o cravată. Pentru a rezolva lipsa de buzunare, adaugă la acest outfit un sporran – un fel de geantă micuță cu un singur buzunar.

nunta traditionala in scotia

Mireasa și mirele în Nigeria

În Nigeria, miresele și mirii poartă adesea ținute de nuntă coordonate prin culoare. O mireasă tradițională poartă o gele înfășurată în jurul capului, pe când ginerele va adăuga fila abeti aja, un fel de pălărie din material textil cu detalii în formă de “urechi de câine”.

nunta in nigeria cum se imbraca mirele si mireasa

Nunta ortodoxă în Grecia

La nunțile ortodoxe în Grecia, preotul care oficializează slujba plasează coroane (numite stefana)  pe capetele miresei și ale mirelui. Această coroană stefana este unită adesea printr-o panglică, reprezentând unitatea din proaspăt căsătoritul cuplu.

nunta ortodoxa in Grecia

Cum sunt mirele și mireasa în Sardinia

În Sardinia, o mireasă care urmează tradiția va purta o rochie tradițională, atent elaborată cu motive folclorice, o jachetă din catifea și un voal lung.

cum e nunta in sardinia

Mirele și mireasa tradițională în Coreea de Sud

În Coreea de Sud, cuplurile matrimoniale poartă ținute tradiționale desemnate ca hanbok. Un hanbok de mireasă sud-coreeană include o fustă înfășurată de jur-împrejur și o scurtă jachetă cu mâneci lungi (cunoscută ca “chima-jeogori”). Un hanbok de mire sud-coreean e compus dintr-o jachetă scurtă (“durumagi”) și pantaloni largi, confortabili (“baji”).

nunta traditionala in coreea de sud

Ținuta miresei în Norvegia

Deși multe mirese în Norvegia optează pentru rochii albe de nuntă, moderne, multe încă aleg să poarte bunads, sau rochii tradiționale cu motive folclorice.

costume de nunta traditionale in Norvegia pentru mire si mireasa

Mireasa din Kosovo

Poporul nomad Gorani din Kosovo (în prezent), care reprezintă slavi musulmani, obișnuia să petreacă o săptămână întreagă pentru a celebra o nuntă. În prezent însă, se spune că o nuntă durează la ei în jur de 3 zile. În acest timp, au loc nenumărate celebrări și comemorări tradiționale care se învârt în jurul ideii de „identitate etnică”.

mireasa traditionala din kosovo

Costumația de mire și mireasă în Mongolia

Miresele și mirii la nunțile tradiționale din Mongolia poartă ceea ce se numește “deel”. Acolo, există deels pentru purtare zilnică – haine tip costume tradiționale, iar cele care sunt purtate de secole, cu valoare etnică în timp, sunt rezervate de regulă pentru nunți și sărbători.

costumatia traditionala de nunta in Mongolia