Culoarea anului 2019 – corai viu (în engleză, Living Coral) este o nuanță vioaie, jucăușă, optimistă și simbolizează o mai mare grijă pentru natură, mediu.
Culoarea anului 2019 a fost deja aleasă de ceva vreme, de către Institutul Pantone, ca fiind coraiul viu sau Living Coral, o nuanță care amintește de fascinanta lume subacvatică a peștilor exotici și a coralului roz. Este o culoare a piersicii parfumate, a copilăriei a rozului somon. În codurile cromatice ale Pantone, nuanţa corai cu irizaţii aurii – pe care o vom vedea constant în 2019, este Pantone 16-456.
Cum e coraiul viu – culoarea anului 2019?
Dar compania Pantone, responsabilă încă din 2000 cu alegerea tonului de culoare reprezentativ pentru anul următor, în industriile importante (modă, mobilier, decorațiuni, vopseluri, tehnologie, branding și publicitate etc.), an de an, a ales de câteva luni pentru 2019 nuanța corai. Dovadă stă faptul că pe podiumurile de modă, în articolele pentru casă și decor, dar și în produsele de make up sau jucării, ori în online, s-a impus deja ca specifică această culoare.
Culoarea corai, adesea cu irizații aurii, e diferită de Ultraviolet – culoarea anului care e pe cale să treacă – una rece și întunecată. Aceasta e vioaie, plină de dinamism și invită la reconectarea cu natura, cu lumea subacvatică, cu copilăria, cu florile și fructele! De altfel, reprezentanții Pantone au declarat că influența de anul acesta asupra tonului de culoare reprezentativ în 2019 a fost mediul înconjurător, natura și, în special, oceanul și universul pe care îl adăpostește.
Cum a fost ales coraiul viu „Living Coral” drept ton de culoare al anului viitor de către Pantone?
Coralul sau coraiul viu (engl. „Living Coral”) este o culoare optimistă, vioaie, ludică, amintind de copilărie. Între portocaliu și piersiciu, culoarea anului 2019 denotă perfect nuanța coralului viu și, implicit, o mai mare nevoie de grijă pentru natură:
„Am avut în minte frumuseţea pe care o vedem în natură şi importanţa ocrotirii mediului. Gândiţi-vă la recifele de corali care adăpostesc şi susţin viaţa marină şi iată că încep să dispară”, a declarat Laurie Pressman, vicepreşedinte al unei unităţi Pantone. Pressman a mai explicat faptul că alegerea anuală făcută de Pantone nu este o previziune a trendului: „Este o reflecţie a ceea ce se întâmplă. Este un simbol a ceea ce se întâmplă în cultură la un moment dat”, conform Digi24.ro.
Compania americană Pantone, specializată în producţia de lacuri şi vopsele, dezvăluie încă din anul 2000, anual, nuanţa sau culoarea care va fi favorizată în următoarele 12 luni în industriile modei, obiectelor decorative, produselor cosmetice și nu numai.
Alegerea nu este una la întâmplare, întrucât institutul analizează influența culorilor în ultimii ani în toate industriile de bază, tehnologice și de marketing, pentru a putea impune ca simbolică o culoare pentru anul ce urmează să vină. Ba chiar tonul cromatic reprezentativ pentru anul respectiv poate impune inclusiv opțiunile oamenilor pentru destinațiile de vacanțe pe întregul Glob. 😉
cum plm traduci tu coral cu corai….ia vezi pe google translate…. bine ca ai site…..
În terminologia specifică, „corai” e o culoare, e tocmai nuanța coralului și culoarea desemnată mai sus, vine din franceză, din substantivul „corail” care înseamnă exact „coral”, ca în engleză. Corai a ajuns în română din franceză și desemnează culoarea coralului roșu, care, btw, începe să dispară, din cauza „grijei” pe care am purtat-o, ca omenire, mediului înconjurător și Planetei.
Tocmai de-aia am site, că nu văd doar înainte, mai citesc și altele pe lângă și nu iau de bună doar un tool ca Google Translate; mai încerc să și procesez lucrurile din afara celor date de-a gata, de pe net. Ceea ce te sfătuiesc și pe tine, înainte de a arunca vorbele… gratuit. Poate reușești să afli ceva nou sau să faci ceva constructiv în timpul ăla.