Culorile anului 2016 sunt două culori pastel: roz Quartz delicat si bleu ciel – bleu Serenity.

În fiecare an, Institutul Culorilor Pantone alege câte o culoare reprezentativă pentru anul ce urmează să vină. Anul acesta, reprezentativă a fost culoarea Marsala – o culoare pământie între bordo și maro, foarte elegantă și îndrăgită de cât mai multe persoane, fiind purtată nu doar de către femei, ci și de către bărbați. E culoarea vinului învechit de Marsala, de aici și denumirea. Pentru anul 2016, Pantone s-a decis cu greu asupra unei singure culori, așa că anul viitor ne vor reprezenta, de fapt, două culori pastelate: rozul deschis pudrat spre nuderoz Quartz precum cuartul roz de fapt (acea piatra semipretioasa foarte raspandita) și bleul ciel – bleu deschis Serenity. Anunțul tocmai a fost făcut astăzi.

Cele două nuanțe pastelate de roz, respectiv bleu,reprezintă „fluiditatea de gen”, după cum susțin cei de la Pantone (fiecare reprezintă, de altfel, femeia, respectiv bărbatul, principiile feminin, respectiv masculin deci) și, personal, îmi amintesc de copilărie: ba de culoarea de vată de zahăr ori bezele – culori care mai sunt numite tip cotton candy, dar și de combinația mea preferată de culori – întotdeauna mi se părea interesantă combinarea de bleu cu acest roz pal, mai ales când coloram prințese – foloseam acestroz pentru  colora pielea, iar bleul pentru unele rochii. 🙂 Ambele sunt niște culori liniștitoare, iar, împreună, conferă și mai multă pace și calm. Codul oficial al celor două culori este Pantone 13-1520, pentru roz Quartz și Pantone 15-3919 – pentru bleu Serenity.

Rozul Quartz este un ton de culoare persuasiv, deși delicat și aparent, inocent. Exprimă compasiune și pace. Bleu Serenity este aerat, precum expansiunea cerului de deasupra noastră, fiind o culoare ușoară, lejeră, ușor de combinat chiar cu rozul Quartz. Acest bleu relaxează chiar și în vremuri tulburi. Sunt culori ale copilăriei ambele și sunt o plăcere pentru ochi, așa că e ideal să le porți și la locul de muncă. De fapt, s-ar putea să spună lumea despre ele că sunt culori de copii, însă acesta este și unul dintre motivele pentru care au fost alese: pentru a provoca asocierile care se fac de regulă între cele două culori și gen (să inducă, așadar, cum ziceam, o oarecare fluiditate între genuri: rozul să nu mai fie neapărat pentru fetițe, iar bleul pentru băieței). 🙂 O abordare unilaterală a acestor două culori corespunde cu mișcările care au loc în societate în momentul actual în ceea ce privește egalitatea dintre sexe și fluiditatea ideii de gen. O culoare trebuie purtată nu pentru o etichetare, ci drept o formă de expresie. Așadar, alegerea celor două culori s-a făcut pentru acea generație care e prea puțin preocupată de etichetări, de faptul că e judecată.

Voi ce părere aveți de această alegere? Vă plac cele două nuanțe de culori, alese drept culori reprezentative pentru 2016? 🙂 Pe care a-ți purta-o oricând?

Anyways, să ne așteptăm să vedem aceste nuanțe peste tot anul viitor. 🙂 Și eu care mă gândeam ca la anul să-mi vopsesc pereții camerei în culoarea aceasta de roz pal sau cenușă de trandafir deschis… Se pare că am intuit bine. O pot decora și cu elemente de culoare bleu serenity. 😉

roz quartz si bleu serenity culorile anului 2016