Chiar dacă o mare parte din lume este încă blocată între limitele proprii, cu ocazia Bicentenarului Louis 200, am vrea să ne uităm puțin în trecut, la viața inspirațională a lui Louis Vuitton și extraordinara lui călătorie în a deveni unul dintre cei mai remarcabili designeri de valize din lume, din toate timpurile.

Născut pe 4 August 1821 în Anchay, un cătun înconjurat de păduri și munți din regiunea Jura din Franța, într-o familie de tâmplari și morari de cinci generații, care își cultiva totodată și propriul pământ, Louis Vuitton avea doar 13 ani când și-a părăsit orașul natal.

Ajungând pe jos la Paris, într-o călătorie de doi ani și aproximativ 470 km, în mijlocul Revoluției Industriale, în 1837, a fost luat ca ucenic la renumitul producător de valize și genți de călătorie Romain Maréchal.

Cum s-a născut brandul Louis Vuitton și cum continuă și astăzi – cel mai puternic dintotdeauna în domeniul valizelor

După ani buni de perfecționare a abilităților sale și de construire a reputației proprii ca unul dintre cei mai buni meșteri din domeniul său, Louis și-a fondat propria casă Maison, în 1854, la nr. 4 pe Rue Neuve des Capucines, în inima cartierului Place Vendôme, unde au fost înființate toate marile case de modă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Fiind în relații foarte strânse cu Charles Frederick Worth, fondatorul conceptului de Haute Couture parizian, și fiind desemnat ca producătorul de valize și genți de călătorie al împărătesei Eugénie, Louis Vuitton a înțeles rapid revoluția care avea loc în domeniul transportului și a prevăzut repercusiunile acesteia asupra domeniului bagajelor.

Ca artist vizionar, a reinventat moda valizelor și a geamantanelor. La finele anilor 1850, a creat Gris Trianon, o pânză acoperită care făcea geanta de călătorie impermeabilă și care transforma complet forma geamantanului, dotându-l cu un capac plat.

Această pânză folosită în gențile de călătorie a evoluat constant, nu doar din motive tehnice sau estetice, ci totodată pentru a face față numeroșilor săi falsificatori.

În 1888, pânza Damier, care utiliza pentru prima dată numele Vuitton în semnătura sa exterioară, a înlocuit pânza dungată lansată în 1872, excesiv de imitată.

O fază crucială e reprezentată de momentul care l-a determinat pe Georges Vuitton, în 1896, să combine inițialele tatălui său cu celebrele imprimeuri geometrice și florale, creând legendara pânză Monogram, care încă reprezintă un simbol major al Casei.

Louis Vuitton a fost un inventator deștept, capabil să-și adapteze materialele la funcționalitatea obiectului. A înregistrat patentul pentru fiecare inovație tehnologică sau tipologică la care a dat naștere în atelierul Asnières, începând cu 1859.

În anii 1890, pânza a fost folosită alături de piele și chiar aluminiu. La finele secolului 19, Casa a creat primele genți suple, strămoși ale genții de mână și precursoare ale simbolurilor actuale, din colecțiile Icon.

Până atunci, Louis Vuitton atinsese deja faima internațională, pavându-și calea spre deschiderea primului său magazin în afara Franței, la Londra, în 1885.

După ce a acumulat o expertiză substanțială și un savoir-faire prețios, de lăsat moștenire generațiilor viitoare, Louis Vuitton a murit în 1892, într-un plin spirit al inovației perpetue, constant în serviciul domeniului călătoriilor.

Louis 200: celebrarea bicentenarului

Din modelele sale revoluționare de geamantane, se mai regăsesc și azi elemente ale savoir-faire-ului inițial al lui Louis Vuitton, în rându genților de mână inclusiv.

Nimic din colecțiile actuale nu contenește să venereze creatorul și operele sale inițiale, pioniere; toate continuă să reflecte personalitatea extraordinară a vizionarului Louis Vuitton, chiar de la începuturile sale în domeniul valizelor.

În următoarele câteva luni, Louis 200 va evoca viața și moștenirea aventurosului antreprenor, designer inovator Louis Vuitton – în diferite medii și înfățișând colaborări din întreaga lume ale faimoasei case de modă.

Va exista un joc video cu NFT embed; ferestre ale magazinelor LV care vor înfățișa simbolicul geamantan Louis Vuitton, ca vas reimaginat de către 200 de contributori excepționali; un triptic de mari dimensiuni, pictat de Alex Katz; un roman ficționalizat de către scriitoarea franceză Caroline Bongrand despre viața și intențiile lui Louis, publicată de editura Gallimard și disponibilă în franceză și engleză din octombrie; precum și „Looking for Louis”, un documentar fără precedent care retrasează povestea tânărului pionier.

Disponibil pe platformele de streaming, documentarul va pune în lumină pe creatorul Louis Vuitton, de la umilele sale începuturi până la moștenirea sa durabilă.

Louis 200 transcende tributul obișnuit. Reprezintă transmiterea călătoriei lui Louis ca o experiență colectivă, la care face față publicul; un catalizator pentru inspirație nesfârșită.

Louis: The Game poate fi descărcat din App Store pentru iPhone și Google Play pentru sistemele Android. Între timp, 200 Louis, ferestrele de sărbătoare, aniversare, care vor fi dezvăluite în întreaga rețea de magazine, reflectă cum 200 de talente din diverse discipline și cu backgrounduri diferite l-au interpretat individual pe Louis, un om al cărui nume este sinonim cu o calitate și un savoir-faire de neegalat.

Ambele aceste activări inițiale, romanul și documentarul vor fi urmate de altele de-a lungul finalului de an 2021.

“Deținând spiritul de pionier al lui Louis, inovația definește istoria Louis Vuitton și ne avansează perpetuu spre viitor. Prin inițiativele brizante și dinamice Louis 200, putem aprecia cum Louis este o figură a timpului său – și al nostru.”

– Michael Burke, Chairman & CEO, Louis Vuitton

Surse foto – main: Pexels/Anne R;  Penabeckie/Pixabay