Folosește trucurile experților ca să stăpânești arta tușului de ochi. Află cum alegi cel mai potrivit tuș pentru forma ochilor tăi și cum trasezi linia de cat-eye perfectă!

Dacă mereu ai admirat lookul minunat pe care-l creează femeile cu acel cat-eye prin tușul de ochi, dar ai avut probleme să îl recreezi și tu acasă, află că nu ești singura.

Tușul de ochi este unul dintre bazele machiajului și poate crea multă confuzie. Iar perfecționarea tehnicii de aplicare sau alegerea formulei care să funcționeze cel mai bine pentru tine poate să dureze ceva și să necesite multe încercări, cu rezultate nu mereu pe măsura așteptărilor.

În încercarea mea de a-mi perfecționa arta aplicării tușului de ochi odată pentru totdeauna, am citit, urmărit și consultat sfaturile mai multor specialiști. O mare parte dintre ei au transmis chestii de bază, dar foarte utile, pe care mulți le sărim când vrem să ne perfecționăm în ceva – mare greșeală! Alții oferă ponturi foarte prețioase, din culisele meseriei lor.

Hai să stăpânim toate așa cum trebuie arta tușului de ochi și să nu ne mai temem de aplicarea lui!

Cel mai bun tuș pentru forma ochiului tău

Fie că preferăm o linie naturală, grafică sau tip „codiță”/„aripă” a tușului de ochi, majoritatea dintre noi gravitează în mod natural în jurul unui anumit stil în pofida altuia. E normal. Dar avem multe persoane care se simt intimidate de astfel de tehnici de machiaj și nu sunt convinse că li se potrivește formei ochilor lor.

Multe dintre noi chiar primim această „sentință” când suntem machiate de către un makeup artist sau cineva în domeniu: nu ni se potrivește tușul de ochi. Dar sunt mulți specialiști care spun mai degrabă contrariul: „Oricine poate să se machieze cu tuș e ochi”.

Apoi, unele tipuri de codiță de ochi cu tuș pot flata mai mult forma ochiului tău, dar asta nu înseamnă că alte stiluri nu pot fi încercate și că ar trebui să stai departe de ele.

S-ar putea însă, într-adevăr, să fie nevoie ca fiecare dintre noi să trebuiască să ne facem diferit linia de tuș. Ar trebui ca fiecare ochi să fie tratat ca și cum ar avea „fața” lui, diferită de a oricui altcuiva, dar diferită inclusiv de celălalt ochi propriu.

tușul potrivit după tipul ochiului

De exemplu, dacă unul dintre ochii tăi este puțin mai „căzut” ca formă, iar celălalt e puțin mai sus, nu te concentra să îi faci să se potrivească între ei. Concentrează-te doar asupra a ceea ce fiecare ochi are nevoie. Iar ochii cu pleoapă superioară mare, care apasă pe ochi (în engl. „hooded eyes”), de cealaltă parte, pot fi mai „neastâmpărați” și se pot bucura de linii de tuș mult mai distractive și originale.

  • Dacă ai ochii apropiați, vei avea nevoie de un look cu o linie tip „aripă dublă”. Aceasta va atrage atenția asupra codițelor ochilor și mai puțin asupra apropierii dintre ochi. Ei vor părea mai îndepărtați. Dublezi codița, dublezi efectul…
  • Persoanele cu ochii căzuți pot găsi codițele cu tuș de ochi cu adevărat frustrante. Dacă te bazezi pe o formă de cat-eye obișnuită, s-ar putea să le exagerezi forma căzută. Cea mai simplă tehnică pentru a „ridica” ochiul e să rămâi la a aplica linia de tuș cât mai subțire, pe linia cea mai de jos a genelor. Urmează linia naturală și extinde mica „aripă” direct în sus.

linia de tuș subțire pentru ochii căzuți

  • Ochii acoperiți de pleoapa de sus au nevoie de o linie de tuș groasă care să-i ridice și să îi deschidă. Desenează o linie de la colțul ochiului tău până spre osul sprâncenei și unește-o folosind o linie de creion kohl peste linia de jos, exterioară, a genelor, pentru a crea un efect perfect de aripă ridicată.
  • Ochii mari sau rotunzi: Dacă ești bucuroasa posesoare a unor ochi ca de Bambi, folosește mai degrabă un creion de ochi pe linia conjunctivă a ochiului decât un tuș lichid pe pleoapa superioară. Trasând linia conjunctivă, vei accentua forma ochilor. Este o tehnică utilă și dacă ai ochii îndepărtați, întrucât va atrage atenția astfel asupra colțului interior.
  • Ochii mici și ochii tip monolid: nu ai nevoie decât de o linie foarte simplă pentru a sublinia forma. Nu vrei orice ar fi prea „greu” pentru ochi; altfel, ai putea risca să faci ochii să pară mai mici. Ai nevoie doar de o linie fină, o „codiță” subțire pe pleoapa superioară.
    Trasează linia de tuș direct peste pleoapă și extinde linia până la capătul sprâncenei.

Dacă adaugi puțină dramă precum o culoare metalică sau sclipici pe linia de sus a ochiului ai o metodă grozavă să îi deschizi mai mult și să atragi atenția asupra genelor de sus. Aplică peste tușul negru lichid sau peste creionul dermatograf astfel de efecte. Așa completezi lookul acesta pentru ochii mici.

Ca să intensifici, buclează genele și acoperă-le cu multă mascara sau cu gene false.

  • Ochii migdalați: orice merge cu această formă clasică. Subliniază colțurile interioare și urmează linia genelor naturale. Ochii migdalați au deja suficientă lungime, dar o mică sclipire la colțurile exterioare îi deschide cu adevărat.

Formula de tuș potrivită formei ochiului tău

Gel, cremă, lichid, cariocă, oh boy! Cu atâtea formule de tuș, să-l găsești pe cel potrivit pleoapelor tale poate necesita multe încercări, multe greșeli.  Cu mai multă practică, s-ar putea să afli că preferi o anumită textură asupra celeilalte, sau să descoperi că o formulă pe bază de gel e mai ușor de aplicat decât un tuș lichid.

Și vârsta ta poate influența tipul de tuș pentru ochi potrivit ție. De pildă, mulți makeup artiști sugerează o formulă mult mai „fluidă și maleabilă” pentru pielea matură și o variantă mai densă pentru pielea tânără.

Sau, și mai bine, poți să-ți faci propriul eyeliner acasă, precum am citit la unii specialiști. Uite o tehnică:

  1. Ia un fard de pleoape – oricare, ține de alegerea ta. Și un spray de fixare a machiajului cu glicerină în el.
  2. Cu o pensulă de machiaj, amestecă puțină pudră de fard de ochi cu un puf de spray de fixare a machiajului până când obții o pastă.
  3. Joacă-te puțin cu cantitățile și amestecul până când ajungi la consistența de tuș de ochi potrivită pentru tine. Acum distrează-te!
  4. Notă: Fardurile de ochi cu mică se transformă în alb de obicei când adaugi agent de amestecare precum spray de fixare a machiajului. Așadar, fii atentă la ingrediente înainte de a începe.

Tușul de ochi lichid e grozav pentru a crea un ochi curat și bine definit și e mereu la modă.

Tuș de ochi Lancôme Grandiose Liner: cel mai potrivit pentru ochii migdalați

Lancôme restabilește regulile pentru noul eyeliner perfect: Grandiôse Liner are o mobilitate revoluționară, este flexibil la 35° și are o pensulă tip cariocă numai bună pentru aplicarea sa pe ochii migdalați.

De fapt, acest tuș se ajustează pe conturul fiecărui tip de ochi, fiind unic și revoluționar. Iar cu el vei reuși să creezi perfect codițele porivite formei de migdală.

tuș lichid lancome grandiose liner

Tuș gel de aplicat cu pensula Illamasqua Precision Gel Liner: pentru ochii mari

Ca să pui în evidență ochii mari cu un cat-eye, ai nevoie să urmezi linia genelor cu niște linii trasate cu generozitate, chiar exagerate în colțurile exterioare ale ochilor. Doar așa îi vei putea face să pară de felină.

Pentru mai multă precizie, ai putea să te ajuți de bandă de scoci în partea de jos a cozii ochiului. Plaseaz-o în unghiul dorit și folosește-o pentru a te ghida.

Iar ca linia de tuș să fie într-adevăr generoasă de fiecare dată, ai nevoie de o cantitate suficientă de tuș, ca să exersezi inclusiv precizia pe ochii tăi mari. De aceea, credem că cel mai potrivit tuș pentru ochii mari e acest Illamasqua Precision Gel Liner, pe care să-l aplici cu o pensulă specială de aplicare a eyelinerului.

illamasqua precision gel liner

Tuș tip creion automatic Revlon ColorStay 2-in-1 Angled Kajal cu pensulă lată de aplicare tip smudger: potrivit pentru ochii îndepărtați

Beneficiul ochilor îndepărtați constă în faptul că poți exagera linia de tuș înspre colțurile interne ale ochilor fără să faci ochii să pară mici.

Dacă folosești un creion de ochi cu mină moale pentru efect de tuș, te asiguri că linia e precis trasată și nici nu se va întinde. Iar dacă ai și o pensulă pentru întindere mai amplă a tușului și a liniei, poți crea un efect de smoky și o privire mult mai profundă.

Iar pentru un astfel de look, nimic nu se potrivește mai bine decât tușul tip creion automatic Revlon ColorStay 2-in-1 Angled Kajal cu pensulă lată de aplicare. Acesta oferă o atingere delicată, rezistentă la apă, ceea ce îl face și mai util. 🙂

Creion de ochi automatic tip tuș eyeliner cu pensulă Revlon ColorStay 2-in-1 Angled Kajal

Totodată, ai posibilitatea de a transforma machiajul simplu în machiaj smoky, cu ajutorul lui. Mina special concepută te ajută să trasezi un contur pronunțat, iar periuța din capătul creionuui te ajută la stilizare.

Poți să trasezi atât o linie amplă și groasă, folosită pe lățimea ei, iar oblic, te ajută să obții celebrele codițe. Este și un produs foarte bun ca preț, așa că nu mai ai nicio scuză.

Tuș tip cariocă: cel mai bun pentru ochii apropiați

Ca să creezi impresia pentru ochii apropiați că sunt mai îndepărtați, ține tușul super fin și apropiat de la colțurile interioare până la mijlocul ochiului, atât pe partea superioară cât și inferioară a genelor.

Apoi îngroașă linia de la mijlocul ochilor până la colțul exterior, extinzând-o într-o aripă/codiță care se sfârșește în linie armonică cu sprâncenele.

Ca să îți iasă linia bine, ca de pictură, ai nevoie de precizie și ușurință în direcționarea „ustensilei” de bază. Și ce poate fi mai ușor de manevrat în trasarea liniilor de desen dacă nu o… cariocă? Alege mai ales  și pentru eyelinerul tău varianta tip cariocă.

Îți recomand tușul de ochi tip cariocă Douglas Felt Tip Waterproof Eyeliner. Cu el obții un aspect spectaculos al machiajului, pentru că permite crearea de linii precise, fără efort. Formula sa specială are capacitatea de a rezista o perioadă îndelungată pe ploapă, fără a se întinde. Excelent pentru întreaga zi!

tuș tip cariocă Douglas

Tuș lichid clasic NYX Professional Makeup Matte Liquid: alege-l pentru pleoape căzute

Problema aici e că inclusiv cel mai bun eyeliner se poate adesea transfera sau se poate întinde urât pe pleoapele superioare. Trucul e să ții linia foarte subțire și strânsă pe linia genelor.

Aplică apoi pudră translucentă / transparentă peste tuș și pleoapă pentru a îndepărta orice exces de umiditate, apoi trasează din nou o linie de tuș pentru intensitate.

Alege un tuș lichid cu aplicator clasic, cu pensulă cu vârf foarte subțire, precum NYX Professional Makeup Matte Liquid cu efect mat.

NYX Professional Makeup Matte Liquid tuș lichid pentru ochi, cu efect mat

Trucuri de aplicare a eyelinerului

Nu există o metodă potrivită sau greșită de aplicare a eyelinerului, dar sunt unele trucuri în meseria de makeup artist care te vor ajuta să creezi un look profesional. Iată-le:

  • Urmărește linia sprâncenelor: pentru o linie clasică, ușor de creat, urmează forma sprâncenei tale. Ține tușul în sus, înspre coada sprâncenei tale, fără însă să o atingi, de fapt.
  • Relaxează-te! Trebuie să-ți relaxezi ochii ca și cum ar urma să adormi, dar ai grijă totuși să nu te apuce somnul! 🙂
  • Formule diferite necesită tehnici diferite: Dacă îți creezi propriul eyeliner în formulă lichidă sau pudrată, lucrează rapid dacă poți, întrucât pasta se va usca în câteva minute. Ai nevoie de mai mult timp? Poți oricând să mai adaugi puțin lichid ca să revigorezi consistența pastei create. Tușurile lichide, pe de altă parte, necesită o metodă de abordare mult mai înceată.
  • Fă ceea ce funcționează pentru tine: dacă ai găsit deja o tehnică de alicare a tușului care fncționează pentru tine, deși e diferită de toate tehnicile convenționale, dar arată mereu frumos, păstreaz-o!
  • Nu-ți fie teamă să o iei puțin razna 🙂 : Cu toții ne uităm în oglindă într-un anumit mod, dar partea distractivă e că uităm că alții ne privesc și când ne uităm în jos sau într-o parte. Și asta e ceva super tare pentru a avea puțină surpriză sau pentru a observa ceva ce tu nu vezi.

Tu cum folosești tușul de ochi? Ce tuș preferi și e potrivit pentru tine? Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii. Părerea ta e cea mai importantă pentru noi!

Surse foto preluate: Pexels/dominikagregus; Pexels/Min An; Pexels/Tomas; Pexels / Sebastian Libuda; Pexels/Dominika Roseclay