Ce urmărești când alegi un salon de manichiură/pedichiură igienic și cum să le eviți pe cele nesigure: reguli de bază înainte să mergi să îți faci unghiile.

Să mergi la saloanele de manichiură și să ai unghiile mereu bine făcute este adesea cea mai rapidă, cea mai eficientă ca timp și rapidă metodă de a avea mâini perfecte, superbe. Totuși, e foarte important pentru tine să știi cum să eviți saloanele de manichiură neigienice, înainte de a alege unul pentru a-ți face unghiile.

Faza e că igiena este un factor extrem de important pe care trebuie să îl iei în considerare înainte de a alege un anumit salon de manichiură. În caz contrar, riști să contactezi vreuna din bolile cu transmitere, doar pentru că vrei să ai unghii drăguțe!

Totuși, asta nu înseamnă că nu ar trebui să nu te mai duci deloc la vreun salon de manichiură. Dacă ții cont de câțiva pași de prevenție, poți să alegi un salon igienic, sigur! Urmărește mai jos câteva reguli de bază atunci când alegi un anumit salon de manichiură! Pentru că paza bună trece primejdia rea. Întotdeauna.

Documentează-te despre salonul de manichiură respectiv!

Primul lucru și chiar cel mai important pe care trebuie să îl faci este o documentare în online despre salonul de manichiură care prezintă interes pentru tine. Urmărește-le site-ul sau paginile de social media ca să găsești ce au mai spus fostele lor cliente despre acel loc.

Dacă vezi review-uri negative, încearcă să citești despre ce s-a întâmplat, de ce le-au primit. Vezi dacă nu cumva este ivită vreo discuție sau pusă în vreun fel problema asupra igienei acelui salon ori despre posibile riscuri de sănătate la care te-ai putea expune pășindu-le pragul. Încearcă să alegi un salon de manichiură care nu e recent ivit, ci are un oarecare istoric și suficiente feedback-uri, cât mai posibil pozitive.

Inspectează salonul de manichiură la care vrei să mergi!

Întreabă cât mai multe lucruri despre salon sau încearcă să obții răspunsuri la următoarele întrebări cu privire la siguranța salonului de manichiură la care intenționezi să mergi:

  • Urmează acel salon standardele de siguranță? Folosește lichid dezinfectant sau face sterilizarea instrumentarului prin aburi sau orice modalitate termică?
  • Tu cum îți îndepărtezi bătăturile?
  • Personalul și tehnicienii în manichiură sunt obligați să poarte mănuși?
  • Au personal instruit periodic, avansat?
    Poți întreba toate aceste lucruri printr-un apel telefonic la salon sau în persoană. Licența de funcționare și avizele necesare de la Sanepid / DSP sunt o chestiune extrem de serioasă, așadar asigură-te că știi ce fel de acreditări și avize are salonul sau personalul și, de asemenea, dacă au făcută o instruire adecvată.

Aruncă o privire rapid înăuntrul salonului de manichiură!

Poți afla foarte multe tocmai din mediul în care își desfășoară activitatea salonul. Așa că mergi acolo și aruncă o privire în interior!

Verifică la fața locului gradul de curățenie al podelelor, al pereților și chiar și al tavanului. Dar, mai ales, vezi cât de curate sunt mesele și zonele de lucru în sine. Nu trebuie să descoperi pe undeva nici urmă de unghii tăiate / sărite sau rătăcite, indiferent de formă, piele moartă, mucegai (yaaacs!) sau murdărie de orice fel. Fii atentă la orice detaliu!

Vorbește cu personalul salonului de manichiură!

În etapa următoare, tot de la fața locului, inspectează cu atenție instrumentele folosite. Unghiere, forfecuțe de înlăturare a cuticulelor, pile sau orice alte instrumente necesare pentru îngrijirea unghiilor – toate trebuie să fie igienice și păstrate în pliculețe sigilate după ce sunt curățate și sterilizate.

reguli înainte să mergi la un salon de manichiură și pedichiură

Vorbește cu personalul și întreabă cum își curăță instrumentarul de lucru. Un salon care nu are nimic de ascuns ar trebui să permită personalului să răspundă la orice nelămurire a clienților sau a oricăror oameni care le trec pragul. Majoritatea folosesc lichid dezinfectant sau tratamente pe bază de aburi într-o autoclavă. În cazul în care nu utilizează niciuna din aceste metode de utilizare, e cazul să părăsești incinta pentru totdeauna!

Observă personalul în lucru la salonul de manichiură!

În cazul în care ți se pare dificil să crezi ce personalul are de spus (fie pentru că răspunsurile lor sunt ambigue, fie pentru că nu vrei să riști cu nimic), rămâi în preajma salonului de manichiură o vreme pentru a observa persoanele care lucrează în interior.

Igienizează mesele și instrumentarul între fiecare client pe care îl preiau? Cât de curați se mențin? Poartă mănuși? Se spală pe mâini între momentele de preluare a fiecărui client?

Vezi de unde sunt luate instrumentele din salonul de manichiură!

Odată ce te vei convinge că salonul de manichiură în sine este suficient de igienic, asigură-te că instrumentele și locul de unde sunt luate / unde sunt ținute sunt sterile.

Dacă ești nesigură, solicită unele noi și asta e, asigură-te că plătești la final ceva mai mult, suficient ca să se simtă și ei OK cu serviciile în plus și ca să stai și tu împăcată, și, de asemenea, data viitoare să poți să te mai bucuri acolo de un alt tratament special. Se numește „fidelizare”. Ți-ai asigurat astfel un salon igienic și pe placul ău și… toată lumea e fericită.

Nu-ți tăia cuticulele la salon!

Personalul neexperimentat de la salonul de manichiură s-ar putea să încerce să îți taie cuticulele, dar sub nicio circumstanță să permiți așa ceva! În mod natural, acest lucru presupune un risc mare de infecții, așadar procedura asta e un mare NU-NU! Chiar și dacă intenționezi să faci doar tu acest lucru, la tine acasă.

Singurul lucru pe care îl poți permite în privința cuticulelor la nivel de salon este să lași să îți fie împinse blând înspre patul unghiei cu niște ustensile special concepute pentru asta, dar doar după ce ai ținut unghiile în apă, ca să se înmoaie inclusiv cuticulele și să fie mult mai simplu de „așezat”. Și să nu te razi pe picioare chiar înainte să mergi la un salon de manichiură și pedichiură! 😉

Adu-ți la salon propriile instrumente de manichiură / pedichiură și lacul de unghii!

Aceasta este o mișcare care s-ar putea ca personalului de la salonul de manichiură să nu-i placă, dar convinge-i ca măcar să utilizeze propriul tău instrumentar de mani-pedichiură.

După ce le vei utiliza, asigură-te că sunt curate și gata de folosire pentru data viitoare când vei mai avea nevoie de ele.

Îndepărtează bătăturile în mod corect și igienic

S-ar putea ca îndepărtarea bătăturilor să fie partea ta preferată din vizita la salonul de manichiură. În orice caz, asigură-te că totuși piatra ponce care urmează a fi utilizată este curată (dacă nu ești sigură de asta, poți de asemenea să o aduci pe a ta).

Totodată, asigură-te că personalul nu utilizează un aparat de ras sau vreo soluție chimică de îndepărtare a bătăturilor. Pot fi dăunătoare pentru pielea ta, iar ultimul lucru pe care ți l-ai dori ar fi să îți infectezi picioarele sau să îți creezi răni.

Vezi cum e cădița de pedichiură / manichiură!

Înainte să mergi la manichiură sau pedichiură la orice salon, întotdeauna verifică în ce condiții arată cădița de manichiură sau de pedichiură ori tăvița în care se pregătesc unghiile înainte pentru a fi făcute.

Asigură-te că acest tip de obiecte sunt goale, curate și reumplute de față cu tine, acolo, la salon!

Mergi la salon când nu este aglomerat

S-ar putea să trebuiască să îți refaci planurile și programul, și să suni în avans salonul de manichiură ca să îți notezi zilele lor aglomerate sau ocupate (inclusiv orele).  Care este motivul? Păi mai puține zile aglomerate înseamnă mai mult timp atribuit pentru o curățare temeinică între fiecare clientă aranjată la unghii în salonul respectiv. 😀

La rândul ei, această procedură, de urmărit musai și de planificat a la carte, se traduce în final într-o experiență de salon de manichiură mult mai curat!

În final, trebuie să înțelegi riscul la care te expui când alegi să mergi la un salon de manichiură/pedichiură. Deși unghiile par să fie o parte trivială / vulgară a corpului uman, este complet posibil să te infectezi la un salon neîngrijit și neigienic cu diverse boli și virusuri ca hepatite, HIV/SIDA, stafilococi (în special cel auriu), streptococi, ciuperca piciorului ș.a.

Asigură-te așadar că ești complet la curent și informată despre riscurile mersului la un salon de manichiură / pedichiură pe cont propriu! Dar, mai ales, asigură-te că ai avut grijă să alegi un salon igienic! Fii drăguță și frumoasă, dar, mai ales, alege să fii sănătoasă și să previi cât mai bine problemele în acest sens!