Cum sa iti alegi marimea potrivita la costumul de barbati, cum sa iti alegi costumul de barbati potrivit, ce criterii sa iei in considerarecand iti cumperi costumul de barbat. Detalii despre costumul potrivit de barbat.
Probabil ai observat și tu că un costum care vine ca „turnat” unui bărbat, îl schimbă complet: ca atitudine, ca prezență. Sunt ocazii când un costum bine ales îți poate schimba viața: la un interviu de angajare, la semnarea unui contract important, la nuntă – a ta, a altora; la evenimente frumoase din viață, la întâlniri importante… Dar cum știi dacă e bine ales? Cum poți alege un costum de bărbat ca să-ți vină ca „turnat”? E simplu, indiferent de costum și de scopul cu care vrei să-l porți. Trebuie să iei în calcul câteva criterii și gata! 🙂
Un bărbat elegant, rafinat, cu maniere, trebuie neapărat să știe să-și aleagă costumul potrivit. So… 😉
Deci, ține cont neapărat de următoarele lucruri când îți alegi un costum de bărbat:
În primul rând, pentru a-ți lua un costum care să-ți vină bine pe corp, trebuie să știi să-ți alegi mărimea potrivită. În acest sens, trebuie să fii atent mai ales în ceea ce privește zona umerilor și lungimea mânecilor – la sacou și la circumferința taliei, dar și la lungimea cracului – pentru pantaloni.
Încă un lucru important și la care trebuie să fii atent – lucru pe care am observat că se întâmplă aproape în orice magazin, constă în modul în care încearcă să te „ajute” vânzătorul în magazinele cu costume pentru bărbați. Nu uita că intenția persoanei respective este să își vândă marfa. Din păcate, am observat multe situații în care spunea vânzătorul/vânzătoarea clientului că îi vine perfect un costum, când, dacă priveai din exterior, și ca necunoscător, vedeai clar de la o primă vedere că nu era deloc așa. Nu mă refer la situația când îți e prea strâmt sacoul – asta o vezi și o simți singur, căci te strânge. Mă refer la situația când costumul ți-e mai mare cu un număr (de regulă) sau un număr și jumătate chiar, când atârnă deja suficient de mult mânecile, iar umerii se vede foarte bine că sunt lăsați. Așa că… atenție! Nu vă lăsați păcăliți de anumite laude și preamăriri! 🙂 Nu în acest caz…
❤️ Citește despre:
Cum îți alegi costumul potrivit urmărind zona umerilor sacoului?
De fapt, zona umerilor de la sacoul costumului tău este unul dintre cele mai importante criterii. În primul rând, că un costum bine croit, deci bine ales sau nu, se vede din prima de la cum arată la nivelul umerilor. Acolo este și primul punct la care privesc ceilalți îmbrăcămintea ta. Pentru că, vizual vorbind, la un costum ca piesă forte de îmbrăcăminte, acolo pică privirea și ochii celorlalți: la umeri. De acolo, îți dai seama dacă un costum se potrivește sau nu ca mărime unui bărbat. Astfel, poți vedea dacă sacoul costumului este mai mare, sau mai mic, după cum stau umerii sacoului. Și tot de acolo simți asta, când pui sacoul pe tine. Orice disconfort la nivelul umerilor sacoului îți indică din prima că întregul tău costum nu are o mărime potrivită, ca și cum ai lua pe tine costumul altuia.
Să ții cont de lățimea umerilor e poate cel mai important criteriu în alegerea costumului, așadar, din moment ce e primul punct care sare în evidență la un bărbat „la patru ace”. În primul rând, zona umerilor trebuie să se potrivească perfect constituției tale: să se termine la nivelul corespunzător și să nu iasă deloc în afară. Dacă distanța dintre gulerul sacoului și cămașă este prea mare, s-ar putea să arate faptul că nu a fost croit prea bine costumul. În plus, lățimea cravatei trebuie să corespundă lățimii reverului, iar niște revere subțiri sunt mai moderne și arată mult mai bine decât reverele late, care nici nu prea mai sunt la modă.
Cum trebuie să fie gulerul sacoului de la costumul de bărbați?
La un costum bine croit și de calitate, sacoul se așază acolo unde se termină gulerul cămășii; nu trebuie să îl așezi niciodată peste cămașă, astfel încât să acopere gulerul acesteia. 😉 La fel, colțurile gulerului cămășii trebuie să stea sub reverele de la sacou. Trebuie să știi că există și cămăși special concepute pentru a fi purtate cu un costum. Acestea sunt create astfel încât gulerul lor să nu iasă de sub sacou, fiind mai late – tip wide spread / wide collar (vezi în imaginile de mai jos). Vezi mai jos cum poartă și David Beckham aceste cămăși la sacou! Foarte multe modele de cămăși de firmă pentru bărbați, tip wide spread / wide collar găsești aici.
Deci: Nu purtați vreodată, sub nicio formă și în nicio împrejurare, gulerul cămășii tras peste reverul sacoului de la costum!
CUM ÎȚI ALEGI COSTUMUL POTRIVIT URMĂRIND ZONA MânecILOR SACOULUI?
În ceea ce privește mânecile sacoului, treaba pare ceva mai ușoară sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. În primul rând, trebuie să știi că mânecile trebuie să permită manşetei cămăşii să iasă din sacou cam 1-2 cm peste. Ca să îți da seama, mai precis, mânecile ar trebui să ajungă până la nodul de la degetul mare al mâinii (adică la osul trapez al oaselor carpiene). Depinde totuși puțin şi de proporţiile mâinii tale, așa că se poate să fie și puțin mai scurtă lungimea mânecii. Ține mult și de estetică treaba asta, de cum vezi tu că vine pe tine și nu numai, de cum percepe cineva vizual acest costum.
Dacă sacoul este prea cambrat, iar mânecile devin bufante, nu e bine. Și nici invers, dacă sacoul e mai lărguț, iar mânecile strâmte. De-asta contează foarte mult de unde alegi să îți iei costumul, să fie croit bine, să țină cont de proporții, de mărimile obișnuite. 😉 Dacă ai un costum mai vechi care îți vine perfect, croit la comandă, ar fi foarte bine să ții cont de măsurile lui când pleci să-ți cumperi un costum. Asta în cel mai fericit caz. Dar dacă nu ai unul potrivit deja pentru tine, ar fi o idee bună și să mergi la un croitor bun să îți faci unul model, pe comandă. 😉
Atenție deci: mânecile sacoului NU trebuie sub nicio formă să ajungă până la jumătatea degetelor. Arată urât și, în mod clar vei arăta și tu implicit ca un omuleț ce înoată în propriul costum – deci clar, costumul nu ți-e bun așa! Toate urmează o ordine simplă, obișnuită, la nivelul brațelor, de la palme calculând: ceas/brățară – cămașă / pulover – sacou – palton, dacă e cazul.
Per ansamblu, lungimea sacoului trebuie să acopere neapărat fesele. Asta ține în primul rând de maniere și bun simț, la bărbați. Ca să îți fie mai comod și să te poți mișca în voie, alege un costum cu sacou care prezintă două fente / despicături în spate / laterale.
CUM ÎȚI ALEGI COSTUMUL POTRIVIT URMĂRIND talia pantalonilor?
În talie, în primul rând e mai ușor pentru că tu simți cel mai bine și e ușor să îți dai seama cum și de ce nu e bine. Cam ca la orice pantaloni: dacă sunt prea strâmți în talie, dar buni la lungime, e bine să știi totuși că ar trebui să aibă rezerva astfel încât să le mai poți da drumul. Dacă nici cu rezerva nu se lasă, nu e bine clar, căci oricum simți că te strânge prea tare. În plus, materialul va face cute și se va strânge – deci nici estetic nu se va vedea bine. 🙂
CUM ÎȚI ALEGI COSTUMUL POTRIVIT URMĂRIND lungimea PANTALONILOR?
Privind lungimea pantalonilor, sunt mai multe păreri, însă ține și de preferințe și, mai ales, simț estetic. Poate fi varianta „clasică”, cu tăietura pantalonului / tivul să pice deasupra călcâiului de la pantofi. Sau poate fi varianta mai trendy, care permite pantalonului să arate glezna piciorului și, uneori, șosetele. Totuși, ai grijă, să nu fie prea scurți! E riscul acesta la această variantă… tocmai de aceea, eu aș prefera-o pe cea clasică, mai ales pentru că, oricum, atunci când te așezi, genunchiul se îndoaie și pantalonul se scurtează suficient astfel încât să ți se vadă șosetele. Deci, ai grijă la proporții în ambele variante! 🙂
Ia aminte și la imaginea de mai jos, care grăiește de la sine și mi se pare extrem de utilă! 😉
Spor și baftă la ales costumul perfect! Și nu uita niciodată, indiferent de model: este foarte important ca un costum să fie croit pe corp și nu cu 2-3 numere mai mari, indiferent ce ar spune alte persoane! Nu trebuie să înoți în el, să mai fie nevoie să îl duci la scurtat apoi. Trebuie să pice frumos, ca turnat și croit pentru tine! Răbdare multă la probat și respectă aceste criterii – sunt convinsă că până la urmă îl vei găsi undeva! 🙂
O diversitate de costume de bărbați on-line, bine croite, găsești aici, de la mai multe firme foarte cunoscute. Recomand numai dacă îți știi bine mărimea costumului potrivit. 😉