Iată mai jos 3 moduri rapide și ușoare de a depista ce bijuterii sunt din argint adevărat și care sunt… „fake” și doar pretind a fi argint.

Înainte de a căuta modalități de a descoperi bijuteriile false din argint, propun să aflăm mai întâi puțin mai multe despre bijuteriile din argint autentic. 😉

Cum trebuie să fie bijuteriile din argint autentic?

Bijuteriile din argint sunt considerate a fi autentice dacă au în conținut 92,5% (sau mai mult) argint pur.

Există 2 tipuri de bijuterii din argint autentic vândute pe piață – cele din argint 925 și argint fin (folosit pe scară largă în special pentru bijuteriile artizanale, realizate manual, în serii limitate).

bijuterii din argint 925

Argintul fin conține un procent mai mare de argint pur în comparație cu argintul ștanțat 925. Argintul în sine este prea moale și necesită un alt metal pentru a se menține stabil, așa că este în mod obișnuit încorporat cu alte metale alături, cum ar fi cuprul.

Deși argintul este relativ mai ieftin în comparație cu alte metale, cum ar fi aurul, de exemplu, vei găsi totuși adesea bijuterii false din argint vândute pe piață.

De exemplu, nu este neobișnuit să vezi bijuterii placate cu argint vândute ca bijuterii din argint adevărat. Acestea conțin doar un strat minim de argint și se vor coroda în cele din urmă deoarece doar suprafața bijuteriilor este acoperită cu argint real, iar restul articolului este alcătuit din aliaj de nichel.

Cum să depistăm bijuteriile din argint adevărat de cele din argint fals?

Deci, data viitoare când îți cumperi bijuterii din argint, folosește aceste 3 moduri simple de a verifica dacă piesele pe care le cumperi sunt autentice.

1. Cârpa albă

Este normal ca argintul să se oxideze, deoarece aceasta este natura argintului, mai ales atunci când este expus și nu este purtat.

Dacă ai o cârpă albă, folosește-o pentru a freca bijuteriile din argint. Ar trebui să poți vedea unele pete de oxidare pe pânza albă și să observi că bijuteriile arată mai strălucitoare. Acestea sunt semne că ai în mână ceva din argint veritabil.

2. Testul magnetului

Argintul nu răspunde la magneți. Deci, dacă pui un magnet aproape de bijuteriile din argint și acesta se lipește puternic de ele înseamnă că bijuteriile nu sunt din argint autentic.

Este vorba, cel mai probabil, de niște articole placate realizate în principal din alte metale care răspund la magneți.

3. Prețul

Există o vorbă adevărată: Lucrul bun nu e ieftin, lucrul ieftin nu este bun.
Aceeasta este valabilă mai ales când vine vorba de bijuterii din argint autentic.

Dacă este prea ieftin, probabil că este fals.

Deși argintul este încă relativ mai ieftin în comparație cu aurul sau rodiul, este totuși un metal prețios. Când vine vorba de fabricarea de bijuterii din argint, ar fi nevoie de o compoziție de cel puțin 92,5% argint pur pentru a fi calificată drept bijuterie din argint de calitate superioară.

Combină prețul argintului cu măiestria în fabricarea de bijuterii și vei descoperi că prețul bijuteriilor din argint autentic este relativ mai mare în comparație cu alte metale mai ieftine, cum ar fi alama, cuprul sau bronzul.

Deci, data viitoare când dai peste o brățară care este comercializată ca argint autentic la un preț mai mic de 15 euro, sunt șanse ca aceasta să fie din argint fals și dintr-un aliaj ieftin…

Tu ce alte metode de a depista argintul autentic mai ai? Ai pățanii în ce privește bijuteriile din metale adevărate? Scrie-ni-le și nouă în secțiunea de comentarii din josul paginii.

Sursă main photo: Unsplash/John Fornander