Știm că acesta nu este tocmai un articol despre accesorii de primăvară pe care îl așteptai, dar e singurul pe care îl avem acum, adaptat la situația actuală. Măștile de față sunt acum solicitate și reglementate de către forurile în vigoare în majoritatea statelor, iar cei mai mulți dintre noi facem tot ce putem pentru a ne proteja sănătatea și comunitățile noastre prin purtarea lor.

Acum o săptămână, am scris acest material despre magazinele online care s-au reprofilat și vând măști și alte accesorii pentru protecție.

Cu toate acestea, experiența, străină de noi până acum, de a purta o mască timp de câteva ore, la un moment dat – sau mult mai mult, dacă sunteți un cadru medical – ar putea avea un efect negativ pentru ten și piele, în general.

Dar ia să aruncăm o privire mai atentă la problemele de piele legate de purtarea de măști, pe care le-au menționat/sesizat deja și specialiștii în domeniu.

Indiferent dacă ești un cadru medical care a purtat deja zile în șir mască, la nesfârșit, sau te afli încă în carantină acasă, și ai explorat pentru prima dată folosirea măștilor, sper că aceste sfaturi de îngrijire a pielii te vor ajuta să eviți oricare dintre problemele legate de purtarea măștii, care devin comune în timpul acestei pandemii.

Potrivit unui articol din Washington Post: „purtarea de măști poate înrăutăți bolile de piele inițiale sau pe cele comune, precum dermatita seboreică sau pielea roșie solzoasă, rozaceea ori petele roșii sau vasele vizibile de sânge, eczemele, inflamațiile cu mâncărimi, dermatita periorală, roșeața ca de acnee din jurul gurii”.

Pentru medici și asistente, fricțiunea și presiunea pe piele pe care o presupune purtarea de mască pe față zile întregi pot provoca probleme care variază de la o iritație ușoară până la deteriorarea efectivă a țesuturilor. Evitarea oricărei răni deschise este esențială în acest moment și am aflat câteva lucruri care te pot ajuta și pe tine.

Este probabil ca cei mai mulți dintre noi să purtăm măști de față în public în lunile următoare și ne-am gândit la efectul pe care l-ar putea avea asupra sănătății pielii noastre. Indiferent dacă ești cadru medical sau cineva care va purta doar o mască de față pentru o oră sau două, la un moment dat, ca să mergi până la magazin sau în alte locuri publice, ia câteva notițe din informațiile pe care le-am adunat mai jos.

Cum să îți protejezi pielea în timp ce porți o mască de protecție

Cum să eviți rănirea pielii din cauza măștii în sine

Utilizarea constantă a măștilor poate provoca leziuni ale pielii. Conform jurnalului medical Wound Management and Prevention, „pierderea integrității pielii faciale creează un portal pentru penetrarea de către agenții patogeni, inclusiv de către coronavirusul propriu-zis, precum și pentru alte infecții bacteriene, virale sau fungice dobândite în spital.”

Redactorii revistei recomandă profesioniștilor din domeniul medical să aplice pe pielea de sub mască un strat gros de vaselină la fiecare treizeci de minute, după o spălare foarte minuțioasă a mâinilor.

De asemenea, ei recomandă utilizarea unei noi măști de fiecare dată, ceea ce sună oarecum perturbator și, sincer, aproape de imposibil, având în vedere lipsa raportată, în nenumărate cazuri, de echipamente de protecție pentru personalul medical, în general.

Cu toate acestea, suntem bucuroși că astfel de rapoarte sunt generate, cel puțin pentru a arăta seriozitatea problemei.

Balsamuri pentru cei care poartă măști de protecție – pentru îngrijirea zonei nazale

Alternative naturale la vaselină, pe care le-am prefera pentru o îngrijire a pielii, în general, includ ceară și tot felul de alte produse magice apicole, de la mama natură, expert în medicină de milioane de ani. 🙂

Apoi, specialiștii în domeniu raportează deja cazuri reale de la profesioniștii din linia întâi care poartă strâns măști tip N95, unele pentru ore neîntrerupte, fără să le schimbe.

În mod special, puntea nazală, care este împinsă destul de tare de mască, poate dezvolta iritații de la frecarea aceasta, iar acestea conduc la iritații cronice ale pielii și decolorare.  Doctorii recomandă ca, în astfel de cazuri, să aplicăm o barieră de protecție a pielii, ca oxidul de zinc, sau chiar o bandă de bandaj pe zona de piele cu care masca intră în contact.

În ceea ce privește purtarea de măști de lungă durată, specialistul în îngrijirea pielii de la West Hollywood, Matthew Miller a mai împărtășit acest lucru: „Dacă utilizarea de mască pe termen lung provoacă semne și iritații pe piele, începe să aplici un balsam pe zonele pe care masca de protecție lasă iritații. Poți utiliza Aquaphor sau un gel de argint dintr-o farmacie locală, care va ajuta, de asemenea, la reducerea iritației și la vindecarea pielii. ”

Fii pe cât posibil de blând cu pielea ta în rutina de îngrijire, dacă porți mască des!

Dermatologii și alți profesioniști ai pielii din întreaga lume recomandă tot felul de sfaturi blânde pentru tenul celor care poartă măști de protecție. Spălarea feței este esențială, dar utilizați un produs de curățare blând, care se clătește ușor cu apă călduță.

Medicii susțin că menținerea unui regim de îngrijire a pielii cât mai simplu, în timp ce porți o mască zilnic, este esențială. Evită ingredientele active sau iritante, precum cele glicolice, retinol și vitamina C, în timpul zilei, când porți o mască.

Dacă îți îndepărtezi masca la sfârșitul zilei și pielea este iritată, sari peste orice exfoliere întru totul. Utilizează ingrediente de protecție vindecătoare, precum un produs de curățare lăptos sau pe bază de ulei și o cremă, pentru a crea o barieră de protecție.

Evită porii închiși și coșurile în timp ce porți mască de protecție ca să nu te trezești cu o acnee nasoală!

O altă problemă a pielii care este strâns legată de purtarea de măști de protecție, care e mai puțin serioasă decât leziunile pielii, totuși de reținut, este acneea și astuparea porilor (acum, așa-numita maskne). Tocmai din lipsa de aerisire corectă a pielii.

Apoi, specialiștii avertizează că nu e în regulă să optăm pentru un machiaj greoi în timp ce purtăm masca. Porii se pot înfunda de la nivelul crescut de transpirație și sebum de sub mască. Acest lucru duce la inflamații , erupții cutanate, acnee și chiar leziuni dermice.

Pentru îngrijirea pielii, se recomandă să menținem o rutină simplă de curățare a pielii dimineața și seara, să nu ne spălăm fața în exces cu tot felul de soluții și nici să ne exfoliem prea des, spre deloc. Să aplicăm o cantitate serioasă de soluții și creme hidratante hipoalergenice pe piele, odată ce masca este îndepărtată.

Pentru cei care se luptă cu acneea, ar putea fi înțelept să elimine tratamentele tradiționale care conțin acid salicilic sau retinoizi, deoarece acestea funcționează prin uscarea sau exfolierea pielii, ceea ce poate fi prea agasant cu pielea, odată cu utilizarea constantă a măștilor de față.

Iar purtătorii de măști de protecție cu predispoziție la acnee ar trebui să apeleze la o hidratare mai ușoară și la o formulă lejeră a acesteia și să amâne orice exfoliere la doar 2-3x pe lună.

Tu cu ce probleme de piele te confrunți dacă porți masca de protecție timp îndelungat? Cum le gestionezi? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii. 😉 Ajută pe toți orice sfat util pe subiect.