Cum îți creezi un stil propriu, indiferent de ceea ce se poartă – modă și tendințe.
Oricât de schimbătoare ar fi moda si oricat te-ar influența, încearcă să păstrezi mereu o notă cât mai personală când vine vorba de garderoba ta. Păstrează-ți individualitatea și idiosincrazia, învață mereu să îți creezi un stil al tău, pe care să nu-l schimbe nicio modă sau trend. E foarte plăcut să vezi o persoană care amestecă moda cu un stil al ei, cu originalitate și bun gust, păstrându-și naturalețea. Ia gândește-te: tu ai un stil al tău, o personalitate când vine vorba de modă sau porți doar culori clasice ori mergi pe tendințele dictate de marii creatori, stiliști și oameni care se ghidează după „normele” modei? Tu de care parte ești? Sau combini cu succes ambele talere ale balanței?
❤️ Citește despre:
Stilul britanic – clasic și creativitate în modă
Toate aceste calități sunt foarte bine menținute prin creativitatea britanicilor, care, chiar dacă se ghidează după majoritatea tendințelor, își mențin mereu propriul look. Deși majoritatea designerilor constituie mari exemple de „mișcări” înspre anumite tendințe prețioase din modă, adesea intuitive (de exemplu, dantelăriile rustice marca Erdem, brideriile bogate de ma McQueen, materialele fine și delicate de la Simone Rocha), acestea nu reprezintă decât trenduri temporare care, oricum, nu au fost primite ca stil propriu modei britanice. Ei s-au inspirat mereu și au adaptat un amestec exotic de tendințe venite din studio-urile designerilor din lumea întreagă.
Stilul italienesc – o explozie de originalitate, îmbinată creativ pe bază clasică
Să luăm exemplul Gucci, prin imaginile înainte în ultima vreme în modă, prin intermediul unor figuri definitorii ca Alessandro Michele – unul dintre cele mai celebre exponente ale acestui stil haute-heirloom; la fel ca Maria Grazzia Chiuri și Pierpaolo Piccioli la Valentino, Miuccia Prada. Toți au creat haine originale care, nu doar influențează modul în care ne îmbrăcăm, sezon de sezon, dar ne învață să ne păstrăm și pe noi, așa cum suntem și ne place și ne prinde bine.
Stilul franțuzesc – clasic, dar fresh
Și francezii, deși conservatori în modă, simpli și clasici în design, se remarcă printr-un stil propriu. Să ne gândim la Nicola Ghesquière de la Louis Vuitton, deși, în ultima vreme, a luat o turnură în acest sens.
Dar când Dior sau Givenchy lansează ceva, încă ne așteptăm la sobrietate, eleganță, simplitate, finețe, indiferent cât ar jongla cu umbrele, culorile, pietrele și alte briz-brizuri.
Personalități celebre care și-au păstrat stilul propriu – învață de la ele!
O femeie celebră a lumii întregi, poate cu cea mai mare personalitate față de modă, este Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Ea a rămas mereu imună la toate sensibilitățile modei, la prezentările de pe catwalk. Și ea a asistat la viața ei la destule! În schimb, și-a adaptat un stil al ei, inimitabil, ceea ce demonstrează o viziune a cum vrea ea să se prezinte ca figură în modă.
Ca femeie care a petrecut majoritatea vieții sale in ochii publicului, și-a dezvoltat o relație cu hainele care exprimă o bucurie a modului de a te îmbrăca, dar indică și un element de armură pentru rolul de figură de căpetenie, puternică, emanând multă personalitate. Drusilla Beyfus, ea însăși aproape contemporană cu Regina, l-a vizitat pe cel care conduce expoziția următoarei colecții de haine a Reginei, expoziție ce a făcut înconjurul Regatului. Drusilla a aruncat astfel un ochi peste comorile care au fost expuse. Ea a descris cum stilul Majestății a evoluat de-a lungul vieții și domniei sale și a oferit câteva fascinante observații asupra modului în care regina și-a menținut grandoarea unică.
Să mai spun de actrițe și modele de renume? Audrey Hepburn, Marylin Monroe, Twiggy? Au stilul lor inconfundabil, au fost inspirate de vremea lor, de perioada în care au trăit, însă, spre deosebire de contemporanele lor, ele sunt recunoscute imediat după stilul lor vestimentar propriu.
Cum îți creezi un stil personal?
Stilul este un subiect evergreen. Cel mai adesea dificil de „stins”, întotdeauna supus unei interpretări personale, un stil bun este atât transcendent modei, cât și aparținător al sclipirii personale, de moment. Definiția stilului („a avea stil”) este mai greu ca oricând de oferit în acest moment. E un subiect „alunecos” orice punct de plecare ai avea. Bineînțeles, pornește mereu de la chestiunea „normelor”: să nu îți pese în mod particular de dress codes. Ba chiar am observat în ultima vreme o „renaștere” în ceea ce privește ghidul de îmbrăcăminte potrivită, de pildă, pentru o petrecere. Nu mai e musai rochia, merg și niște pantaloni din satin.
Un stil propriu pornește tot de la piese clasice, dar și piese versatile. Pune-ți bazele unei garderobe bine gândite și urmează doar acele trenduri care ți se potrivesc și îți avantajează corpul, ținuta proprie, în ton cu personalitatea proprie. La piesele clasice, simple, te poți juca cu accesorii potrivite stilului tău, modului tău de a fi. Vei investi astfel în tine, nu în… mode care vin și pleacă.