Vreau să vorbim astăzi despre un subiect nu atât de uzual, și anume: cum pot afecta sănătatea pielii tale hainele pe care le porți.

Luând în considerare fiecare element cu care intrăm în contact, dar și diverșii factori externi, precum razele UV, agenții poluanți, produsele chimice și multe altele, ajungem la concluzia că tot ceea ce ne înconjoară ne poate afecta.

Ești de-acord cu mine?

De foarte multe ori avem reacții adverse la diferite produse de îngrijire, la produsele pe care le folosim sau le testăm, însă cui dintre noi i-a trecut prin cap că și hainele ne pot afecta?

Sănătatea pielii poate fi afectată de hainele pe care le purtăm. Nu o spun eu, ci o spun cei care au făcut diferite studii pe baza acestui topic.

Unul dintre cele mai triste aspecte atunci când vine vorba despre diferitele iritații și alergii ale pielii vizează atenția pe care o acordăm lucrurilor cu care intrăm în contact. Foarte mulți dintre noi, când vine vorba despre iritațiile pielii, ne gândim că am folosit un produs neadecvat sau pur și simplu am mâncat ceva ce nu ne-a picat bine.

În esență, încercăm să eliminăm acele produse din rutina noastră sau chiar să adoptăm o dietă strictă sau mai puțin strictă. Pentru a afla răspunsul la ceea ce ne dă bătăi de cap.

Ne-am pus însă vreodată problema hainelor pe care le purtăm? Ne-am gândit vreodată că materialele din care acestea sunt confecționate pot afecta sănătatea pielii noastre?

Eu nu, nu prea mi-am pus această problemă și nu am luat în considerare acest aspect. Dar iată că sănătatea pielii este influențată de hainele pe care le purtăm.

În rândurile care urmează, o să-ți vorbesc puțin despre cele mai potrivite materiale, despre aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când ne achiziționăm un obiect vestimentar, dar și despre materialele potrivite oricărui tip de piele.

Și am să încep chiar cu acest aspect.

Care sunt materialele potrivite pentru toate tipurile de piele?

Ei bine, există câteva materiale din care se confecționează haine, materiale potrivite, după spusele cercetătorilor, pentu toate tipurile de piele.

Dacă și tu ai probleme cu pielea din cauza hainelor pe care le porți, atunci, cu siguranță, ideea de fibre naturale trebuie să te încânte. Sau nici măcar nu ai de ales. Ar trebui să optezi pentru ele.

Care sunt acestea? Bumbacul organic, lâna, cașmirul, mătasea, cânepa sau alpaca.

De regulă, fibrele naturale sunt moi și hipoalergenice, motiv pentru care niciodată purtarea pieselor vestimentare croite din aceste fibre nu va provoca reacții adverse, iritații sau mâncărimi ale pielii.

Cele mai recomandate piese vestimentare sunt tricourile basic din bumbac, pe care le poți purta zilnic, fără a-ți face probleme, bluzele din material alpaca (le cunoști și tu, nu-i așa?) sau cămășile din mătase.

Care sunt materialele care trebuie evitate?

Această întrebare este una destul de comună, des auzită de dermatologii ai căror pacienți se confruntă cu piele sensibilă sau iritații la nivelul acesteia.

Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu și ușor de anticipat. Conform sugestiilor medicilor specializați în domeniu, materialele care trebuie evitate atunci când vorbim despre piele sensibilă sunt fibrele sintetice.

Și aici se face referire, în special, la hainele din poliester. De ce? Pentru că acesta acționează ca sârma ghimpată, iritând pielea. Tocmai pentru a evita astfel de situații, este bine să purtăm hainele confecționate în principiu din materiale precum bumbacul sau mătasea, materiale fine la atingere.

Poliamidele – să afecteze acestea sănătatea pielii?

Poliamidele sau nailonul (sub această denumire sigur știi despre ce vorbesc) nu sunt altceva decât materiale derivate din fibrele sintetice.

Dacă pielea este extrem de sensibilă, atunci…tu ce crezi? Spunem „da” purtării hainelor din poliamide sau spunem „nu”?

Răspunsul este negativ. În astfel de situații, se recomandă evitarea hainelor confecționate din orice tip de material sintetic, cu atât mai mult cu cât printre problemele dermatologice se poate număra și eczema.

Vâscoza – de purtat sau de evitat?

Chiar dacă vâscoza este o fibră sintetică, experții explică faptul că aceasta derivă din surse naturale și poate înlocui foarte bine hainele din fibre fine.

Ca urmare, nu evita hainele din vâscoză, cu atât mai mult rochiile, care se dovedesc a fi mult mai confortabile decât rochiile din materiale obișnuite. Și spun asta pentru că, în special vara, purtăm rochii și de multe ori avem probleme cu pielea, la nivelul acesteia apărând mâncărimi sau iritații, datorită temperaturii ridicate.

țesătură din vâscozăVezi mai multe țesături din vâscoză

Și acum, o întrebare la care se caută un răspuns cât mai specific și concis: ești pregătită?

Pot razele solare să pătrundă prin haine? Există haine cu SPF?

„Ce-i cu întrebarea asta”, ai putea să spui. Nu știu dacă se cunoaște acest detaliu de către foarte multe persoane, dar există haine special confecționate, cu factor de protecție împotriva razelor ultraviolete.

Nu se recomandă, totuși, hainele cu etichete SPF, ci cele cu etichete UPF, pentru că indiferent de materialul din care acestea sunt confecționate, într-o oarecare măsură, ele oricum blochează razele UV.

În acest sens, pentru o siguranță aparte și o protecție corespunzătoare, se poate opta pentru spălarea hainelor cu un produs special conceput pentru această problemă. Produsul poate oferi protecție UPF de până la 30.

tricouri antiUV cu SPF

Există vreun produs pe care să-l folosim pentru a preveni orice fel de iritație a pielii?

Tu ce spui? Să existe ceva și în acest sens?

Până să te gândești tu la răspunsul acestei întrebări, vreau să-ți spun că da, există un produs pentru care se poate opta, în cazul în care pielea este foarte sensibilă.

Pentru orice problemă care a apărut în contact cu diferite materiale, se recomandă utilizarea vaselinei cosmetice.

Aceasta este un real ajutor, având rolul de a hidrata și calma iritațiile, fără a fi nevoie să se apeleze la diferite spray-uri sau loțiuni calmante.

Cum rămâne cu lenjeria intimă?

Am vorbit foarte mult despre haine în general, însă era să nu bifăm lenjeria intimă.

În ceea ce privește lenjeria intimă, de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că mărimile ni se potrivesc, că nu ne simțim inconfortabil. Disconfortul în acest sens poate duce la mâncărimi și iritații ale pielii. Pe care, desigur, nu suntem deloc dornice să le întâmpinăm.

Citește mai multe despre chiloți din materiale naturale

Neatenția la aceste detalii conduce, de altfel, chiar și la acnee la nivelul pieptului!

Influențează detergentul sănătatea pielii noastre?

Detergentul cu care alegem să spălăm rufele influențează în mod direct mirosul, dar și aspectul și textura pe care hainele o să o aibă în viitor. Iar hainele, la rândul lor, influențează sănătatea pielii noastre.

După cum observi, este un ciclu continuu! Detergent-haine-sănătatea pielii. Ai grijă cu una, pentru a evita problemele cu celelalte!

Nu uita să-mi spui în comentarii, în secțiunea de jos a paginii, cum ți s-a părut acest articol și dacă ți-a fost folositor. Părerea ta contează foarte mult pentru mine.

Sursă front page foto: Unsplash/Priscilla Du Preez