Cum folosim poensulele de machiaj și alte accesorii de machiaj din trusa de make up.
Am mai scris într-o lecție de machiaj despre instrumentarul de make up: din ce e compus, ce tip de perie / accesoriu se potrivește fiecărui produs de make up etc. Însă ceea ce nu v-am spus este cum ar trebui folosite mai exact, nu neapărat pentru ce tip de produs se folosesc, ci, efectiv, cum să aplici acel produs cu ajutorul accesoriului/pensulei/periei potrivite. Și pentru că am dat peste o imagine cu tipsuri, mai mult decât utilă, în care sfaturile respective sunt mult mai ușor de reținut, am zis să v-o împărtășesc și vouă. În plus, am zis să vă descriu, pe scurt, cum se folosește fiecare instrument sau pensulă din trusa de machiaj care ar trebui să nu lipsească niciunei fete/femei, să fie compusă integral până la cel mai mic detaliu și accesoriu.
Pensula pentru fond de ten – Pentru un finisaj aerisit, aplică fondul de ten cu ajutorul său prin mișcări circulare. Mai are o variantă mai îngustă și mai rotunjită la capăt, însă aceasta face aplicarea cam lipicioasă și destul de dificilă. Depnde însă și de consistența fondului de ten cu ce pensulă vrei să îl aplici.
Pensula groasă pentru pudră și bronzer, pentru acoperire între mediu și puternic, se folosește pentru „lustruirea” tenului cu pudră, bronz sau blush. O pensulă groasă pentru pudră, între cea de dimensiunile acesteia și ale uneia pentru fondul de ten (cea obișnuită pentru fardul de obraz, de fapt), e ideală pentru acoperire ușoară sau medie și pentru a amesteca fardurile pentru ten (blending).
Pensulă pentru punctare – ideală pentru aplicare ușoară și prin tapări ușoare a fondului de ten și a fardului de obraz. E grozavă și pentru amestec (blending). E cea mai potrivită perie pentru fardurile de obraz cremoase.
Pensula ascuțită – pentru concealer, dar și pentru aplicarea în strat subțire a fondului de ten, prin punctare. La fel, e foarte bună pentru blending, dar și pentru iluminator, pentru că, fiind subțire, prin punctare, poate aplica iluminatorul cam în orice zonă a feței, indiferent cât de îngustă ar fi. Varianta mai groasă și mai rotunjită la capăt, tot pentru concealer, este ideală pentru precizie delicată sub ochi, în jurul nasului sau al gurii.
Tot pentru blending, dar și pentru aplicarea fondului de ten, foarte util este și un burețel cosmetic special, reutilizabil. Însă, atenție, trebuie neapărat bine spălat după fiecare utilizare. Cu un săpun antibacterian ca Protex e cel mai bine, pentru că, astfel, îl igienizezi cel mai bine.Pentru aplicarea în strat subțire, poate fi folosit ușor umezit, iar dacă vrei un finisaj puternic, folosește-l uscat, prin bătăi ușoare.
Pensula pentru machiajul de tip smokey poate fi utilizată cam pentru tot, deci ar fi o investiție bună. Un sfat bun e să aplici cu ea fard sub forma unor umbre în jurul ochilor, pentru a obține acel smokey-eye look. De asemenea, definește liniile. O poți utiliza și pentru acoperirea coșurilor.
Varianta de pensulă mai pufoasă pentru fard de ochi merge pentru redarea oricăror tipuri de umbre, pentru amestecarea (blending) de umbre și pentru contur, inclusiv acela realizat mai în detaliu. Pensula propriu-zisă pentru contur, cea cu perii tăiați în linie oblică, e potrivită în aplicarea blush-ului, a bronzului și pentru contur, mai ales datorită faptului că forma sa se potrivește perfect cu oasele pomeților.
Pensula sub formă de eventai este cea mai potrivită pentru îndepărtarea pudrei și a fardului de pleaope care cade accidental peste fața ta în timpul aplicării. Unele persoane o folosesc inclusiv în aplicarea fardului de obraz.
Pensula îngustă, subțire, cu perii drepți – pentru buze, în stilul pensulelor de la ora de pictură din școală, este foarte bună pentru aplicarea rujului roșu, mai ales, pentru o aplicare fără cusur. ;erge și la aplicarea fardului de pleaope și chiar și a corectorului.
Celelalte pensule înguste pentru fardul de pleoape – care circulă cam în două variante, fără prea mari diferențe între cele două, decât, poate, de lățime (și asta contează în forma și mărimea ochiului, mai mult) – pot fi folosite împreună sau separat, depinde ce vrei să realizezi cu ele. Sunt ideale pentru realizarea umbrelor în machiajul ochilor.
Pensula mică plată, cu perii scurți și rotunjită la vărfuri, e ideală pentru estomparea eyelinerului, pentru a-l mai blura puțin pentru un smokey look. Merge și în aplicarea unei linii ușoare de fard pentru crearea de umbre. E potrivită și pentru conturarea nasului și a buzelor.
Pensula mică pentru fard, cu linia perilor oblică, este cea mai potrivită pentru machiajul sprâncenelor, pentru umplerea lor între perii de păr rarefiați. E bună și pentru conturarea ochilor în loc de eyeliner. Pentru aranjarea și pieptenarea sprâncenelor, folosește pieptenele special de sprâncene. E bun și pentru gene, pentru a așeza mascara mai bine și a evita adunarea ei pe un grup de gene. Poți chiar să îți piepteni genele cu ajutorul său. Le ajută să crească mai bine, mai ales dacă îl ungi cu puțin ulei de ricin înainte. Acesta va ajuta genele (sau sprâncenele – după caz) să se îndesească și să devină mai lungi, să crească mai bine deci.
Ceea ce nu face parte dintr-o trusă de machiaj, dar este la îndemâna oricui și te poate ajuta în make up, în diverse situații, sunt… degetele și bețișoarele de urechi. Cu degetele (arătătorul, în special) eu aplic și estompez fond de ten, corector, iluminator, fard de pleoape cremă și sunt foarte utile și în blending. 🙂 Bețișoarele de urechi sunt bune și ele pentru blending, pentru corectarea urmelor rămase de la make up, pentru aplicarea corectorului peste zonele mici de ascuns precum coșuri, pete.
Sursa: Woman′s Day