Te-ai uitat vreodată la lista de ingrediente a cremei tale hidratante (sau a serului sau tonerului) și te-ai simțit cuprinsă de un val de confuzie? Chiar dacă până acum denumirea nu-ți spunea nimic sau, mai rău, te băga în ceață, află că ceramidele sunt eroul necunoscut al lumii ingredientelor pentru îngrijirea pielii – celor cărora trebuie să le mulțumești pentru că îți mențin tenul bine hidratat și pentru care arată și se simte bine hrănit.

Aceste lipide (sau molecule de grăsime), numite științific ceramide, alcătuiesc peste jumătate din compoziția pielii noastre, unde îndeplinesc trei sarcini foarte importante: ajută pielea să mențină umiditatea, astfel încât să fie hidratată și să se simtă moale, ajută la minimizarea apariției semnelor vizibile de îmbătrânire și întăresc bariera pielii, pentru a ține afară toate lucrurile nu foarte benefice (gândește-te la iritanți, poluare și agresori din mediul înconjurător).

Deci, nu numai că ceramidele sunt esențiale pentru pielea care arată sănătoasă, ci sunt și importante pentru ca pielea să funcționeze corect.

Corpul nostru produce în mod natural ceramide, dar acest proces de producție încetinește pe măsură ce îmbătrânim (această încetinire începe încă de la vârsta de 20 de ani și încetinește cu adevărat la 30 și 40 de ani).

Totuși, nu îți face griji, există modalități și metode multiple de a încorpora în continuare ceramidele în rutina ta de îngrijire a pielii, astfel încât să poți păstra acel ten cu aspect plin, hrănit.

Ce sunt ceramidele?

Ceramidele, atât tipul pe care îl produce pielea noastră, cât și cele găsite în îngrijirea pielii, sunt molecule de lipide (sau grăsime) care se găsesc în toate cele patru straturi ale epidermei. Ele se găsesc și în stratul cornos (stratul superior al pielii).

Una dintre cele mai ușoare moduri de a înțelege ce sunt ceramidele și cum funcționează ele este să vă gândiți la stratul cornos ca la un zid de cărămidă: în acest scenariu, celulele pielii sunt cărămizile, iar ceramidele sunt mortarul care ține pielea împreună. Dacă mortarul este compromis, peretele de cărămidă nu este atât de puternic pe cât poate fi și tot felul de lucruri pot interfera din exterior – la fel se poate întâmpla și cu pielea ta.

Dacă nivelurile de ceramide sunt compromise, iritanții și agresorii pot pătrunde în piele și pot cauza probleme precum iritația pielii, iar hidratarea și umiditatea, care mențin fața plină, suplă și confortabilă, se pot evapora. Ceramidele sunt lucrătorii grei care creează un strat protector ce împrospătează pielea și blochează umiditatea.

Care sunt beneficiile ceramidelor?

După cum am menționat, corpul nostru încetinește în mod natural producția de ceramide în timp, iar acest lucru poate fi exacerbat de factorii de mediu și stilul de viață, cum ar fi schimbarea anotimpurilor sau folosirea excesivă a săpunurilor, a dezinfectanților și exfolianților, care pot deteriora nivelul pH-ului pielii.

Pielea care nu are suficiente ceramide este pielea care are o barieră protectoare compromisă, iar acest lucru duce adesea la lucruri precum uscăciune, iritație și inflamație, inclusiv afecțiuni precum acneea. Amintește-ți de peretele de cărămidă: acționând ca niște magneți care leagă celulele pielii noastre împreună pentru a crea o barieră, ceramidele ajută la ținerea deoparte a iritanților și agresorilor.

Pe lângă aceste beneficii de fortificare a barierei, ceramidele sunt, de asemenea, hidratante în mod natural, așa că vor menține pielea moale și suplă. Și pentru că ajută la menținerea pielii sănătoase, ferme și plinee, ceramidele pot ajuta, de asemenea, la reducerea unora dintre semnele vizibile ale îmbătrânirii, cum ar fi liniile fine, și pot face pielea să tolereze mai bine ingredientele active de îngrijire a pielii (cum ar fi retinolul sau acizii de exfoliere).

Dacă utilizezi în mod constant un produs de îngrijire a pielii cu ceramidă, îți poți reînnoi cantitatea de ceramide din piele și te poți aștepta ca pielea să fie mai netedă, mai puțin căptușită și mai puțin iritată.

Care sunt diferitele tipuri de ceramide?

Există nouă tipuri diferite de ceramide în pielea noastră, principalul punct de diferență fiind structura lor. Când vine vorba de produse de îngrijire a pielii cu ceramide, majoritatea vor folosi fie ceramide derivate din plante, fie ceramide sintetice și vor fi etichetate în mod clar „ceramide”, „ceramide AP” sau „ceramide NP”.

Dacă nu poți vedea niciunul dintre ele pe lista de ingrediente, caută „fitosfingozină” și „sfingozină”, două ingrediente care încurajează pielea pentru a-și produce propriile ceramide.

Ce tipuri de piele pot folosi ceramide?

Deoarece ceramidele sunt deja produse în mod natural în corpul nostru și pentru că sunt atât de vitale pentru o barieră cutanată sănătoasă, toate tipurile de piele pot beneficia de utilizarea lor în rutina de îngrijire a pielii.

Îngrijirea pielii cu ceramide este deosebit de utilă pentru oricine are piele uscată, piele sensibilă sau afecțiuni precum eczema și psoriazisul. Aceste tipuri de piele au de obicei o barieră cutanată compromisă și niveluri mai scăzute de ceramide, ceea ce le face mai susceptibile la agresorii externi și iritanți.

Utilizarea de ceramide în rutina de îngrijire a pielii poate ajuta la readucerea pielii la o stare de aspect sănătos (și confortabil).

Cum să folosești ceramidele în rutina ta

Dacă dorești să încorporezi ceramidele în rutina ta actuală, ai noroc: ceramidele utilizate în produsele de îngrijire a pielii sunt aproape identice cu cele din piele, ceea ce înseamnă că pielea ta recunoaște ceramidele și le absoarbe fără niciun risc de erupție sau congestie.

Vei găsi ceramide într-o gamă variată de produse, inclusiv demachiante, toner, seruri și creme hidratante. În ceea ce privește acestea din urmă, atunci când utilizezi o cremă hidratantă cu ceramide ca ultim pas al rutinei tale, creezi efectiv un scut sau o barieră de protecție care blochează totul în loc.

Și dacă vrei cu adevărat să-ți îmbunătățești „jocul” cu ceramidele, folosește o cremă hidratantă cu ceramide pe timp de noapte, care va funcționa cu procesele naturale de reparare a pielii tale.

Dacă corpul tău are pielea cu mâncărime, uscată sau descuamată, caută produse de curățare și hidratante pentru corp cu ceramide care să-l ajute să se hidrateze și să-l calmeze, să-i crească rezistența.

Ce alte ingrediente de îngrijire a pielii se pot combina cu ceramide?

Aproape orice ingredient! Niacinamide, glicerină, peptide… tuturor favoriților tăi le place să se joace cu ceramide – este vorba într-adevăr de ceea ce funcționează cel mai bine pentru pielea ta.

Ceramidele funcționează cel mai bine atunci când sunt utilizate împreună cu alte lipide identice cu pielea, cum ar fi colesterolul și acizii grași, care împreună sunt cele trei lipide ce se găsesc în bariera pielii noastre.

Ceramidele funcționează bine, de asemenea, alături de mai multe ingrediente active, cum ar fi retinolul, antioxidanții, acizii alfa hidroxi (AHA) și acizii beta hidroxi (BHA). Menținând pielea hidratată, ceramidele pot ajuta la compensarea oricăror efecte secundare (gândește-te la uscăciune, descuamare sau iritare), care pot apărea atunci când utilizezi aceste ingrediente active.

Ceramidele sunt, de asemenea, optime, atunci când sunt asociate cu acid hialuronic, deoarece primul ajută la reducerea pierderii de apă prin suprafața pielii, iar cel din urmă trage apa în piele și o leagă acolo. Rezultatul? Piele plină, cu aspect hidratat, hrănit și sănătos!