Motive pentru care să renunți la ochelari și să porți lentile de contact; de ce să porți lentile de contact. Ce fel de lentile de contact să port? Pure Vision și ochelari de soare.

Sunt „ochelaristă” de multă vreme. Am miopie și dioptrii mari, așa că nu pot fără… ochelari. Dar, de multe ori, nu mai pot nici cu ochelari! De ce? Pentru că implică multe neplăceri în anumite situații. Așa că, de câteva luni, am luat decizia de a purta lentile de contact. Am mai purtat lentile de contact, dar ocazional, la evenimente speciale, doar pentru înlocuirea temporară a ochelarilor. Apoi, reveneam la ei… Însă, după cum spuneam, de ceva vreme m-am hotărât să renunț definitiv la ei. Sau, mă rog, pentru cât mai mult timp. Așa că mi-am luat lentile de contact. De la Bausch&Lomb – Pure Vision, cum am mai avut. De data aceasta însă, mi-am luat set pentru o jumătate de an (6 luni), cu schimbare o dată la o lună, deci 6 perechi. Port -3 la dreptul și -2 la stângul. Sunt mulțumită de ele și m-am învățat după prima zi să mi le pun singură. Poate părea greu, dar nu e. Deloc.

Iar motivele pentru care merită să porți lentile de contact și nu ochelari, dacă ai probleme de vedere, sunt nenumărate. Și destul de solide. Cam astea au fost și ale mele:

1. Motive de natură estetică

Să fim serioși, oricât de bine ți-ar sta cu ochelarii de vedere, orice variantă cool de ochelari ți-ai fi găsit, orice formă interesantă ar avea ei și oricât de fashion, tot nu vei arăta mai bine decât natural, fără ei. Și ca să găsești forma și tipul de ochelari care să se potrivească perfect cu chipul tău, e o adevărată aventură. În plus, ochelarii de vedere îți dau, într-adevăr un aer mai serios, de intelectual, dar nu mereu se potrivesc la outfitul pe care vrei să îl porți (de exemplu, unul mai sport, mai copilăros, mai puțin serios) sau la un eveniment special (o nuntă, un banchet), cu o rochie sexy pe tine la disco ș.a.m.d. De altfel, datorită unor astfel de ocazii am purtat, primele dăți, lentile de contact. Totodată, ca fată, mai ales, nu poți să te machiezi oricum dorești – ochelarii îți impun un anumit tip de machiaj. Cu lentilele de contact, poți să te machiezi cum dorești, ca atunci când nu purtai ochelari. 😉

2. Poți și trebuie să porți ochelari de soare

Ochelarii de vedere mă condiționau la a-i purta mereu, indiferent de vreme. Pe soare puternic, nu-i puteam da jos și nici iarna, pe ninsoare, când albul puternic te deranjează la ochi. Strângeam din ochi, îi închideam și mă usturau. În plus, acest fapt conducea spre altă problemă: apariția ridurilor. Ca să port ochelari de soare, trebuia să îi dau jos pe cei de vedere. Dar apoi nu mai vedeam bine. Desigur, există alternative pentru ochelariști și în astfel de situații, dar, sinceră să fiu, nu îmi convin: există ochelari de soare cu dioptrii, dar costă destul de mult și, când scapi de soare și invers, trebuie să schimbi ochelarii între ei (cei de soare cu cei de vedere și tot așa).

Pentru ochelarii de vedere pe timp de soare, poți folosi și niște chestii fumurii (accesorii de aceeași formă cu ochelarii, foarte subțiri) care se aplică peste ochelarii de vedere. Sunt subțirele, cu filtre speciale, de culoare închisă, dar, din nou, e incomod pentru atunci când intri sau ieși din zonele cu soare, că trebuie să le dai jos de pe ochelari sau să le aplici din nou, după caz. În plus, mie nu îmi place cum arată peste ochelarii de vedere. Una e să ai ochelari de vedere de o anumită formă, cu lentile transparente, alta – să porți ochelari de soare, de formă mai mare, mai diferită, cu lentile închise la culoare.

Cu lentilele de contact scapi de asemenea probleme și poți purta ce ochelari de soare vrei. Ba chiar e recomandat și foarte necesar să porți ochelari de soare când alegi să porți lentile de contact, indiferent de tip. Pentru că acestea, fiind concepute din silicon transparent, dar lucios (mai lucios decât lentila de sticlă a ochelarilor), imitând sticla, atrag foarte mult razele de soare și poți suferi arsuri grave la retină (și nu numai) – faci chiar și riduri urâte în jurul ochilor. Așa că, ai grijă: când alegi să porți lentile de contact, ia-ți și niște ochelari de soare de firmă neapărat, care sunt foarte buni în formarea unei pelicule împotriva razelor UVA și UVB. Pentru că sănătatea ochilor tăi e cea mai importantă, înainte de toate!

3. Le poți purta pe orice vreme

Că e soare, vânt, plouă sau ninge, lentilele tale de contact rămân pe ochi, fără nicio problemă. Ochelarii de vedere, când plouă sau ninge, de la apă nu mai vezi nimic, pentru că lentila de sticlă se udă. Trebuie astfel să o ștergi permanent. La fel se întâmplă și pe timp de ceață sau când intri în interior, de la frig la cald, se aburesc. Scapi de grija asta cu lentile de contact.

4. Nu mai trebuie să ai grijă să ștergi periodic lentilele ochelarilor de vedere, care se murdăresc repede

 Ochelarii de vedere se murdăresc des și trebuie curățați la fel de des. Trebuie să duci grija de a purta mereu la tine șervețele speciale sau soluție de pulverizat cu care să îi ștergi. Uneori uiți sau nu poți și e destul de incomod să privești prin lentilele murdare. Dacă porți lentile de contact, nu mai trebuie să ștergi nimic.

lentile contact bausch lomb-purevision-6-buc-cutie

1483614_666004503444937_27467184_n

5. Poți să practici orice sport fără probleme

Că faci gimnastică acasă sau mergi la o sală de sport/fitness, că alergi sau joci baschet, fotbal sau orice joc care implică mingile, care pot sparge niște ochelari, cea mai bună soluție în caz de probleme de vedere rămâne purtarea de lentile de contact. Purtând lentile, poți să te și rostogolești, să te dai peste cap, că nu se întâmplă nimic: ele rămân acolo, nu ies, nu cad. 🙂 Cu ochelarii de vedere, pot apărea probleme grave în cazul unor sporturi sau jocuri, iar dacă ai ghinionul să cazi, indiferent de situație, îi poți sparge și te pot răni și pe tine.

6. Poți să te machiezi cum vrei, să te coafezi cum vrei și să porți ce vrei

Unii ochelari de vedere, deși se potrivesc cu forma feței tale, nu se potrivesc poate cu outfitul tău sau cu o anumită coafură pe care vrei să o încerci. De asemenea, cu lentilele de contact, poți să te machiezi cum vrei sau să te tunzi cum vrei.

8. Nu-ți îngrădesc privirea, chipul arată mai bine

Mai ales când ești tânăr, ochelarii te fac să arăți mai serios, mai elegant, însă ai timp suficient pentru asta mai târziu, când vei îmbătrâni. Privirea ta, de om tânăr și frumos, e păcat să fie îngrădită așa de devreme, de niște rame sau de niște lentile care reflectă mereu alte lucruri din jur. Ai timp la bătrânețe să porți ochelari, oricât ar fi ei de trendy. Până atunci, investește în niște lentilede contact. Merită!

9. Nu vei mai fi asociat(ă) cu un/o tocilar(ă)

Dacă renunți la ochelari, nu mai ai parte de tot felul de glume, destul de supărătoare, și nu vei mai fi luat(ă) drept tocilar sau șoarece de bibliotecă, mai ales dacă porți dioptrii mari.

10. Nu te mai dor urechile și nasul

Mai ales în cazul celor care poartă dioptrii mari, lentilele groase ale ochelarilor de vedere trebuie susținute cu rame și brațe mari, destul de grele. Ochelarii devin grei și supărători, la un moment dat, pentru baza nasului și pentru urechi, pe care ei stau așezați. Cunosc persoane care chiar au făcut răni sau s-au iritat foarte tare de la asemenea probleme. Lentilele de contact, indiferent cât de mari ar fi dioptriile, aproape că nu simți deloc că sunt acolo. Sunt moi, ușoare, fără să jeneze în vreun fel. Nu au cum să te rănească.

11. Poți să te joci cu culoarea ochilor

Lentile de contact nu înseamnă numai cele de vedere, care mențin culoarea naturală a ochilor tăi. Există și lentile de contact cosmetice, cu dioptrii. Acestea pot veni în mai multe variante de culori (albastru, verde, violet, gri, bleu, negru, culoarea mierii etc.) și cu dioptriile tale, de multe ori la comandă. Deci, dacă vrei să vezi cum arăți cu ochii albaștri sau verzi sau orice altă culoare decât a ta, poți să încerci într-o lună și lentile de contact cosmetice, cu dioptrii. Și apoi, dacă îți plac, poți continua cu ele.

lentile de contact cosmetice colorate cu dioptrii bausch lomb-soflens-natural-colors-

1483614_666004503444937_27467184_n

Pentru toate acestea, dar și pentru multe alte motive, pentru cât de comod mă simt de când port lentile de contact, merită să renunț la ochelarii de vedere. Pe viitor, voi mai posta și alte articole în legătură cu purtarea de lentile de contact: ce implică, ce trebuie să știi despre acestea, cum se pun/se scot, cum să le întreții etc.