Majoritatea femeilor apelează la schimbări în ceea ce privește părul, după o despărțire: fie că e vorba de o nouă tunsoare, o nouă coafură sau schimbarea culorii părului. Care este motivul? Vezi explicația psihologilor.

Ai observat și tu. Nu se poate să nu… Nu mai e un mit. După fiecare despărțire mai importantă, cam orice fată își schimbă la un moment dat frizura ori își face ceva la păr. Chiar și fetele care au ținut de aceeași freză de când erau mici. Toate cică suntem predispuse la un nou hairstyle când ia sfârșit o relație mai de lungă durată.  Așa au fost create cuvinte ca „păr de după despărțire” (‘break up hair’) sau „părul de după divorț” (‘divorce hair’). Te-ai întrebat însă vreodată de ce oamenii (în special femeile) reacționează în acest mod?

Ne-am informat puțin asupra acestui subiect și am ajuns chiar la explicația unui psiholog: Dr. Graham Hole spune că totul are legătură cu cât de apropiat, până la intim, este părul, de ideea de imagine de sine. Astfel, unul din motivele pentru care ne schimbăm coafura sau freza, ne facem o tunsoare nouă a părului, cam de fiecare dată după o despărțire grea, este pentru a ne exercita un fel de autoritate și control asupra propriilor vieți, pe care simțim adesea că le pierdem după o relație îndelungată încheiată.

Se poate întâmpla și pentru a face un statement care să transmită ideea “Sunt în control asupra aspectului meu, la fel ca și asupra propriei vieți. Totul e bine.” De asemenea, același psiholog susține că oamenii adoptă o tunsoare nouă sau o nouă coafură după despărțire pentru a se elibera de un sine anterior, posibil nefericit.  Dr. Hole descrie acest lucru ca pe o ‘reflectie a dorintei de a se desparti inclusiv de trecut’. Așadar, dacă ‘vechiul tu’ a avut păr lung, blond, s-ar putea să simți nevoia de a schimba într-o freză cu un bob roșcat. Sau orice coafură care să te ajute să îți îmbrățișezi noua viață și noul „tu”, noul stil de viață. Desigur, se poate întâmpla și extrema cealaltă: unii oameni care au experimentat o despărțire să sfârșească prin a avea o stimă de sine foarte scăzută, caz în care părul face din nou o mare diferență.

Dacă o femeie simte că despărțirea este legată de atributele sale fizice și de frumusețe, poate apela la schimbarea culorii părului, pentru ca, în ochii săi cel puțin, să-și sporească gradul de seducție și sex-appeal. Sau pentru a face să arate mai tânără, de ce nu”, explica psiholog Dr. Hole.

Bineînțeles că este trist să te gândești că o despărțire poate afecta stima de sine a oamenilor într-așa măsură, dar părul are clar un rol uriaș în modul în care ne apreciem modul de în care arătăm. Un studiu recent publicat de producătorul de vopsea de păr Wella arată că mai mult de jumătate dintre femei se simt mult mai încrezătoare după ce au făcut o vizită la salonul de coafură, în urma unei despărțiri.

De fapt, îmbrățișând un nou look după încheierea unei relații înseamnă să renunți la trecut și să-ți găsești o nouă cale – iar dacă asta înseamnă ca în final să îți faci curaj să te faci blondă sau să optezi pentru o tunsoare scurtă la care tânjeai de mult în secret, de exemplu, atunci fii curajoasă și ia taurul de coarne! Make it happen!

Tu ce crezi? Ești de acord cu aceste explicații? Noi știm că o schimbare a părului nu e legată neapărat de o despărțire, ci de orice dezamăgire și dorință de a schimba ceva important în viața ta. Și ce e mai la îndemână de schimbat în aspectul tău dacă nu părul: tunsoarea, culoarea lui, modul de coafare etc.? Cel puțin așa ar trebui să fie.

Sursă: Daily Mail