Cumpărăturile de piese de modă secondhand sunt în tendințe în rândul generației Z: sunt sustenabile din punct de vedere ecologic, la modă (mai ales dacă îți plac lookurile specifice Y2K sau vintage pe care magazinele tip secondhand se întrec să le ofere) și, cel mai bine, la prețuri accesibile. Magazinele secondhand au avut întotdeauna o prezență mare în România, de la târguri, piețe, până la magazinele secondhand de caritate. Există chiar multe magazine și de mobilier și uz casnic secondhand, magazine specializate pe vintage sau magazine specializate în piese de designer.

Această prezență mare de magazine secondhand s-a transformat însă într-o abundență, pe măsură ce subcultura cumpărăturilor la mâna a doua s-a extins pe rețelele sociale. Pe lângă zeci de noi magazine secondhand conduse de tineri, există o piață în plină dezvoltare a conturilor Instagram și Facebook care valorifică această tendință.

De ce sunt oamenii atrași de magazinele secondhand?

Nu este doar despre faptul că este în tendințe sau se aliniază cu subculturile modei, de la grunge la fairycore, de la Y2K la cottagecore, dar hainele secondhand sunt și ieftine (cel puțin în cazul magazinelor secondhand; piesele vintage au prețuri mai mari totuși). Și e un mod de shopping prietenos cu mediul. Unii se bucură chiar de vânătoare, de satisfacția de a dezgropa piesa perfectă dintr-una stfel de magazin, pentru a le însoți ținutele viitoare.

Ce tipuri de magazine second-hand există?

Nu sunt doar magazine de secondhand în ce privește moda, există și magazine de caritate (cum e Bine Boutique – primul magazin de caritate al Crucii Roșii din România), dar și magazine de piese vintage.

Înțelegerea diferenței dintre magazinele de vintage și magazinele secondhand poate fi confuză. În timp ce magazinele secondhand vând haine secondhand, fie și retro, uneori sortate după estetică și calitate, magazinele vintage vând îmbrăcăminte „de epocă”, ceea ce înseamnă de obicei că au cel puțin 20 de ani. Piesele sunt apoi organizate în continuare în funcție de stil și epocă. Există chiar și magazine de vintage specializate într-o anumită perioadă de timp și stil.

Ceea ce este interesant la îmbrăcămintea vintage sunt poveștile și originile din spatele fiecărei piese. Este legătura personală pe care o ai cu aceasta, o anumită piesă care îi dă semnificația pentru tine. Îmbrăcămintea vintage seamănă foarte mult cu nostalgia purtabilă.

Desigur, fiind diferite, aceste magazine de piese pre-owned („prepurtate”) vor avea metode diferite de aprovizionare pentru produsele lor.

Baloturi de îmbrăcăminte importate

Multe magazine secondhand își completează stocul cu baloturi de îmbrăcăminte din Europa, dar și de peste mări. Multe astfel de magazine populare de secondhand primesc baloturi de la 50 kg până la 100 kg de la fabricile de textile, care le cumpără de la… gropile de gunoi – șocant, nu? Fondatorii pleacă în excursii de aprovizionare la vecinii regionali.

Alții își obțin marfa de la un amestec de furnizori de produse secondhand – intermediari care operează pe piața secondhand din Europa, selectând și vânzând bunuri către magazinele secondhand – și în baloturi de 100 kg.

Există companii specializate în transportul en-gros de haine secondhand. Ei expediază lăzi întregi cu haine sortate la mâna a doua clienților din întreaga lume.

Donații și inițiative caritabile

Există, de asemenea, magazine secondhand care depind de donații caritabile de haine. Există organizații de caritate la scară largă, cum ar fi Armata Salvării sau Crucea Roșie, care primesc cantități uriașe de donații și au capacitatea de a le sorta. Unele dintre aceste articole vor ajunge apoi în magazinele de secondhand ale Crucea Roșie, de exemplu (cum e Bine Boutique), unde se strâng bani pentru inițiativele caritabile ale Crucii Roșii.

Cu toate acestea, nu orice articol poate ajunge într-un astfel de magazin de caritate, deoarece multe dintre hainele donate nu sunt într-o stare suficient de bună pentru a fi revândută. Aceste articole ar fi apoi ambalate pentru export, pentru a strânge bani pentru organizație din ele.

Alte organizații caritabile pot fi mai selective. Colecțiile lor sunt limitate de spațiul de depozitare limitat și de lipsa forței de muncă pentru a sorta un „traul” de donații.

Aprovizionare direct de la clienți

Unele dintre aceste magazine își și cumpără haine secondhand direct de la clienți, pentru a le revinde în magazinele lor.

Există și altele, în afara țării, unde, după ce ai plătit abonamentul, poți schimba hainele tale secondhand cu puncte (în funcție de stil, valoare, calitate etc.) și le poți schimba cu ale altor persoane.

Descoperiri inversate în magazinele de second hand

Pentru unele dintre magazinele mai mici, care încearcă să se mențină pe piață, obținerea stocului poate deveni o problemă. În afară de aprovizionarea din garderoba clienților și a prietenilor, ei mai caută și prin platforme online precum OLX, Ebay, Carousell (în Asia) sau alte magazine secondhand mai mari sau en-gross.

Există ghiduri online și comunități care detaliază astfel de practici. Deși există critici la adresa acestor practici, furnizorii oferă, de asemenea, un serviciu de curatoriat, în baza cărora își dedică timp să trieze și să aranjeze piesele într-o formă cât mai vandabilă și potrivită pe tipuri de clienți, stabilind prețurile în funcție și de acest lucru.

Unele magazine de secondhand luptă activ împotriva gentrificării magazinelor de acest fel și oferă îmbrăcăminte la prețuri mici pentru a asigura accesibilitatea în continuare și a nu permite ca piesele secondhand să ajungă să fie vândute prea scump doar pentru că magazinele cu piese puține le vând ca piese rare, unice, retro sau chiar vintage, la prețuri mult mai mari. De exemplu, sunt zile când magazinele de secondhand oferă piese de 2-3-5 lei bucata.

Ce se întâmplă cu lucrurile pe care secondhandurile nu le pot vinde?

Magazinele secondhand sunt încă legate de cererea și oferta economică: de aceea nu acceptă bunuri de proastă calitate și, de aceea, îmbrăcămintea care aderă la o anumită estetică ar fi mai populară. Deci, cum rămâne cu articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesoriile care nu pot fi vândute cu ușurință?

Unele magazine secondhand vor apela la promoții, așa cum fac majoritatea magazinelor. Dar acest lucru poate alimenta un consum excesiv la fel cum au făcut-o brandurile de fast-fashion.

Alte magazine secondhand privesc upcyclingul ca pe o soluție. Acest lucru asigură faptul că inclusiv hainele nedorite își pot regăsi menirea în ciclul de îmbrăcăminte și că articolele de îmbrăcăminte altfel neutilizate pot fi folosite la ceva.

Tu ce părere ai de magazinele tip secondhand? Preferi astfel de piese de modă? Dacă da, din ce magazine secondhand te aprovizionezi? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii!

Sursă foto: Unsplash+ in collaboration with Getty Images