Pentru că sunt purtătoare de lentile de contact de ani buni, am început să mă informez și despre alte detalii în ce le privește. Și am vrut să dau mai departe informațiile pe care le-am aflat – din istoria lentilelor de contact și alte curiozități despre lentile de contact. 😉 Mai jos le puteți citi.

Vă spuneam, în nenumărate rânduri, că, de câțiva ani, sunt purtătoare de lentile de contact – cum e să le porți, ce înseamnă să îți iei lentile de contact de pe net, ce tip de lentile de contact port etc.

Sunt mulțumită și nu voi renunța prea curând să le port. Însă, ca orice purtător de lentile de contact, sunt, bineînțeles, și lucruri pe care nu le știam despre lentilele de contact și, pentru că de curând am descoperit niște informații – chiar și de istorie a lor -, am zis să vi le împărtășesc și vouă. 😉 Așadar:

Cum au apărut lentilele de contact în forma de azi

Oftalmologul german, Adolph Fick a realizat primele lentile de contact din sticlă, în 1888!!

Însă lentilele de contact moderne nu au fost create până 1972, de către Otto Wichterle.

Lentilele de contact timpurii, din 1888, erau groase și, spre deosebire de modelele actuale, acopereau nu doar irisul, ci și partea albă a ochiului.

În 1948, dintr-o întâmplare, tehnicianul optic Kevin Tuohy a realizat că lentilele de contact de sticlă pot funcționa chiar și numai prin acoperirea irisului.

Cine poartă lentile de contact mai des: femeile sau bărbații?

Ca statistici, 125 de milioane de oameni de pe mapamond poartă lentile de contact.

11% dintre americani sunt purtători de lentile de contact constant, 75% dintre americani fiind purtători de lentile de contact corectoare.

87 % dintre oamenii care poartă lentile de contact sunt femei :), iar 33% sunt bărbați.

85% dintre purtătorii de lentile de contact din lume poartă lentile de contact transparente, restul preferând pe cele colorate.

Ca vârstă, purtătorii de lentile de contact cei mai numeroși au o vârstă cuprinsă între 26 și 39 de ani, urmați de cei între 18 și 25 ani, cam câți cei de peste 40 de ani.

Cei în jurul vârstei de 17 ani și chiar mai puțin sunt cei mai puțin numeroși – în general, ei poartă ocazional și doar ca să își schimbe culoarea ochilor sau să creeze un oarecare efect, la party-uri sau evenimente, cum sunt lentilele de contact fantezie.

În general, cei sub 18 ani trebuie neapărat să consulte medicul oftalmolog înainte de orice idee de a purta lentile de contact, indiferent de tip.

Cât timp se poartă lentilele de contact?

Spre deosebire de restul corpului omenesc, care primește oxigen prin sânge, ochii sunt cei care primesc oxigen direct din mediul înconjurător.

Însă sticla nu permite trecerea oxigenului, motiv principal pentru care lentilele de contact din sticlă nu puteau fi purtate decâ pentru perioade foarte scurte de timp.

Mai exact, în jur de 4 ore era timpul de purtare a unor lentile de contact din sticlă, din prima lor etapă de invenție.

În prezent, timpul de purtare a unor lentile de contact moderne s-a extins – într-atât încât pot fi purtate zi și noapte, până la 30 de zile / o lună pe pereche! 🙂

istoria lentilelor de contact si alte curiozitati

Tu ce spui de astfel de curiozități despre lentile de contact? Le-ai știut? Le-ai fi bănuit? Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii. Contează mult aici părerea ta. 😉

Sursa: allaboutvision.com