Acestea sunt cele mai importante și specificate tipuri de dress code: iată cum te îmbraci potrivit la un eveniment pentru fiecare stil și tip de invitație! Decodează codurile vestimentare și fii mereu adecvat(ă) prin ținută, la orice ocazie!

Să descifrezi un dress code poate fi înșelător. Întotdeauna pare să fie o linie subțire între a obține exact lookul potrivit și a părea exagerat(ă): prea bine îmbrăcat(ă) sau prea slab îmbrăcat(ă) pentru acel dress code.

Din fericire, în zilele noastre, există mai multă relaxare când vine vorba de modă, iar oamenii nu mai au tendința să poarte ținute prea dichisite pentru ocazii formale, de pildă.

Cu toate acestea, sunt unele circumstanțe când trebuie să rămâi în strictă concordanță cu dress code-ul respectiv. Dar explicăm în acest ghid dress code-urile de bază.

Dress code smart casual: cum să îl adopți

Smart casual este probabil unul dintre cele mai indicate dress code-uri din jurul tău. Să decodezi un dress code ca acesta este adesea un motiv deschis pentru multiple interpretări.

Cheia însă e să arăți bine aranjat(ă) și rafinat. Pentru femei, o rochie sau o fustă drăguță e mereu un pariu sigur, iar dacă vrei să porți jeans, atunci încearcă să creezi o echipă bună de outfit cu un sacou bine croit și o pereche de tocuri.

ținute smart casual pentru femei și bărbați
Ținute Smart Casual pentru bărbați și femei care arată excelent.

Pentru bărbați, o cămașă cu guler e o idee bună de obicei pentru acest stil și poți reuși cel mai bine prin a purta culori deschise. Astfel, obții un aspect mai luxos al ținutei, chiar dacă ea, la bază, nu e deloc scumpă.

Aaah, și înclină mereu mai mult spre partea smart a stilului decât spre cea casual! Acest stil e minunat pentru cei care lucrăm la birou, în ținute office /business unde ni se permite să ne mai jucăm cu hainele și combinațiile de piese.

? Iată și 6 stiluri evergreen care nu par să se demodeze vreodată!

Dress code-ul de cocktail

Evenimentele de socializare precum petrecerile de zi sau nunțile, botezurile chiar solicită un dress code de cocktail.

Pentru femei, acest lucru înseamnă o rochie glamour, de obicei care se oprește ca lungime în jurul genunchilor. Dar, oricum, azi ai atâtea opțiuni ca varietate de lungimi pentru rochii/fuste!

Dar dacă nu prea ești fană rochie / fuste, poți ieși câștigătoare prin a purta un tuxedo chic.

ținute de cocktail pentru femei și bărbați
Ținute de cocktail pentru femei și bărbați.

Bărbații pot purta costume cu cravată.

Există o grămadă de opțiuni pentru a te juca prin ținutele de cocktail și e o mare oportunitate să te îmbraci pentru o petrecere lejeră, fără restricțiile pe care le impune, de regulă, un dress code mai formal.

Ținuta de cod Lounge Suit

Codul de ținută lounge suit e asemănător stilului de cocktail. Ambele sunt destul de interschimbabile zilele acestea, ceea ce poate conduce la confuzie.

Dacă ar trebui să te îmbraci pentru un dress code lounge, atunci femeile ar trebui să aleagă o rochie lungă, glamour, de ocazie, de regulă. Te poți juca prin bijuterii și accesorii pentru a crea un look cu adevărat surprinzător.

Cât pentru bărbați, ei ar trebui să poarte, la fel, un costum cu cravată / papion.

ținute pentru dress code Lounge Suit
Ținute pentru dress code Lounge Suit

Dress code formal sau Black Tie

Black Tie e clar formal și trebuie neapărat să te îmbraci adecvat. Este unul dintre acele coduri vestimentare în care chiar e important să rămâi atent(ă) la reguli.  Însă acest dress code e un simplu pas în față de la dress code-ul anterior, lounge suit.

Pentru femei, o rochie de seară elegantă, formală, lungă până în pământ, ar trebui să fie perfectă. Accesoriile ar trebui să fie un mijloc grozav prin care să adaugi personalitate outfitului tău, să-l faci strălucitor. Dar evită exagerarea!

ținute formale pentru Black Tie pentru femei și bărbați
Ținute formale pentru Black Tie pentru femei și bărbați.

Bărbații ar trebui să rămână fideli costumelor în culori închise pentru acest dress code. Dar nici un tuxedo n-ar fi deloc o idee deplasată în acest caz. Chiar un tuxedo negru cu un papion negru și pantofi eleganți, smart, e o foarte bună combinație.

Avem aici o selecție de cămăși care se poartă cu papioane.

Nu e nevoie să fii extraordinar de original. Se poate întâmpla doar prin croială (nu știu, un fir aparte, niște pense pe corp), o batistă bine împachetată în buzunarul sacoului, o textură aparte la pantofi, un aspect mai lucios al firului materialului din care e realizat costumul etc.

Am mai scris aici despre ținuta Black Tie sau Tuxedo pentru bărbați.

Codul vestimentar pentru White Tie

Dacă avem Black Tie, cum să nu avem și… White Tie? Ei bine, White Tie chiar e cel mai formal dress code posibil.

Dacă ești invitat(ă) la un eveniment white tie, atunci pregătește-te pentru o „treabă” foarte elevată, luxoasă, strălucitoare, glamour, extrem de elegantă.

Femeile ar trebui să poarte rochii de seară formale lungi până în pământ, pentru white tie. Completează look-ul cu niște mănuși, chiar lungi până la cot sau peste.

ținute elegante pentru femei și bărbați pentru dress code White Tie
Ținute elegante pentru femei și bărbați pentru dress code White Tie

Și părul trebuie să se adapteze ocaziei: optează pentru coafuri în care să îl porți prins în sus.

Bărbații ar trebui să poarte un costum din trei piese, cu sacou tip frac și un papion alb (de aici și denumirea de white tie de la care acest tip de dress code provine).

? Citește și despre dress code-ul Morning dress tie pentru bărbați, foarte apropiat de acest cod vestimentar.

Niciun tip de dress code

O fi și acesta un stil în sine?

Dacă ești invitat(ă) la un eveniment care nu are specificat un anumit dress code, ține de tine cum alegi și decizi cel mai bine ce să porți cu acea ocazie.

Urmărește tipul de eveniment, momentul zilei și locația, pentru a determina ce ținută s-ar potrivi cel mai bine. 

Dress code-uri mai informale ca smart casual sau de cocktail sunt de regulă cele mai bune alegeri.  Dacă tot nu ești 100% decis(ă), întreabă gazda evenimentului despre mai multe detalii sau pe alte persoane care au mai fost invitate la eveniment cu ce se îmbrac.

Dress code-urile sunt de obicei utilizate și aduse în discuție cu diverse ocazii, cu un anumit motiv. Deși unele, de regulă cele informale, oferă mai multe alternative decât altele.

Tu ce crezi? E mai bine să fii prea elevat îmbrăcat sau mai puțin formal îmbrăcat? Care sunt sfaturile tale cele mai bune pentru a te îmbrăca adecvat pentru o anumită ocazie? Scrie-ne în comentarii, în josul paginii, părerea ta!

Surse foto: Lavish Lawyer