Te întrebi dacă e în regulă să te machiezi în timpul sarcinii?
Multe viitoare mămici se întreabă dacă este sigur să porți machiaj în timpul sarcinii. În unele cazuri, e o întrebare legitimă. Pentru că da, atenție, există câteva ingrediente pe care ar trebui să le verifici înainte de aplicare, pentru a evita riscuri.

Multe rutine se schimbă în timpul sarcinii: dieta și activitatea fizică sunt ajustate, vizitele medicale sunt programate din când în când și se realizează chiar și rutine ușor diferite de înfrumusețare și îngrijire a pielii, nu-i așa?

În această perioadă de transformare, multe mămici au îndoiala dacă este sigur să te machiezi în timpul sarcinii. Folosirea produselor cosmetice pot fi dăunătoare pentru copil?

Este greșit să porți machiaj în timpul sarcinii?

Așa cum este de preferat să nu mai consumi anumite alimente, trebuie să știi că este convenabil să nu mai folosești unele produse cosmetice. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă ca înainte de a le cumpăra, să verifici dacă sunt etichetate corect, să ai instrucțiuni de utilizare și să fie enumerate toate ingredientele din formula lor, astfel încât să știi dacă sunt sigure.

În Oregon, „Centrul de îngrijire a femeilor în obstetrică, ginecologie, reproducere și sănătatea femeilor” împărtășește lista de ingrediente din produsele de înfrumusețare și de îngrijire personală pe care ar trebui să le eviți dacă ești însărcinată.

Ingrediente pe care să le eviți dacă ești însărcinată

Retin-A, retinol și palmitat de retinil:

Acești derivați de vitamina A pot provoca malformații congenitale. Deși este important să ai vitamina A adecvată pentru dezvoltarea bebelușului, acești derivați pot afecta negativ dezvoltarea acestuia.

Tazorac și Accutane:

Sunt, de asemenea, derivați ai vitaminei A care se găsesc în medicamentele controlate. FDA recomandă evitarea acestora în timpul sarcinii, deoarece pot provoca malformații congenitale.

Peroxid de benzoil și acid salicilic:

Apariția acneei în timpul sarcinii este frecventă. Ai grijă dacă folosești creme antiacnee, deoarece conțin adesea aceste ingrediente. Mai bine evită-le.

Uleiuri esențiale:

Uleiurile esențiale sunt adesea considerate ca o alternativă naturală la produsele de frumusețe; cu toate acestea, acestea nu sunt evaluate de agențiile de sănătate și, prin urmare, nu respectă standardele stricte de etichetare ale altor produse. Uleiurile esențiale vin în diferite soiuri și concentrații, așa că este greu de spus dacă sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii.

Hidrochinona:

Multe femei sunt preocupate de melasmă, pigmentarea care apare în timpul sarcinii. Ele caută soluții pentru a-ți ilumina pielea, dar hidrochinona trebuie evitată. FDA notează că are o rată de absorbție mai mare decât alte substanțe chimice topice, ceea ce face ca acesta să intre în fluxul sanguin și să afecteze copilul.

Clorura de aluminiu:

Acest ingredient este comun în deodorante și antiperspirante. În general, se crede că este sigur de utilizat în concentrații scăzute, dar se recomandă evitarea produselor care îl folosesc în concentrații mari.

Formaldehidă:

Este prezent în lacul de unghii și în anumite produse pentru păr. Utilizarea produselor cu formaldehidă ar trebui evitată, deoarece a fost legată de probleme de fertilitate și avorturi spontane. Sunt recomandate lacuri de unghii etichetate „3-Free” sau „5-Free”.

Produse de protecție solară chimică:

Cremele de protecție solară pot conține potențiali perturbatori hormonali, cum ar fi oxibenzona sau avobenzona, care pot interfera cu dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Pentru a te proteja de razele UV, folosește protectoare pe bază de ingrediente naturale.

Tetraciclina:

Un antibiotic comun folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii. Trebuie evitată, precum și derivații săi (doxiciclină și minociclină). Acestea pot avea efecte adverse atât asupra mamelor însărcinate, cât și asupra copiilor lor.

Dihidroxiacetona:

Este o substanță chimică care este utilizată în multe autobronzante spray. Deși nu este absorbit în organism, poate fi inhalat în timpul aplicării și este nesănătos pentru mamă și copil.

Frumoasă, dar într-un mod sigur

Indiferent dacă un produs folosește ingrediente naturale și evită substanțele chimice, este o idee bună să mergi la dermatolog și ginecolog și să-i întrebi despre acesta. Și de fiecare dată când ai nelămuriri.

Odată ce ai recomandările și aprobarea experților, caută opțiuni care se adaptează acestora.

Ai de gând să te machiezi? Nu ar trebui să îți faci griji pentru:

  • Creion de ochi/eyeliner – care este în mare parte din ceară și nu poate fi absorbită de piele.
  • Mascara, pentru că genele tale sunt un tip de „păr mort” și acest produs se aplică doar deasupra lor, prin urmare nu poate fi absorbit în organism.
  • Produse sub formă de pudră, atât timp cât ce se aplică doar la suprafața pielii.

**Articol tradus din spaniolă de aici.

Sursa foto: Unsplash/Juan Encalada