Aceasta este o întrebare interesantă pentru mine, pentru că, făcând asta de atâția ani, acum îmi vine automat. Dar, recent, am întâlnit o persoană influentă pe rețelele de socializare și am aruncat o privire într-o carte despre îngrijirea pielii, ambele menționând că nu trebuie să ne curățăm dublu tenul – adică să facem „double cleansing”.

Acest lucru era menționat din cauza faptului că dubla curățare usucă pielea, și cu atât mai mult dacă ai pielea uscată.

Mi s-a părut un punct de vedere interesant și, deși nu sunt un expert în îngrijirea pielii, m-am gândit să împărtășesc o scurtă perspectivă asupra acestui lucru din punctul de vedere al cuiva care recunoaște că o curățare dublă poate provoca uscarea pielii, dar care încă o face fără mari probleme.

Trebuie însă să fim conștienți că, precum în majoritatea procedurilor și rutinelor de îngrijire a pielii în general, totul depinde de folosirea produselor corecte.

Ce este „double cleansing”?

În mod clar, „double cleansing” sau „dubla curățare” înseamnă a-ți curăța pielea de două ori.

Primul pas implică, de obicei, utilizarea unui ulei de curățare (aceasta este cea mai comună curățare ca prim pas) sau a unui balsam de curățare. Al doilea ar putea fi un gel de curățare sau o loțiune.

De ce „double cleansing”?

Motivul pentru a utiliza curățarea dublă este să te asiguri că pielea ta este complet curată, înainte de a continua cu restul rutinei de îngrijire a pielii.

Uleiul sau balsamul de curățare/demachiant acționează pentru a îndepărta mai eficient murdăria, machiajul, crema de protecție solară, impuritățile etc. de pe piele, deoarece ingredientele lor funcționează mai bine la descompunerea și captarea acestor impurități. Odată ce ai îndepărtat murdăria principală, poți continua cu o curățare mai blândă.

Gândește-te la asta mai degrabă ca atunci când ai mâinile foarte murdare de ulei și grăsime. Nu vei putea să îndepărtezi tot dintr-o singură spălare. Deci ce faci? Te speli și apoi te speli din nou până când este complet curat. La fel faci și cu fața ta.

Am învățat această tehnică în urmă cu mulți ani folosind ritualul japonez de îngrijire a pielii și urmărind tratamentele faciale asiatice. Japonezii au dubla curățare a tenului de zeci de ani, iar gamele lor de îngrijire a pielii reflectă această practică.

Abia în ultimii ani am văzut că dubla curățare este susținută de mass-media occidentală și de mărcile occidentale de îngrijire a pielii.

Printre mărcile occidentale, cremele reci au fost folosite în mod tradițional pentru îndepărtarea machiajului aplicat în multiple straturi și… gros. Ai putea chiar argumenta că, dacă ar fi urmat ulterior cu un demachiant cu spălare/gel de curățare, ar fi avut și dublă curățare! Nimeni nu a spus că trebuie să fie făcută doar cu uleiuri de curățare…

Când trebuie să folosești dubla curățare?

Aș face-o doar în ritualul de curățare de seară. Când te trezești, pielea ta nu este atât de murdară încât să justifice o curățare completă și temeinică. Unii oameni nici măcar nu folosesc un produs de curățare facială dimineața, doar stropesc cu apă pe piele!

Da, seara, dar numai cu un demachiant delicat. Am auzit oameni care mi-au spus că nu folosesc un demachiant neapărat și funcționează chiar și așa pentru ei.

Eu zic, lucrează cu orice îi place pielii tale! ? Fără reguli reale în ceea ce mă privește.

Seara, fiindcă ai avut pe față protecție solară toată ziua (sper!), poate chiar rezistentă la apă. Este posibil să ai și machiaj.

Trebuie să cureți totul în mod corespunzător, astfel încât pielea ta să poată beneficia de rutina de îngrijire a pielii de seară și să absoarbă în mod corespunzător toți nutrienții pe care i-i oferi.

Double cleansingul îmi va usca fața?

Din experiență, îți spun că se poate.

Am observat că atunci când folosesc un ulei de curățare, acesta are tendința de a-mi usca pielea în continuare. Când l-am cuplat cu un demachiant cu spumă / gel de curățare, s-a simțit mai rău. Din acest motiv, nu mai folosesc uleiuri demachiante, deoarece mi s-au părut prea dure și uscate pentru pielea mea.

Când am experimentat cu diferite tipuri de demachiante (în special balsamuri demachiante), am constatat că pentru pielea mai uscată sau mixtă, ca a mea, cele mai bune tipuri de demachiante care mi-au permis să-mi curăț dublu tenul, fără a-mi usca pielea, au fost sub formă de balsam de curățare, urmat de o loțiune demachiantă/lapte/cremă.

Practic, am optat pentru ceva care se simte mai blând, mai reconfortant pe pielea mea, ținând cont de tipul meu de ten. Dacă ai pielea mai grasă sau dacă porți machiaj în strat gros, un ulei de curățare face treaba mai eficient și îți face pielea să se simtă mai curată mult mai repede.

Aș urma apoi cu un demachiant mai blând, spre deosebire de un demachiant cu spumă agresiv.

Prin urmare, din punctul meu de vedere, există ceva adevăr pentru care ni se sugerează să nu folosim ulei de curățare, deoarece îți poate face pielea mai uscată. Cu toate acestea, aș folosi ceva de genul unui balsam de curățare sau un produs de curățare gel-ulei, care se simte mai blând cu pielea și este mai hrănitor.

Pentru cei cu tenul uscat, nu aș exclude cu totul dubla curățare. Totul se rezumă doar la alegerea produselor de curățare potrivite pentru tipul tău de piele.

Nu aș exclude nici dubla curățare din cauza cremei solare. Sunt o evanghelistă când vine vorba de protecția solară. O protecție solară bună va sta deasupra pielii pentru a o proteja și ar fi rezistentă la apă. Poate un demachiant bun să îndepărteze și machiajul, transpirația, uleiurile și murdăria, într-o singură curățare, la sfârșitul zilei? Ar putea. Oare? Eu una nu risc.

Alternativa la double-cleansing

Dacă ești împotriva ideii de curățare dublă sau dacă pielea ta se simte puțin sensibilă, există opțiuni? Într-un fel, da.

Am descoperit că folosirea unui balsam sau a unui ulei de curățare, împreună cu o cârpă de față, face o treabă bună în curățarea tenului meu bine, la sfârșitul zilei, chiar și cu o singură etapă.

Pentru unii oameni, o ștergere cu apă micelară, înainte de o curățare blândă la duș la sfârșitul zilei, funcționează la fel de bine.

Filosofia mea personală este să curăț dublu tenul. Am văzut că este benefic pentru mine și sunt suficient de sensibilă la nevoile pielii mele, pentru a putea alege demachiantele potrivite pentru mine. Cu toate acestea, spun că fiecare ar trebui să lucreze cu propriul tip de piele.

Dacă există un motiv pentru a nu face dublă curățare, atunci așa să fie. La sfârșitul zilei, este pielea noastră – facem tot ce este necesar pentru a o menține sănătoasă. ?

Tu ce părere ai de „double cleansing”/dubla curățare a tenului? Ai utilizat-o? Te atrage sau nu mai vrei să încerci deloc? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii. Părerea ta contează mult pentru noi.

Sursa foto: Unsplash/Jernej Graj