Vremea mai rece și mai uscată poate cauza deja uscăciuni ale pielii din jurul buzelor, le poate crăpa și usca. Așa că avem nevoie de balsam de buze pentru a remedia aceste probleme.

De altfel, de când purtăm măști de protecție pe față, și buzele au de suferit, pentru că nu le mai prea dăm cu ruj sau luciu de buze, astfel încât nu mai au parte de mai nicio altă îngrijire. Așa că balsamul de buze se cere tot mai necesar, măcar pentru rolul de hidratare și îngrijire.

De ce se crapă buzele?

Frigul iernii care a dominat în ultimele luni și care a revenit de câteva zile, își spune cuvântul și la nivelul corpului, în mai multe moduri.

Vremea mai rece și uscată, de pildă, cu vânt / viscol, de exemplu, poate cauza subțierea pielii buzelor, deja subțire de la sine. Buzele se usucă, se crapă și se exfoliază de la sine, lucru foarte neplăcut și ca aspect.

Această condiție este, de asemenea, cunoscută drept Cheilitis sicca și adesea prezintă fisuri și descuamări ale buzelor; de obicei, pe buza inferioară.

În plus la aceste urmări, umezirea buzelor, pe care o facem adesea în mod nedeliberat și controlat, tocmai pentru a calma usturimile, poate cauza mai departe iritație în exces și uscăciune mai mare, de fapt.

Este important de menționat că vremea nu este singura care generează buzele crăpate.

O afecțiune numită contact cheilitis poate, de asemenea, să determine buze iritate și inflamate. Aceasta se datorează reacțiilor alergice la un anumit ingredient, caz în care este important să se efectueze un test cu patch-uri.

De ce buzele au culoarea roșiatică/rozalie?

După cum menționam inițial, pielea buzelor este mult mai subțire decât cea de pe restul feței, ceea ce, după cum, probabil, majoritatea cititorilor știu deja ;), le conferă buzelor tonul roșu/rozaliu.

Această nuanță de culoare roșie/roz se datorează vaselor capilare mici de sub piele, care se arată sub aceste zone cu mai puțină cheratină și țesut mult mai translucent.

Tot datorită acestei pieli fine și subțiri, buzele conțin cantități mai mici de emolienți naturali și rețin considerabil mai puțină apă decât alte zone ale corpului.

Acești factori fac zona buzelor mult mai sensibilă și permit buzelor să devină mult mai uscate și crăpate.

Astfel, este important să menții pielea buzelor hidratată și să previi pierderea apei de la nivelul buzelor.

De ce e important să folosești balsam de buze?

Folosirea balsamurilor de buze poate ajuta la prevenirea uscăciunii buzelor.

Balsamurile de buze care conțin SPF pot proteja în plus împotriva deteriorării provocate de razele UV, precum și pot ajuta la prevenirea recurenței herpesului simplex, cunoscut în mod comun ca răni „la rece”, întrucât este reprezentat de virusuri fotoreactivi.

Agenții de structurare din balsamul de buze

În formularea balsamului de buze, tipurile de ceară sunt un ingredient vital, în special pentru produse dozate sub formă de baton.

Ceara funcționează ca agent de structurare care permite starea solidă, rigidă și mulajul în forma dorită.

Este important să se combine diverse tipuri de ceară pentru optimizarea performanței produsului. Testarea de diferite tipuri de ceară în rații uleioase va asigura ca produsul să rămână solid la temperatura camerei, dar să se topească în contact cu temperatura corpului.

Ceara poate, de asemenea, să aibă o varietate de proprietăți precum luciul, flexibilitatea, punctul de topire, plasticitatea și ruperea.

Unele ceruri populare găsite în balsamurile de buze includ microcristalin, ceară de albine, candelilla, carnauba și ceară sintetică.

Unturile pot, de asemenea, să acționeze ca agenți de structurare când sunt combinate cu tipuri cu proprietăți emoliente, precum cele explicate mai jos.

Unturile pot fi vitale pentru a asigura ca batonul să se topească la temperatura corpului. Exemple de unturi folosite în balsamuri de buze: shea, avocado, cocoa și jojoba.

Emolienții din balsamul de buze

Emolienții sunt folosiți pentru a înlocui lipidele pierdute din buze, prin umplerea acestor goluri și asigurarea protecției și a lubrifierii.

Uleiurile conferă hidratare și ajută la crearea texturii potrivite și a esteticii buzelor.

Proprietățile-cheie ale emolienților includ alunecarea ușoară, aspectul moale și catifelat, suplețea și luciul. Exemple de emolienți includ uleiul de floarea-soarelui, uleiul de șofrănel, de migdale și de semințe de luncă / lucernă; trigliceride; miristat de izopropil și palmitat de etilhexil.

Emolienții pot servi unor extra funcții în balsamul de buze. Unii au pigmenți dispersați pentru acele balsamuri de buze cu ușoare nuanțe. Emolienți populari din acest punct de vedere al nuanțării, sunt polyglyceryl-2 triisost­earate, octyldodecyl oleate, uleiul de castor, uleiul mineral, isopropyl titanium triisost­earate, octyldod­ecanol și triethox­ycaprylylsilane.

balsam de buze Dior Addict Lip Glow Color Reviver - nuanța 008 Ultra-pink_review și păreri

În plus, siliconii pot fi folosiți pentru a conferi proprietăți de non-transferabilitate; siliconii comuni folosiți includ dimeticon și ciclometicon.

Agenți ocluzivi în balsamul de buze

Agenții ocluzivi funcționează prin formarea unei bariere hidrofobice pentru a bloca fizic și a preveni pierderea de apă transepidermic.

Acestea sunt ingrediente importante de inclus din moment ce principalul scop al balsamurilor de buze este de a reduce pierderea apei transepidermice de la nivelul buzelor.

În îngrijirea buzelor, agenții ocluzivi pot aduce, în plus, luciu și aspect ca de gloss cu finish care să blocheze, totodată, hidratarea. Exemple de agenți ocluzivi: petroleum/vaselină cosmetică și malat diisostearil.

Antioxidanții din balsamul de buze

Din moment ce balsamul de buze este bogat în lipide, datorită emolienților și agenților ocluzivi, poate fi susceptibil de râncezire. Râncezirea este cauzată de expunerea la oxigen și poate cauza schimbarea culorii și miros neplăcut.

Antioxidanții, pe de altă parte, pot lupta cu radicalii liberi prin reducerea agenților și eliminarea de radicali liberi. Exemple de antioxidanți în balsam de buze: tocoferol, BHT (butylated hydroxytoluene) și BHA (acid beta-hidroxid).

Aroma din balsam de buze

Aroma este în mod curat adăugată pentru a conferi gust și/sau parfum (aromă) produselor de îngrijire a buzelor.

Balsamurile de buze au în mod obișnuit un fel de aromă adăugată pentru a masca gustul neplăcut al altor ingrediente. Arome comune în balsamul de buze sunt vanilia, menta, căpșunile și guma de mestecat.

Conservanți în balsam de buze

În cele mai multe produse de îngrijire personală, sunt adăugați conservanți pentru a preveni dezvoltarea drojdiei, mucegaiului și a bacteriilor în formule, din cauza prezenței apei.

Balsamurile de buze sunt bogate în esteri și, în mod obișnuit, nu mai necesită un conservant, din moment ce balsamurile de buze sunt adesea anhidre, cu drojdie, mucegai și bacterii, creșterea microbiană nu se va extinde de obicei fără prezența apei. Cu toate acestea, buzele sunt deseori umezite cu salivă, apă pe care o bem, reziduuri de mâncare etc. Iar acestea pot intra în contact cu balsamul de buze ca un potențial risc de dezvoltări microbiene.

Ca o măsură de conservare, pot fi adăugați conservanți ca phenoxye­thanol, 1-2 hexanediol și ethylhex­ylglycerină.

Concluzii pentru balsamul de buze cu rol de protejare a buzelor

Buzele uscate și crăpate nu sunt limitate doar la vremea rece și uscată, deși poate fi un factor des, și oricine poate experimenta, oricând, disconfortul buzelor uscate, crăpate și exfoliate non-natural.

Astfel, este important să ajutăm la repararea barierei lipidice a buzelor prin asigurarea unei hrăniri adecvate, printr-o varietate de emolienți și agenți ocluzivi.

În plus, ceara și unturile pot asigura ca produsul să fie livrat într-o formă finală care să ofere o experiență cât mai pozitivă utilizatorului.

În final, curând ceara perfectă în rația de ulei potrivită, va ajuta la crearea balsamului de buze optim, care să întâlnească nevoile consumatorului.

Tu ce părere ai? Ai, de obicei, problema cu bze crăpate și uscate? Cum le tratezi? Ce balsam de buze preferi? Scrie-ne sugestiile tale în acest sens, în secțiunea de comentarii din josul paginii.

Surse info:

  • gcimagazine.com
  • Baki, G. and Alexander, K.S. (2015, Mar). Introduction to cosmetic formulation and technology. Wiley. https://www.​wiley.​com/​en-us/​Introduc­tion+to+Cosmetic+Formulation+and+Technology-p-9781118764893