Până nu demult, flacoanele elegante de parfum, borcănașele cu cremă, spray-urile, loțiunile și pomezile de tot felul păreau un domeniu strict feminin. Timpul dedicat îngrijirii tenului și tratamentele corporale erau privite de către bărbați cu un fel de îngăduință amuzată și deseori cu o superioritate nedisimulată față de sexul „slab”. Odată, ei erau „vânătorii”, războinicii, aventurierii, cei care ne permiteau prin acțiunile lor îndrăznețe să trăim fără grijă, în micul și superficialul nostru paradis cosmetic. În care începe să-și facă loc un altul, pentru bărbații moderni de azi.
În ultimele două decenii, s-au produs răsturnări ale unei mentalități de milenii. Bărbații acestui deceniu, în special, par să fi învățat că nu e nimic rușinos în a plânge („Și băieții plâng câteodată”) și că a avea grijă de propria imagine e un lucru destul de normal.
Pentru a ne convinge de acest lucru, e suficient să privim spre Hollywood. De la virilitatea dură a protagonistului filmelor de acțiune, iată instalându-se în fruntea clasamentelor o variantă soft, ușor melodramatică, a eroului principal. Succesul unui Brad Pitt sau Leonardo di Caprio de acum câteva decenii confirmă schimbarea de optică a bărbaților față de ei înșiși și a femeilor față de bărbați.
Creatorii de modă lansează colecții luxoase de lenjerie fină pentru bărbați, iar producătorii de cosmetice par să acorde din ce în ce mai multă atenție lansării unor linii de produse destinate lor. Fără a cădea în ambiguitate, bărbații de astăzi sunt din ce în ce mai preocupați de felul în care arată, de sănătatea și de frumusețea tenului și a părului lor.
În funcție de vârstă, iată în continuare ce consideră specialiștii a fi o rutină sănătoasă de îngrijire pentru un bărbat.
❤️ Citește despre:
Rutina de îngrijire a pielii pentru adolescenții băieți: veșnica luptă cu acneea
Se știe că adolescentul e un erou în devenire. Perioadă a celor mai nebunești visuri și a celor mai mari îndrăzneli, adolescența poate fi însă și sursa celor mai frecvente complexe. Iată de ce ea trebuie să fie și vârsta în care se deprind obiceiurile de igienă și îngrijire personală.
Băieții se îngrijesc mai puțin. Fără discuție, marea problemă a majorității adolescenților e acneea.
Din cauza transformărilor hormonale atât de ample la această vârstă, pielea produce un exces de sebum, în timp ce stratul cornos suferă o îngroșare semnificativă. Groaznicele coșuri își fac apariția în urma infectării porilor înfundați și a comedoanelor.
Deși apare mai târziu la băieți decât la fete, acneea îmbracă forme mai grave la cei dintâi și aceasta dintr-un motiv simplu: băieții par să se îngrijească mai puțin de pielea lor decât fetele.
Diversitatea produselor specifice existente la această oră oferă o soluție problemei, cu condiția să fie utilizate în mod constant și nu accidental, în situații „de criză”.
O curățire constantă a tenului – seara și dimineața – cu un săpun dermatologic sau un gel de curățare sub formă de spumă, precum și cu un produs sub formă de cremă sau gel sunt regulile de bază ce trebuie respectate pentru ca acneea să nu lase urme.
Câteva produse pe care le poți alege:
- Gel de curățare a tenului cu tendință acneică Neutrogena Clear & Defend – reglează excesul de grăsimi și previne apariția noilor coșuri, folosit zilnic, pentru toate tipurile de piele predispuse la acnee comedonală;
- Loțiunea tratament antiacneică și antimperfecțiuni La Roche-Posay Effaclar Duo – tratament pentru curățarea porilor;
- Săpunul miraculos antiacnee Carbon Theory – săpun bestseller cu cărbune pentru curățarea tenului, pentru piele grasă, dar și ca tratatment eficient al acneei.
Transpirația poate fi un handicap social pentru un bărbat
Provocată tot de acțiunea hormonilor, transpirația abundentă este și ea o problemă care dă dureri de cap adolescenților. Și nu numai lor! Iată și diferența dintre deodorant și antiperspirant, ca să știi ce alegi potrivit pentru tine. Iar aici îți explicăm cum se produce transpirația, în ce constă și cum o previi.
În mod deosebit, transpirația picioarelor poate fi un adevărat handicap social, luând în considerare faptul că unul din doi adolescenți mărturisește că nu știe cum să o combată.
Igiena atentă rămâne desigur soluția cea mai bună. După duș, trebuie să-ți ștergi bine picioarele, în special între degete – această zonă este extrem de importantă!
În plus, evită ciorapii din fibre sintetice și pantofii de sport, care nu trebuie purtați fără discernământ, în orice moment al zilei. În situațiile disperate, spray-urile deodorante și loțiunile antifungice se pot dovedi de un real folos.
Bărbieritul – pentru un spirit energic
Bărbieritul rămâne un simbol al tinereții. Bărbatul tânăr încă are un ritual în acest sens.
Între 20 și 45 de ani, bărbații par să fie înarmați cu toate armele seducției și farmecului. De multe ori însă, prinși în cariera lor, problemele casnice și cerințele unei tinere familii, ei găsesc foarte puțin timp pentru a se îngriji.
Dacă luăm în considerare faptul că un bărbat își petrece circa 6 luni din viață bărbierindu-se, de cele mai multe ori cu lama, ne putem da seama de ce tenul său sfârșește de foarte multe ori prin a se irita.
De aceea trebuie, mai întâi, să pregătești pielea pentru bărbieritul matinal, în mod clasic, obișnuit. Aceasta înseamnă înmuierea bărbii, făcând la început un duș, apoi te vei bărbieri: vei aplica o spumă de ras hidratantă, masând barba cu mișcări circulare.
Bărbieritul propriu-zis constă din mișcări scurte, ușoare, deci fără a apăsa pe aparatul de ras. Pentru o hidratare eficientă, alege o spumă de ras pentru ten normal sau sensibil.
După ras, e preferabil să folosești geluri și loțiuni, care nu conțin alcool, cu efect de calmare și hidratare.
Îngrijirea bărbatului matur, un gentleman autentic
Elegant și experimentat, bărbatul matur seduce prin personalitatea sa, iar tâmplele încărunțite și ridurile de expresie îl fac și mai seducător. Cu toate acestea, timpul își spune cuvântul și de aceea efectele sale trebuie contracarate.
Încărunțirea părului va da bărbatului un farmec aparte, atâta timp cât părul cărunt este sănătos și bine îngrijit. Pentru a contracara tendința de îngălbenire a părului, există șampoane adaptate, care conțin azulene și care vor da un rezultat bun dacă sunt folosite în mod regulat. La fel, există produse care încetinesc albirea & încărunțirea părului. De exemplu:
- șampon împotriva îngălbenirii părului lb sau grionat Vitality’s Technica Silver Shampoo Neutralising Anti-Yellow
Odată cu vârsta și cu suprasolicitările de tot felul, țesuturile din jurul ochilor își pierd rezistența, pungile se accentuează, ceea ce îmbătrânește întreaga expresie a feței. Fumatul, oboseala, stilul de viață sedentar nu fac decât să accentueze acest proces.
Aplicate de două ori pe zi, dimineața și seara, cu mișcări ușoare de tapotare, pe întreg conturul ochilor, gelurile decongestionante pe bază de plante reduc edemul și accelerează lupta cu ridurile.
Parfumul unui bărbat modern
Un mod de a afirma personalitatea în formare pentru un adolescent este și alegerea unei ape de toaletă potrivite personalității tale. Sau chiar un parfum.
Dar în ceea ce privește apele de toaletă, sunt de preferat cele tonice, proaspete. Pentru bărbații care știu să-și pună întrebări, fără a fi nesiguri de ei înșiși, iată apa de toaletă Uomo? de la Moschino, perfectă.
Suporterilor înfocați ai echipelor de fotbal le recomandăm o apă de toaletă Adidas, indiferent de gamă.
Dacă iubești sclipirea rece a metalului, poți alege Chrôme de la Azzaro.
Iar dacă visezi aventuri în ținuturi exotice, alege Jungle pour Homme by Kenzo.
Caz nu rar și pentru bărbați, cu timpul gusturile devin conservatoare, mai subtile. Pentru acest lucru există clasicul parfum Fahrenheit de la Christian Dior, de pildă.
Tu ce rutină de îngrijire a pielii ai ca bărbat? Unde te încadrezi cel mai bine? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii opiniile tale.