Se spune că hainele cu dungi orizontale îngrașă, iar imprimeul cu dungi verticale subțiază. Oare așa e într-adevăr? Hai să aflăm cum se poartă dungile: cât e „mit” și cât e realitate despre ele! 😉
Hainele cu dungi sunt şi vor fi mereu la modă. Dungile sunt unul dintre lucrurile întâlnite atât la evenimente, cât şi în zilele obişnuite. Motivul pentru care sunt imprimeurile cu dungi atât de prezente este că sunt uşor de combinat, putând fi purtate cu piese elegante, dar şi cu piese casual.
O piesă vestimentară cu dungi poate fi purtată pentru a accentua o ţinută sau o anumită siluetă. O eşarfă, o pălărie sau o geantă cu dungi sunt alegeri perfecte adesea. Poţi încerca ceva amuzant cu dungi poziţionate în diverse direcţii, poţi purta dungi în diverse culori, dungi mai subţiri sau dungi mai groase.
❤️ Citește despre:
Între „Mituri” și adevăr despre imprimeuri cu dungi
Se spune că dungile verticale te vor face întotdeauna să pari mai înalt(ă) şi mai slab(ă). Însă există şi o regulă oarecum greşită în modă: nu purta dungi orizontale, fiindcă te îngraşă! Oare? Dar dungile orizontale arată bine pe mai multe tipuri de conformaţie, trebuie doar să fie alese în mod inteligent.
Dacă eşti slabă şi nu prea ai forme, dungile înguste şi croiala mai aproape de corp pot crea curbe graţioase acolo unde nu există de fapt. Dacă ai o conformaţie cu forme, dungile medii şi mici ca grosime şi croiala ceva mai lejeră evită să arate exact ce vrei să ascunzi. Așadar… unele reguli sunt, de fapt, mituri care au fost desființate științific de curând. 😉 Iată mai jos cum!
[button url=http://l.profitshare.ro/l/4697248 target=blank icon=heart-2]Vezi mai multe dungi[/button]
Dungi orizontale versus dungi verticale: ce alegi să porți
De unde şi până unde a apărut preconcepția că dungile orizontale îngraşă? M-am informat puțin și am aflat asta:
În secolul al XIX-lea, medicul german şi fizicianul Hermann von Helmholtz a realizat un experiment şi a demonstrat că un pătrat cu dungi orizontale părea mai îngust şi înalt decât un pătrat identic cu dungi verticale. El a folosit această informaţie în manualul său de Fiziologie a Opticii, lansat în 1867, în care susţinea că rochiile cu dungi orizontale, chiar întretăiate în anumite zone, pot face o femeie să pară mai înaltă. Cu toate acestea, nu se ştie cum s-a propagat greşit ideea. Cineva a făcut economie la redat informaţia completă. Generaţii de femei au decis fără cale de întoarcere să evite dungile orizontale. 🙂 Cum am învățat și eu multă vreme…
[button url=http://l.profitshare.ro/l/4697248 target=blank icon=heart-2]Vezi și alte modele[/button]
În 2014, Dr. Peter Thomson, profesor la Universitatea New York, la catedra de psihologie, a decis că trebuie investigat cine a avut dreptate: Helmholtz sau femeile atât de speriate de dungile orizontale. Experimentul lui a constat în expunerea a două desene cu două femei identice, dar una purtând dungi orizontale, iar cealaltă – dungi verticale.
Participanţii la experiment au fost rugaţi să spună care dintre femei este mai grasă. Rezultatul? Figura în dungi orizontale a fost percepută ca fiind mai subţire decât cea îmbrăcată în dungi verticale. La baza acestei percepţii stă fiziologia umană. Când ochiul se uită la dungi orizontale (în zona taliei, de exemplu), creierul devine încurcat de trecerea succesivă de la alb la negru, apoi iar la alb, la negru. Pur şi simplu devine confuz şi crede că zona este mai lată decât este de fapt din cauza timpului petrecut cu aceste treceri făcute pe orizontală de la o dungă verticală la cealaltă.
Când dungile sunt orizontale, creierul le percepe ca linii neîntrerupte, mai uşor de parcurs, fără pericol de a separa şi a-şi fragmenta percepţia.
[button url=http://l.profitshare.ro/l/4697248 target=blank icon=heart-2]Vezi mai multe dungi verticale[/button]
Ținute cu haine cu dungi: idei de outfituri care să te avantajeze
Cel mai simplu mod de a purta dungi este să alegi o bluză cu acest tip de imprimeu şi să o combini cu o pereche de pantaloni simpli. Poţi să-ţi completezi ţinuta cu o pălărie foarte colorată, căci nu ai cum să greşeşti când adaugi un pic de culoare. Dar poţi foarte bine să porţi dungile în asocierea cu foarte mult alb.
Dungile alb-bleumarin sunt destul de clasice și de inspirație franțuzească, amintind de Riviera Franceză, de Nisa și Cannes, în special. În schimb, dungile albe şi negre de pe o bluză arată foarte bine sub un sacou bărbătesc asociat cu jeanşi sau pantaloni negri.
Poţi să optezi pentru un costum în dungi sau pentru o cămaşă, poţi să-ţi faci o ţinută minunată pentru timpul liber sau pentru birou. Eşti gata de muncă dacă bagi cămaşa într-o fustă conică şi adaugi un cardigan prins cu o curea în talie. Însă trebuie să fii atentă, pentru că dungile mari adaugă un aspect casual spre sport hainelor. Atunci când porţi dungi mari sfatul meu ar fi să optezi pentru cât mai puţine accesorii, fiindcă întreaga atenţie se va îndrepta spre acestea.
[button url=http://l.profitshare.ro/l/4697248 target=blank icon=heart-2]Mai multe modele de haine cu dungi[/button]
Joacă-te cu dungile, observă cum îți maschează defectele și ce combinații te avantajează și mergi cu ele! În niciun caz nu renunța să porți haine cu aumite dungi din cauza unor preconcepții. Ai văzut, the truth stays in the eye of the beholder! 😉