Igiena orală necesită îngrijire specială o dată după începerea unui tratament cu aparat dentar ortodontic. Clasica spălare pe dinți de două-trei minute de dimineață și seară trebuie îmbunătățită pentru a păstra sănătatea dinților pe durata tratamentului ortodontic.
Deși sunt trecut de 30 ani și port aparat dentar doar de câteva luni, cred că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în 2020.
Inițial, motivul pentru care am pus aparatul ortodontic a fost acela că datorită pierderii unor măsele atât pe arcada superioară cât și pe cea inferioară, alți dinți au migrat și nu mai fac dificilă inserarea unor implanturi într-un mod eficient.
Trecând însă câteva luni de când mi s-a pus aparatul pe arcada superioară, deja încep să văd progrese semnificative privind alinierea dinților și a molarilor pe arcadă.
Am ales un aparat ortodontic metalic, acesta fiind din spusele ortodontului cel mai eficient model pentru tratamentul meu. E într-adevăr foarte vizibil, dar știu din experiențe apropiate că de exemplu aparatul cu safir nu este cel mai ușor de îngrijit.
❤️ Citește despre:
Aparatul dentar schimbă obiceiurile alimentare imediat
Un aparat ortodontic schimbă destul de multe obiceiuri proaste pe care le aveam anterior. Dacă la semințe de floarea soarelui am renunțat de ceva timp, la alune, fistic, chipsuri sau alte snacks-uri mai mult sau mai puțin naturale a trebuit să renunț de tot. De asemenea, în privința mâncărurilor, mi-am cumpărat un blender și astfel aproape zilnic îmi fac câte un smoothie. Ceea ce cu siguranță ajută și pe alte planuri.
Într-adevăr, primele săptămâni cu aparatul dentar pot fi frustrante datorită restricțiilor mai mult de mestecat decât alimentare, dar și a unor dureri la mestecat, dar obișnuința cel puțin în cazul meu a intervenit repede și abia aștept următoarea vizită la ortodont, pentru că fiecare vizită aduce progres.
Rutina de îngrijire dentară durează mai mult și necesită mai multă atenție
Dacă în ceea ce privește obiceiurile alimentare lucrurile sunt cât se poate de clare (fără alimente tari), în ceea ce privește rutina de îngrijire dentară, aceasta deseori trebuie îmbunătățită. Înainte, rutina de îngrijire dentară cuprindea un spălat pe dinți de 2-3 minute cu Philips Sonicare, urmat eventual de ață dentară Oral B Satin și o clătire cu apă de gură Listerine.
După începerea tratamentului cu aparatul dentar, la indicațiile ortodontului a trebuit să renunț la periuța electrică. Motivul ar fi că vibrațiile ar putea afecta și slăbi brackeții montați pe dinți. Având montat aparatul doar pe arcada superioară momentan, mai folosesc foarte rar periuța electrică să mă curăț pe arcada inferioară, dar o fac foarte precaut.
Ceara dentară ortodontică – primul accesoriu nou
Primul accesoriu nou în rutina de cu aparatul dentar va fi ceara dentară. De obicei vei pleca după montarea aparatului dentar direct de la ortodont cu un pachet de ceară, dar se va epuiza destul de rapid.
Această ceară se plasează pe capetele arcului metalic sau pe brackeți pentru a nu jena obrajii. Practic de pe bastonașele de ceară rupi o bucată mică, o faci biluță și efectiv îl plasezi bracket sau pe arc, acolo unde simți că jenează. La început e normal să te jeneze peste tot.
Eu am mai cumpărat două pachete de acest gen ulterior, dar nu le-am mai folosit, pentru că m-am acomodat relativ repede cu sârma și brackeții. Se pot cumpăra de aici, e destul de ieftin, dar nici nu ar avea de ce să fie scump, că e doar ceară.
Periuțe de dinți speciale ortodontice și moi
Recomandarea generală pentru cei care poartă aparat dentar este să folosească o periuță dentară cu perii moi.
Personal am folosit inițial o periuță dentară inclusă în kit-ul de la pasta de dinți Parodontax, dar am considerat că este mult, mult prea moale.
Așa că am căutat variante și m-am oprit la Curaprox 5460 Ultra Soft. Se găsesc la eMAG sau la Farmacia Tei. Am citit multe lucruri de bine despre această periuță dentară.
Înainte să folosesc însă periuțele clasice Curaprox 5460 Ultra Soft, am folosit pentru aproximativ o lună de zile versiunea specială ortotonditică – Curaprox 5460 Orto (se poate vedea și cumpăra aici). Această versiune are un șanț pe mijlocul periuței, ceea ce facilitează spălarea dinților chiar și cu aparatul dentar.
Personal după ceva timp am trecut înapoi la periuța standard, pentru că oricum în zona aparatului curăț cumva cu o orientare la 45 grade a periuței. Aici încă încerc să mă spăl corect pe dinți, de sus în jos sau de jos în sus, dar e destul de dificil cu aparatul dentar, iar cu periuța ortodontică era imposibil.
Cam așa arată ambele periuțe de dinți, în partea superioară este periuța 5460 classic. Este o periuță de dinți cu un aspect foarte clasic.
De regulă încerc să mă spăl dimineața și seara obligatoriu și de preferat la 20-30 minute după fiecare masă. Am citit undeva că nu este foarte bine să te speli pe dinți chiar imediat ce ai mâncat și același lucru cred că este valabil și dacă consumi băuturi acidulate. De preferință, după ce am mâncat mă clătesc cu apă și încerc să fac asta ori de câte ori beau apă.
Periuțe interdentare – de nelipsit pentru cei cu spații între dinți
Primul meu contact mai recomandat de către medicii stomatologi pentru periuțele interdentare a fost după ce am urmat un tratament parodontal. Mai foloseam astfel de periuțe, dar foarte rar. Când am sesizat că am o anume retracție gingivală și am făcut un tratament pentru asta, medicul parodontolog mi-a recomandat să folosesc aceste periuțe ca parte din rutină. Peste câteva săptămâni mi-am pus și aparatul dentar și același lucru mi l-a recomandat și ortodontul.
După ce am mai încercat câteva variante de periuțe intedentare, care se găsesc cam pe peste tot, tot pe cele de la Curaprox le-aș recomanda pentru că par specializate și sunt foarte ușor de folosit.
Am cumpărat două seturi, un set de călătorie și unul mai clasic. Îmi plac pentru că au mâner și se pot manevra cu ușurință, iar faptul că vin cu capete schimbabile fac foarte ușoară schimbarea acestora. Cel mai probabil și voi aveți spații mai mici sau mai mari între dinți și nu prea există o mărime care să le facă pe toate.
Aceste periuțe le folosesc după fiecare periaj dentar, dar și ocazional după ce am mâncat. Le folosesc nu doar pentru curățarea spațiilor interdentare, dar și pentru curățarea pe sub firul metalic al aparatului dentar dar și pentru brackeți.
Ața dentară specială
Înainte de a-mi începe tratamentul cu aparatul ortodontic, foloseam o ață dentară de la Oral B – Satin Floss. Aparatul dentar însă complică tare mult rutina cu ața dentară, iar cea mai recomandată variantă este trecerea la ață dentară pretăiată, clasică. Corespondentul de la Oral B ar fi cea Super Floss (se poate vedea și cumpăra aici).
Personal mi se pare îngrozitor de folosit această ață dentară. Da, se pune pe sub bracket cu partea cerată și apoi tragi, dar e deosebit de migăloasă toată treaba asta și mi se pare că trebuie să fii foarte atent în manevrarea aței dentare. Nu mai poți face mișcări mai puternice pentru că cel puțin în cazul meu..trăiești cu frica constantă că ai să rupi vreun brackets sau cumva interacționezi cu aparatul într-un mod nedorit.
De aceea nu prea folosesc ața dentară de când cu aparatul dentar, încerc însă să compensez cu periuțele dentare, cele clasice sau interdentare – dar și cu irigatorul bucal.
Irigator bucal – de nelipsit
Irigatorul bucal (unii îi spun duș bucal) este poate una dintre cele mai eficiente mijloace de a combate formarea tartrului. Probabil dacă s-ar inventa o metodă de folosire a acestui aparat mai comodă (la început stropești în toate părțile apa) ar fi mai populară. Ah, și dacă la început nu ar sângera gingiile.
Irigatorul bucal are un mecanism simplu: trimite apă cu presiune pe dinți, gingie și brackeți și prin presiune elimină resturile alimentare acolo unde nu ai reușit să cureți cu periuța dentară sau cu periuța interdentară. Acum se prea poate ca folosirea aței dentare și a irigatorului bucal în aceeași sesiune de îngrijire să fie cam mult.
Personal folosesc cam o dată pe zi irigatorul bucal, dar sunt suficiente zile în care nu îl folosesc. Motivele ar fi multe, de timp, gălăgie sau de faptul că e destul de murdărel să îl folosește, tâșnind apa în multe locuri.
Am acasă un aparat Dr. Mayer luat acum ceva ani și un irigator Panasonic portabil ceva mai nou și mai puțin gălăgios. Îmi place că bateria celui portabil este destul de durabilă.
Obișnuiesc să mai adaug câte un căpăcel de apă de gură Listerine atunci când mă spăl cu irigatorul bucal.
Apa de gură pentru o curățare completă
Încerc să nu termin nici o sesiune de curățare a cavității bucale fără să mă clătesc și cu apă de gură și țin cont de asta mai mult seara, înainte de culcare.
Folosesc apa de gură Listerine și de obicei încerc să cumpăr varianta la 1 litru pentru că este mult mai economic așa(click aici pt preț).
Pasta de dinți – se poate folosi orice pastă de dinți cu aparatul dentar
În ceea ce privește pasta de dinți, continui să folosesc pasta de dinți obișnuită. Acum folosesc regular Parodontax, mai ales de când am avut tratamentul parodontal, dar înainte foloseam Lacalut Active.
Concluzii generale
Cred că principala concluzie care trebuie trasă aici este că după ce îți pui sau ți-ai pus aparat ortodontic, oricare ar fi motivul din spate, că vrei dinți mai bine aliniați, că vrei o estetică mai bună sau că ai nevoie ca parte a unui tratament mai complet…rutina de îngrijire dentară va crește semnificativ. Practic, de la 5-10 minute pe zi de stat și curățat dinții, poți să ajungi la cel puțin 20 minute, în fiecare zi.
Speranța așadar este că aparatul dentar va schimba zâmbetul și că perioada de tratament să fie cât mai scurtă. Cât privește perioada, aceasta poate fi oricât de la 1 la 4 ani, depinde cât de grave sunt deformațiile pe arcadă, vârsta pacientului sau cât de regulate sunt vizitele pentru reglajele/activările de la ortodont.