Nu de puține ori auzim de tot felul de ingrediente exotice în rândul produselor cosmetice. Însă câte dintre noi știm ce implică acestea și cu ce ne ajută pielea astfel de extracte exotice? Hai să aflăm împreună câteva lucruri de bază despre astfel de ingrediente speciale!

Nu este o noutate că, adesea, ingredientele exotice, pe care mai rar le descoperim la noi, sunt extrem de benefice pentru ten și piele, în general. Hai să ne gândim doar la frumusețea asiaticelor, la pielea lor atât de radiantă și perfectă! De unde credeți că rezultă?

Hai să cunoaștem împreună câteva dintre ingredientele exotice cele mai utilizate în cosmeticele de îngrijire a pielii și tenului! M-am informat eu puțin despre ele și iată ce am aflat:

Uleiul de arbore de ceai în cosmetice

Creme, loțiuni, șampoane… multe se fac cu arbore de ceai, pentru că are multiple beneficii asupra sănătății pielii.

Uleiul din arbore de ceai este extras din frunzele unui arbore (neem), exact așa denumit, după cum îi sugerează numele. Arborele acesta are origine australiană și este un inamic de temut al bacteriilor și ciupercilor.

Acesta luptă cu infecțiile generate de fungi (inclusiv în zona vaginală) și cu acneea. Combate și mătreața, așa că îl vei găsi în multe șampoane antimătreață.

șampon și gel de duș cu ulei din arbore de ceai

Florile de portocal în cosmeticele noastre

Nu doar că miros foarte bine, dar sunt recunoscute pentru îngrijirea pielii. Florile de portocal au un parfum suav, revigorant, motiv pentru care sunt întâlnite în multe parfumuri.

Și, încă din vechime, femeile se spălau cu apă și flori de portocal, pentru că se credea că acestea mențin tinerețea pielii.

În cosmetice, acestea ajută la tonifierea, hidratarea și calmarea pielii. Apoi, se știe că și portocalele, ca și florile lor, ajută la iluminarea naturală a tenului, făcându-l să strălucească revigorat.

set-cadou-cosmetice-ingrijire-corp-cu-extract-de-flori-de-portocal

Care-i treaba cu paciuli în cosmeticele pentru îngrijirea pielii?

Nu, nu am greșit scrierea cuvântului: așa e corect – paciuli, nu patchouli. A fost deja adaptat și la limba română. Ceea ce înseamnă că nu de ieri, de azi, e tot mai utilizat în produsele cosmetice la care și noi avem acces.

Paciuli este o plantă din familia mentei și crește, în general, în țările asiatice. Apoi, tot acolo, este utilizată în tratarea mușcăturilor de animale veninoase. Deci… forță acest paciuli!

Uleiul de paciuli este foarte benefic asupra sistemului nervos, motiv pentru care poate relaxa psihicul în stări de anxietate, stres sau chiar depresie.

ulei de masaj relaxant cu paciuli ylang-ylang

În privința tenului, paciuli ajută prin proprietățile tonice și previne apariția ridurilor. Menține tinerețea pielii și tonusul acesteia.

Ce rol cosmetic are untul de karité / untul de shea?

Untul de karité este cunoscut și sub numele de unt de shea. Acesta provine din Africa, unde e folosit încă din Antichitate pentru a trata anumite boli de piele și ale scalpului.

Untul acesta este extras din fructele arborelui de shea, un copac sălbatic ce crește în savane. Fructele acestea seamănă mult cu migdalele.

Untul de karité/shea este bogat în vitaminele A și E, cunoscute ca fiind extrem de eficiente pentru multe probleme ale pielii, în special în tratarea pielii uscate, datorită efectului puternic hidratant.

Totodată, acest ingredient ajută în cazul petelor, decolorărilor, cicatricilor sau zgârieturilor de pe piele. Relaxează mușchii și, mai ales, foarte important, funcționează ca un ecran solar protector.

Nu degeaba și laptele de păr Christophe Robin No frizz Care x Style de care vă povesteam recent, cu unt de shea, este foarte hidratant și benefic pentru părul care se așază greu și căruia îi place să stea vâlvoi.

lapte de păr anti-frizz Christophe Robin No frizz Care x Style textură_review și păreri

Uleiul de cocos este deja vedetă în îngrijirea pielii

Rămânem în registrul untului și vă spun despre untul / uleiul de cocos, care, combinat chiar cu untul de karité de care povesteam mai sus, are un efect intens de catifelare a pielii, motiv pentru care ambele sunt des utilizate în săpunuri, loțiuni de corp, geluri de duș.

Uleiul de cocos menține elasticitatea pielii, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și reduce ridurile. Acesta repară țesuturile pielii și o hidratează, ajutând și în procesul de vindecare a rănilor. Este frecvent utilizat și ca ulei de masaj.

Hrănește foarte bine pielea.

Untul de mango – „deliciu” și pentru piele

Cu un parfum dulceag, untul de mango este asemănător untului de shea sau untului de cacao chiar, ca textură. Este foarte bogat în vitamine și minerale, fiind foarte benefic pentru pielea uscată.

Untul de mango are proprietăți emoliente, regeneratoare și cicatrizante. În plus, și acesta protejează bine pielea împotriva radiațiilor UV, o catifelează și îi redă elasticitatea. Mmmm, yummy!

viva-natura-crema-reparatoare-pentru-maini-cu-unt-de-mango-si-shea

Tu ce cosmetice cu vreunul sau mai multe dintre aceste ingrediente utilizezi? Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii! Părerea și experiențele tale contează cel mai mult pentru noi. 😉