Care sunt 3 dintre cele mai periculoase ingrediente din parfumuri, ce afectiuni genereaza, cum le eviti si ce alternative naturale ai pentru un parfum nociv.

Chiar mă gândeam de curând, bombardată fiind pe la metrou, de niște arome foarte puternice de parfum – știi și tu sentimentul probabil. Când dai de câteva persoane care și-au turnat cu adevărat sticla de parfum pe ele. Și dacă parfumul mai este și puternic… uh, luux! :)) Well, mă întrebam cât de sănătos o fi să ne inundăm în unele parfumuri zilnic? Așa că am cercetat puțin și iată ce am aflat: sunt multe substanțe chimice într-un parfum, însă trei dintre aceste ingrediente sunt de-a dreptul de evitat.

Hai să ne uităm așadar mai cu atenție pe etichetele de pe parfumuri și să vedem ce evităm, în funcție de cele mai periculoase ingrediente. În plus, ține minte, termenul generic de parfum nu vizează aici doar apa de toaletă/parfum/colonie, ci și alte cosmetice care conțin parfum și sunt foarte puternic aromate: șampon, creme și loțiuni, fond de ten etc.

Cât de nociv poate fi un parfum?

Sunt foarte multe cercetări în domeniu care au demonstrat o legătură între compoziția parfumurilor și cosmeticelor foarte parfumate și anumite tulburări sau dereglări ale sănătății și chiar boli, precum, de pildă alergii în primul rând, dereglări hormonale, probleme de fertilitate, obezitate, probleme cu tiroida, diabet și chiar cancer.

În spatele aromelor, adesea foarte puternice și chiar iritante, foarte multe parfumuri și cosmetice, îndeosebi cele de calitate inferioară sau care nu sunt originale, conțin ingrediente sintetice și substanțe chimice dure, compuși chimici alergenici și suficient de duri. O practică și mai periculoasă a unor producători de parfumuri și cosmetice, mai puțin serioși și de renume, este aceea de a ascunde de pe etichetă, a nu menționa o bună parte din ingredientele nocive din parfumuri:

Care sunt cele mai periculoase ingrediente din parfumuri și cosmetice puternic aromate?

Știm că aroma este motivul principal pentru care ne alegem un anumit parfum, pentru că principalul scop al unui parfum este mirosul plăcut și reconfortant în orice situație. Ar trebui însă să te asiguri că nu conține niciunul din următoarele ingrediente nocive de mai jos:

  • parabenii – se traduc prin conservanți sintetici. Aceștia pot fi responsabili de anumite dereglări hormonale și pot determina anumite modificări pivind producția de hormoni din corpul uman.
  • ftalații – cu rol tot de conservanți, sunt utilizați și în produse industriale. Aceștia afectează funcția de reproducere și, în timp, pot deregla funcționarea rinichilor și a ficatului.
  • moscul sintetic – ai auzit și citit probabil că multe parfumuri au la bază mosc… doar că nu e mosc natural, din păcate, în marea majoritate. Este foarte des utilizat în industria parfumurilor și cosmeticelor și este și cel mai amăgitor ingredient de pe eticheta parfumurilor, pentru că de cele mi multe ori este trecut pur și simplu ca… mosc. Cum spuneam, păcălește și lasă ideea de a se subînțelege că e mosc natural. Produce disfuncții hormonale la rândul lui și, mai nasol, poate pătrunde în laptele matern, în cordonul ombilical al fătului la viitoarele mămici. În plus, unele studii în domeniu l-au pus în legătură inclusiv cu cancerul.ce ingrediente nocive sunt in parfumuri

Mai rău este că aceste substanțe nu sunt periculoase doar pentru cei ce folosesc parfumuri și cosmetice de calitate slabă și care conțin astfel de ingrediente, ci și pentru cei care vin în contact cu persoanele care îl folosesc, îi simt aroma puternică și inhalează compuși chimici din acele ingrediente.

Așadar, oricât de mult ai iubi un parfum, dacă are toate aceste 3 ingrediente nocive în compoziție, îți recomand să îl eviți cu stil. Sau să îl folosești cât mai rar. Să te orientezi spre un parfum cât mai natural, mai organic, pe bază de uleiuri și extracte din plante cât mai puțin modificate. Îți poți crea și tu un parfum propriu prin combinarea unor uleiuri esențiale din plante și fructe, disponibile în magazinele naturiste. În fond, degeaba mirosim bine dacă acel parfum nu ne face să ne simțim bine fizic și dăunează sănătății noastre, fie chiar și într-o măsură mai mică.