Irigatoarele bucale, denumite adeseori și dușuri bucale sunt aparate de igienă dentară care curăță semnificativ dinții de resturile de mâncare dintre dinți și ajută la gingii sănătoase. Dacă periuțele de dinți curăță dinții, putem spună că un irigator bucal este un aparat excelent pentru curățarea spațiilor interdentare și îngrijirii gingiilor.

Irigatoarele bucale, denumite adeseori și dușuri bucale sunt aparate de igienă dentară care curăță semnificativ dinții de resturile de mâncare dintre dinți și ajută la gingii sănătoase. Dacă periuțele de dinți curăță dinții, putem spună că un irigator bucal este un aparat excelent pentru curățarea spațiilor interdentare și îngrijirii gingiilor.

Un irigator bucal ține la distanță placa dentară și tartrul care se depune (în special la fumători și la băutorii de cafea), astfel că vizitele la dentist pentru detartraj se răresc semnificativ la folosirea regulată a unui irigator bucal.

Este recomandat tuturor persoanelor iar cei care poartă aparate dentare sau au spații ceva mai mari între dinți aceștia oricum trebuie să folosească ață dentară și periuțe mici interdentale. De asemenea ajută și în cazul unor afecțiuni gingivale precum pungile parodontale.

Aceste aparate de îngrijire dentară devin din ce în ce mai populare, fiind recomandate de către toți medicii stomatologi din România ca produse ideale pentru menținerea mai bună a unei sănătăți orale optime.

Cum funcționează un irigator bucal?

Un irigator bucal de cele mai multe ori arată ca o periuță de dinți electrică, doar că în loc de vârful cu periuță are un vârf prin care țâșnește apa cu presiune.

Irigatoarele bucale au un rezervor de apă care se alimentează și apoi din aceasta țâșnește apa la o presiune mai mare.

Irigatorul bucal nu înlocuiește periajul dinților, acest instrument fiind unul complementar spălatului pe dinți, reușind să elimine resturile în locurile în care periuța de dinți nu poate ajunge.

Cum se folosește un irigator bucal?

Irigatorul bucal se folosește în principiu mai rar decât periajul clasic, deși ajută întotdeauna. Sunt persoane care folosesc zilnic de mai multe ori un astfel de aparat și alții care îl folosesc doar de câteva ori pe săptămână sau lună.

Alimentarea se face cu apă sau sunt irigatoare bucale care se pot folosi doar cu presiunea aerului. Personal pe lângă apă adaug și apă de gură pentru o senzație mai completă de împrospătare.

Așadar, la pornirea irigatorului bucal este necesar ca acesta să fie la o distanță de 1-2 centimetri de zona de acțiune a apei care țâșnește. Spălați și clătiți între toți dinții pentru eficiență maximă și de asemenea folosiți și programele speciale pentru stimularea gingiilor.

La primele utilizări ale unui astfel de aparat este foarte probabil ca gingiile să sângereze destul de semnificativ, acest lucru se întâmplă pentru că gingiile nu sunt stimulate spre a fi puternice.

Majoritatea irigatoarelor bucale au butoane pentru selectarea puterii presiunii cu care țâșnește apa, la început recomand folosirea la o presiune mai mică pentru a minimaliza sângerarea și sprijini acomodarea cavității orale la un produs nou.

Adevărul este că foarte mulți dintre noi considerăm că multe probleme vin de la dinți, dar în realitate și gingiile pot să afecteze serios igiena orală.

Împreună cu o periuță de dinți electrică oferă o senzație foarte plăcută de dinți curați după folosire.

Un lucru comun pentru toate irigatoarele bucale este că personal nu am reușit să îl folosesc mai niciodată fără să stropesc în jur, așadar nu vă speriați dacă dați cu apă pe lângă. În timp însă veți căpata experiență ca stropirea cu apă a oglinzii sau a chiuvetei să fie minimă.

Tipuri de irigatoare motorizate

În general sunt două modele principale, dar ambele funcționează pe același principiu.

  • irigatoare portabile de mână cu rezervor mic
  • irigatoare bucale cu rezervor mare și furtun
Irigator Bucal Dr Mayer cu rezervor
Irigator Bucal Dr Mayer cu rezervor

Dușurile bucale cu rezervoare mari, care se alimentează de la priză. Acestea au avantajul unui rezervor mai mare dar ocupă mai mult spațiu și nu sunt la fel de practice.
Dacă în baie nu ai alimentare electrică sau spațiu suficient de depozitare aceste aparate nu cred că sunt cele mai ideale.
Au avantajul general de a avea o putere ceva mai mare și faptul că au suficientă apă pentru o curățare completă fără a fi nevoie de a reumple rezorvorul cu apă.

Irigator bucal Panasonic cu acumulator
Irigator bucal Panasonic cu acumulator

Dușurile bucale portabile arată în ca o periuță de dinți electrică. Acestea au rezervorul de apă integrat în mâner, dar pentru o spălare uzuală rezervorul trebuie umplut de mai multe ori. Sunt mult mai practice în utilizare și nici nu trebuie alimentare de la rețea, majoritatea având un acumulator care permite utilizarea regulată pentru vreo două săptămâni.

Dintre producătorii populari de irigatoare bucale în România aș aminti: Dr. Mayer, Waterpulse, Panasonic, Oral B, Philips Sonicare Airfloss

Personal posed atât un irigator bucal cu rezervor mare, cât și unul portabil. Inițial am cumpărat cel cu rezervor mare – Dr. Mayer WT6000, dar datorită lipsei de comoditate în a-l folosi am optat și pentru un model portabil – Panasonic EW1211W845.

Irigator Bucal Panasonic Dentacare
Irigator Bucal Panasonic Dentacare

Pentru o igienă orală completă adaugă în rutină și un duș bucal

Dacă până acum nu ați avut un irigator / duș bucal vă veți întreba cu siguranță unde se ascundeau aceste produse excelentă de igienă orală. În combinație cu o periuță de dinți electrică oferă rezultate remarcabile pentru păstrarea curată a dinților și contribuie la sănătatea întregii cavități bucale.

Irigatoare bucale nemotorizate

Pe lângă aceste irigatoare bucale care sunt motorizate, există și modele nemotorizate care se atașează direct la robinetul de apă. Acestea însă sunt mai puțin puternice iar presiunea lor depinde total de presiunea cu care este alimentată sursa de apă.
Irigatoarele motorizate au și avantajul de a avea pulsații de apă pentru o curățare optimă, pe când irigatoarele nemotorizate care se atașează la robinetul cu apă au o curgere continuă și reglaj dificil.