Cumsa eviti iritatiile tenului.

Pentru că acum ceva vreme începeam o serie de articole despre îngrijirea tenului – de la A la Z, cu sfaturi practice de bază despre cum să avem grijă de pielea noastră de pe față, astăzi a venit rândul literei „I” (da, deja!) și, fiind deja iarnă, am zis că ar fi foarte util să vorbim despre posibilele iritații care pot apărea la nivelul tenului, mai ales pe timp de vreme rece. Dacă nu îți hidratezi tenul suficient în timpul iernii, cu o cremă potrivită puternic hidratantă, s-ar putea să te alegi cu iritații, din cauza frigului și a gerului. Așa că înarmează-te la fiecare ieșire din casă cu o astfel de cremă. Cum arată un ten iritat din cauza frigului? Hmmm, păi se va roși, va începe să se descuameze și să te mănânce și usture pielea, mai ales în zona nasului, a bărbiei, a frunții – zona T, de obicei. În loc să te scarpini și să faci chiar mai rău, în astfel de situații, ar trebui să aplici o cremă lejeră pentru ten sensibil, eventual și cu apă termală – sau chiar apă termală simplă, care are rolul minunat de a calma pielea.

O altă formă de a-ți irita pielea este în caz de vreme opusă, vara, când ieși afară pe timp de soare puternic fără a-ți proteja tenul cu o cremă hidratantă cu factor de protecție solară cât mai mare – SPF 50 ar fi cel mai potrivit. 😉 E valabil și pentru celelalte zone ale corpului expuse la soarepe timp de vară, chiar și la o simplă ieșire din casă. Apoi, eu chiar și iarna folosesc o cremă cu SPF pentru ten.

Tenul tău se poate irita și dacă îl agresezi și îl cureți în exces sau dacă nu folosești produsele potrivite îngrijirii tipului tău de ten. Ca să afli ce tip de ten ai, citește ce am scris mai demult pe această temă, accesând acest link. Dacă ai un ten cu tendință de îngrășare sau dacă îți mai apar coșuri de care scapi greu, nu-l asalta cu produse antiacneice și antiseboreice în exces, doar din dorința de a nu mai vedea acele coșuri pe fața ta! 🙂 Pentru că s-ar putea să faci mai rău și să obții exact efectul invers: se poate îngrășa și mai tare și, în plus, te poți trezi cu o iritație agasantă, din cauza unuia dintre ingredientele produsului cosmetic utilizat. Încearcă să înlocuiești orice produs cosmetic pentru ten cu produse special concepute pentru fiecare problemă a tenului, preferabil dermatocosmetice de la firme cunoscute. Sunt mai scumpe, dar tenul tău merită! 🙂 De asemenea, nu uita: igiena de curățare a tenului de două ori pe zi – dimineața și seara (adică înainte și după machiaj) – e mai mult decât suficientă.